Румънски дипломат: Австрия играе двойна игра между ЕС и Русия, това са антиевропейски полумафиотски действия

OFFNews 09 декември 2022 в 09:56 8022 4

Василе Поповичи

Снимка Hirei

Според дипломата и университетски професор Василе Поповичи австрийското СТОП за Шенген е изнудване на Румъния за "ново прасенце".

„Нека бъдем много ясни. Това са антиевропейски, полумафиотски държавни действия. Австрия в цялата си политика играе двойна игра между Европейския съюз и Русия, както двойна игра играе Унгария, както двойна игра, но по-малко видима за нас, играе Кипър. Както и Франция и Германия играят халф-дабъл игра. Всички тези страни, за които ви говоря, са инфилтрирани от Москва на ниво управление.“ Това обяви в интервю за Радио Тимишоара бившият посланик на Румъния в Мароко и Португалия и университетски професор Василе Поповичи.

Ветото, което Австрия постави на Румъния, заедно с България, предизвика огорчение в Букурещ и остри реакции, които в някои случаи излизат извън дипломатическия език. Още в четвъртък вечерта министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску извика в сградата на министерството посланичката на Австрия и ѝ връчи протестна нота заради „необоснованото и неприятелско отношение на Австрия" по въпроса за приемането на Румъния в Шенген.

Кадри като Поповичи, които вече не са в активната дипломация, бяха далеч по-несдържани и откровени в реакциите си. „Добър момент е Румъния да покаже силата си. Дипломацията не се прави чрез преговори и отстъпки“, заяви бившият посланик.

Въпреки че Австрия твърди, че е гласувала против влизането на Румъния в Шенгенското пространство от съображения за сигурност, Василе Поповичи смята, че зад ветото стоят икономически причини, както през 2004 година. Тогава Румъния искаше да стане член на ЕС, Австрия се обяви против, а после се предложи за „адвокат“ на страната за членството ѝ в съюза.

„Как се случи това огромно чудо? С факта, че Румъния изтъргува приватизацията на Petrom в полза на OMV. Тогава очевидно загубихме в полза на Австрия огромни енергийни и финансови ресурси в полза на едно първокласно австрийско предприятие. И в този момент, като на магия, Австрия стана адвокат на Румъния“, представи своята версия Василе Поповичи по Радио Тимишоара.

Поповичи предполага, че и сега има икономическа миза. Това, което австрийците искат в този момент, според „интимното убеждение“ на дипломата, е експлоатацията на газ в континенталния шелф на Черно море. „Така че те искат, да го кажем направо, ново прасенце“.

На въпрос как би се справил с въпроса за Шенген, ако сега беше посланик във Виена, Поповичи каза, че в момента Румъния е изпратила в Австрия "най-добрия посланик, който имаме". На този фон той недоумява защо в Букурещ не е предвиден австрийският ход. Според дипломата румънското правителство е трябвало да окаже натиск върху големите австрийски компании, разположени в Румъния.

„Те имат три-четири много големи предприятия с много големи икономически интереси. Тези предприятия не биваше да бъдат предприятия, които оказват натиск върху румънското правителство, а обратното. Не трябваше да идват при нас и да казват: "Това искам и ако не ни удовлетворите, вотът ще бъде отрицателен". Посоката на движението трябваше да е обратната. Ако австрийският вот не е в полза на Румъния, вие сте тези, които ще загубите“, добави Поповичи.

Въпреки всичко станало в четвъртък бившият посланик на Румъния в Португалия и Мароко е на мнение, че отхвърлянето на Румъния няма да увеличи процента на евроскептиците в Румъния.

„Не вярвам, защото го видях от дългия процес на присъединяването ни към Европейския съюз. Ние се присъединихме към всички тези органи, от които зависи нашата сигурност и просперитет, след първата вълна. И тогава ми се стори, че населението загърби отказа и прояви стоицизъм. Ние също идваме от дълъг път. Нашият комунизъм беше много по-суров от комунизма на всички държави около нас. Населението на страната ни е научено да търпи. Така че не мисля, че ще се случи антиевропейско движение. Не вярвам в това", каза Василе Поповичи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

09.12 2022 в 15:36

В 9гаг вчера голям рев. Най-вече румънци, но имаше няколко герберасти ли са, изражданяци ли са, какви са, които много реваха за този Шенген.

Аз не съм икономист, но според мен единствените сериозно потърпевши са фирмите, които изнасят продукция (напр. текстил, строителни суровини и т.н.), и логистичните компании. Да, за нашата икономика е по-добре те да просперират, не казвам обратното.

За сметка на това границата е на решето. Но дори това не е проблем - гълъбчо надул бузи, и обяснява колко мигранти е спрял. Проблемът произлиза от липсата на съд и прокуратура, т.е. колкото и километра бодлива тел да опъват трафика на хора, наркотици, вредни храни и кой знае какво още няма да престане, а напротив, ще се увеличи.

Това не разбира Ганьо, който просто иска да не минава паспортна като ходи гастърбайтер...

345

3

Джендо Джедев

09.12 2022 в 11:28

Шекерчо,

Абсолютно съм съгласен! Именно в случая Поповичи реагира емоционално и в духа на това, което съм цитирал.

-529

2

6екеr4о

09.12 2022 в 10:47

Уважаеми г-н Дж. Дж,
За пръв път си позволих да натисна минус за Ваше мнение. Според мен на политиката следва да се гледа, като на бизнес, в нормалния смисъл на понятието, без излишни емоции.
Няма вечни приятелства, има вечни интереси! Казаното от този бивш дипломат звучи доста достоверно, за справка да припомня делото, което Европейската комисия води срещу Газпром заради изключително високите цени на газа в някои страни от ЕС, включително и в България. Газпром клекна и бе принуден да връща пари, ако си спомняте. Трябва ли да дъвчем и Лукойл, който владее и рафинерията, и 2-те единствени петролни пристанища и нефтопровода от Бургас до София заедно с всичките му разклонения, и собствеността в/у 80-90% от петролните бази... А Радев бил надупен!

345

1

Джендо Джедев

09.12 2022 в 10:04

"Австрия в цялата си политика играе двойна игра между Европейския съюз и Русия, както двойна игра играе Унгария, както двойна игра, но по-малко видима за нас, играе Кипър. Както и Франция и Германия играят халф-дабъл игра."

Бе това малко като "Сви са говна, саде ние сме усвет!"...