Ротата на милиардерите: 81 руски олигарси помагат на режима на Путин във войната му срещу Украйна

OFFNews 31 юли 2023 в 20:32 6771 5

Снимка Проект Медиа

Ротата на олигарсите. И дори не всички от тях са попаднали под санкциите на съюзниците на Украйна.

Най-малко 81 руски олигарси, включени в класацията на списание „Forbes“ "200 най-богати руснаци", открито са участвали в снабдяването на руската армия, твърди изданието „Проект Медиа“ в свое разследване, озаглавено „Пътеводител по олигарсите от военното време“, публикувано в понеделник. "Ротата на милиардерите" е сериозна бойна единица, защото, макар да не дава жертви в окопите край Бахмут, Соледар, или Донецк, осигурява военна мощ за избиване на украински военни и цивилно украинско население.

80 от всички тези руски богаташи в момента се намират под различни западни санкции, но едва 14 от тях са в санкционните списъци на всички държави, които са съюзници на Украйна, 34 са единствено в списъка на лицата, санкционирани от Киев. Което означава, че могат да печелят пари в демократичния свят и да ги харчат в условията на режима на Владимир Путин, в това число и за воденето на война срещу Украйна.

Сред руските бизнесмени, които открито снабдяват руската армия, са Алексей Мордашов (Северстал), Владимир Потанин (Норилск Никел), Вагит Алекперов (Лукойл), Михаил Фридман (LetterOne), Роман Абрамович (Милхаус), Генадий Тимченко ("Новатек"), Алишер Усманов (USM), Юрий Ковалчук ("Банка на Русия"), Аркадий Ротенберг ("Мостотрест") и др.

Въпросът, който си задава разследващият екип е каква е ролята на руските олигарси във войната срещу Украйна, на фона на това, че самите те биха искали да убедят всекиго, че нямат нищо общо с нея, да запазят мълчание, или да се борят срещу наложените им санкции, давайки объркващи интервюта и оплаквайки се от живота. В действителност, обаче, те са получили милиардни договори в долари за отбрана, включително за оръжия, използвани за избиване на цивилни в украинските градове.

Поставен в този контекст въпросът за ролята на руските олигарси звучи по-разширено: 1. Кой помогна на руските военни да разстрелят жителите на Буча? 2. Кой произведе ракетите, които убиха хора във Виница? 3. С чия помощ беше бомбардиран драматичният театър в Мариупол?

Само един олигарх от списъка на „Проект“ – Тинков, който се намира в чужбина, имаше смелостта да критикува нахлуването на Кремъл в Украйна. През октомври 2022 г. бизнесменът се отказа от руското си гражданство, а през юли 2023 г. името му беше премахнато от списъка със санкции на правителството на Обединеното кралство.

Въпреки това, че докато Тинков все още живееше в Русия, той открито подкрепяше Путин и дори твърдеше, че би искал да го види като „доживотен владетел и император“, припомнят опозиционните медии в Русия.

Останалите олигарси мълчат като гроб, а някои от тях, напр. Олег Дерипаска и Виктор Векселберг продължават пряко или непряко да финансират производството на оръжия, използвани от Русия по време на войната.

Проектът разкрива и как точно посочените в разследването бизнесмени помагат на руската армия. И така, за създаването на високоексплозивна авиационна бомба FAB-500, която унищожи драматичния театър в Мариупол, структурите на Олег Дерипаска (En + Group) и Виктор Векселберг (Renova) доставят алуминиев прах и са осигурили компоненти за авиобомбата от компания, в която участва бизнесменът Владимир Евтушенков (АФК Система).
„Същата фирма на Евтушенков доставяше алуминиева броня за бойни машини (БМД), от които руските военни стреляха по цивилни в Буча“, казват още журналистите.

Според разследващия екип бизнесмените Михаил Шелков (VSMPO-Avisma), Евгений Зубицки (Cox Group), семейство Ротенберг и Дмитрий Мазепин (Uralchem) също са участвали в доставките за производството на тези БМД и оръжия за тях. Последният се е занимавал и с доставка на амоняк и амониева селитра за производителите на взривни вещества и боеприпаси.

Транзисторите за военната техника на руската армия се доставят от компанията Angstrem, а стартерите за електродвигатели се доставят от АО MEZ Uralelectro. И двамата принадлежат на АФК "Система" Виктор Евтушенков.

Завод "Свердлов" в района на Нижни Новгород отговаря за „пълнежа“ на противотанкови ракети 9М117М1-3 „Аркан“. Химическите продукти се доставят основно на завода от Uralchem на Дмитрий Мазепин (150-то място в списъка на Forbes), предимно азотна киселина, амониев нитрат и воден разтвор на амоняк. От своя страна Sibur, който принадлежи на Леонид Михелсон (5-то място), Генадий Тимченко (6-то място) и други бизнесмени, предостави 2-етилхексанол (изооктилов алкохол) за производството на тези ракети. Алуминиеви прахове за производството на същите ракети се произвеждат от компанията Rusal Ural на Виктор Векселберг (20-то място в списъка на Forbes) и Олег Дерипаска (37-мо място).

Що се отнася до стрелковото оръжие на руската армия, съсобственик на концерна "Калашников" до края на 2017 г. бяха Искандар Махмудов (19-то място в списъка на Forbes), Андрей Бокарев (59-то място) и заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко. Стоманата се доставя на Калашников от Severstal на Алексей Мордашов, а тръбните продукти се доставят от Pipe Metallurgical Company на Дмитрий Пумпянски. Валцуван титан "Калашников" купува от "VSMPO-avisma" Михаил Шелков.

Услугите за застраховане на военна техника на руската армия в Украйна се предоставят от компанията Sogaz на Юрий Ковалчук и Alfastrakhovanie на Михаил Фридман, Герман Хан, Алексей Кузмичев, Петр Авен и Андрей Косогов. Последният е застраховал автомобилите на 65 военни части и други организации, свързани с Националната гвардейска част и Министерството на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

3

klimt

31.07 2023 в 22:22

Този Потанин няма ли хотели на Златните и в Кранево? А Милен Велчев собственик на ВТБ???Защо го пропускате?

9347

2

Анализи

31.07 2023 в 21:31

Ами бащицата ги е направил милиардери. Ще помагат къде ще ходят. Скапана държава, асо изобщо може да се нарече държава.

22548

1

dolivo

31.07 2023 в 20:44

всеки един от тези е фасада на ФСБ. Чисти държанки на режима, сиреч ***** за протекции. Мафия вирееща в пролуките на свободния пазар.

Както началните пари, така и информацията срещу конкуренция при всяка сделка, така и всякакви държавни помощи, са им дадени за да растат от цяла държавна машина.

Вероятно Сащ не правят нищо по-различно с тяхното Цру .
Въпросът е обаче, когато опрем до избор кой ти е съюзник, трябва да неуртализираш държанките.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика