Путин към Стоун: Никога ли не са ви били

САЩ се месят постоянно в изборите в Русия, обяви Путин

Вероника Шербанова 16 юни 2017 в 12:37 10093 5

Снимка Showtime

САЩ постоянно се месят в изборите в Русия. Това обяви руският президент Владимир Путин в последната част от документалния филм на Оливър Стоун, излъчен по телевизия Showtime. 

Путин подчерта, че Вашингтон се е намесвал в изборите през 2000 и 2012 г., като през последната особено очевидно. За тази цел САЩ са използвали дипломати, уточни Путин.

"Американските ни партньори знаят за това, аз и на Кери го казах, и на Обама. На нас ни беше трудно да си представим, че дипломати агресивно се включват в предизборната кампания в Русия. Събираха при себе си опозиционни сили, финансираха ги, ходеха на всякакви опозиционни митинги. Дипломатическата служба трябва да се занимава с друго, дипломатическата служба трябва да оправя международните отношения", коментира Путин. 

"Неоравителствените организации могат да се занимават с всичко, при това организации на различни националности. Макар че неправителствените организации често са финансирани от редица структури - или от държавния департамент, или от някакви други квазидържавни източници. В цялото постсъветско пространство, в Източна Европа и други страни, в Африка, в Латинска Америка, се случва същото", подчерта руският президент, цитиран от РИА Новости. 

Путин отново отхвърли обвиненията за руска намеса на изборите в САЩ. 

Той обяви за пореден път, че тези обвинения не са подплатени с доказателства, а хакерите, за които се говори, така и не са били открити. По думите му обвиненията срещу Русия по този въпрос са се превърнали в инструмент за вътрешнополитически борби и опити да се подкопае легитимността на президента.

"С никакви хакерски атаки не сме се занимавали. Трудно е да си представи човек, че която и да е страна, дори такава като Русия, може сериозно да повлияе на изборите", допълни Путин. 

Президентът подчерта, че Русия продължава да симпатизира на Тръмп, защото той говори за стремеж за подобряване на отношенията между двете страни. 

Според Путин Тръмп много грамотно е изградил предизборната си кампания, основавайки я на очакванията на хората, макар че е отишъл твърде далеч по определени въпроси. 

Оливър Стоун заяви, че по времето на Путин е имало четирима американски президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш-младши, Барак Обама и Доналд Тръмп, и попита какво се е променило. 

"Почти нищо. Животът прави корекции. Навсякъде, в това число и в САЩ, има голяма бюрокрация, и тя всъщност управлява света", отговори Путин. Той допълни, че Русия е готова да чака Вашингтон да е готов за диалог. На въпрос за среща с Тръмп Путин посочи, че не бърза. 

Тръмп все още има работа в американските учреждения като Пентагона, Държавния департамент, има да разрешава въпроси с републиканците и демократите. Когато администрацията е готова за работа, ние незабавно ще отговорим, подчерта руският президент. 

"Надявам се, че ще успеем да намерим някакви точки, по които да се разбираме. Трябва да започнем диалог с американската страна и на ниво Държавен департамент, на ниво спецслужби, на ниво Съвет за национална сигурност. Публичните изявления не са достатъчни нито от наша, нито от американска страна. Ние искаме да чуем аргументи от американската страна, и не от пресата, а конструктивен професионален диалог. Искаме да бъдем чути", каза още Путин.

Секретна кибер война между САЩ и Русия

Стоун пусна на Путин част от филма си за Едуард Сноудън и го попита дали в момента не тече секретна война в киберпространството между САЩ и Русия, на което Путин отговори, че по третия закон на Нютон всяко действие поражда противодействие. 

Режисьорът попита Путин и за публикациите за състоянието му и за това, че има сметки в Кипър, както и докога смята да бъде президент. На първия въпрос Путин отговори, че ако го имаше, състоянието му щеше да е открито досега. 

По повод плановете му да остане президент Путин посочи, че въпросът за лидер ще реши Русия и тя няма да се оправдава пред никого. 

"Въпросът ви за това дали Русия се нуждае от някого - това решава Русия. Що се касае до смяната на властта, то тя, разбира се, е необходима, и несъмнено в тези процеси трябва да се наблюдава здрава конкуренция. Но тази конкуренция трябва да е между национално ориентирани хора", коментира Владимир Путин. 

Той допълни, че основната цел не е Русия да доказва нещо на някого, а да се укрепва страната. Стоун нарече това "опасен аргумент", тъй като може да се използва за злоупотреба с властта. 

"Сега не говорим за оцеляване. И не се оправдаваме за нищо. Имайки предвид всичко негативно - а вие говорите за имперско минало, за съветско минало, всичко това е в миналото, а всичко е позитивно, което е в миналото, Русия се е развивала хиляда години. Има свои традиции. Има свои представи за справедливост. Има своя представа за екфективност на властта. Въпросът съвсем не е в това да се удържа съществуващата система на властта или аз самия да я удържа. Въпросът е в това да има ръст на икономиката, на темповете ѝ, качеството на живот на гражданите, повишаване на отбраната в нормален режим, а не в условия на криза", каза Путин. 

На въпрос дали ще се кандидатира за президент на изборите през 2018 г. той не отговори направо, а каза, че "трябва да остава някаква интрига". 

Сталин

"Мисля, че излишната демонизация на Сталин е един от способите, един от начините за атака срещу Съветския съюз и Русия. (Целта е) да се покаже, че днешна Русия носи родилните петна на сталинизма. Всички ние имаме родилни петна, какво от това?", каза още Путин. 

Според Путин Сталин е "сложна историческа фигура" и "продукт на своята епоха".

"Той е бил кървав човек, яхнал вълната на революционните промени, превърнал се в диктатор и тиранин. Паметниците му до днес са навсякъде във Великобритания," подчерта Путин и допълни, че във Франция боготворят Наполеон, въпреки че е довел страната до национална катастрофа.

"Това не значи, че трябва да забравяме всички ужаси на сталинизма, свързани с концлагерите и избиването на милиони съотечественици," обяви Путин.

"Никога ли не са ви били"

На прощаване Путин неочаквано попита Оливър Стоун: "Благодаря ви за отделеното време и въпросите. Вас никога ли не са ви били?", на което режисьорът отговаря, че се е случвало. 

"Тогава не свиквайте. Защото ще си го получите", каза Путин. 

"Струва си, ако ще донесе мир и самосъзнание в света", подчерта Стоун. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови