Путин: Сноудън е безстрашен, не сме искали от него информация за САЩ

В Русия не може да има скоро западна демокрация, смята Путин

OFFNews 14 юни 2017 в 12:14 8420 6

Снимка Showtime

Сноудън е безстрашен и дори малко безразсъден, но той не е имал намерение да ни дава информация за САЩ. Това обяви руския президент Владимир Путин във втората серия от документалния филм на американския режисьор Оливър Стоун, която беше излъчена във вторник вечерта по телевизия Showtime. 

Именно на Едуард Сноудън е посветена голяма част от разговора във втория епизод на филма, съобщи РИА Новости. 

Бившият служител на Националната агенция за сигурност разпространи през 2013 г. секретна информация, доказваща, че американските служби следят милиони американци. Сноудън получи убежище в Русия, където се намира досега. 

По думите на Путин Москва не искала информация от Сноудън за САЩ, защото отношенията между двете страни и така са сложни. 

"Той призова за съвместна борба. И когато се изясни, че ние не сме готови засега за това, вероятно ще разочаровам много хора, може би и вас, му казах, че това не е за нас. Нашите отношения със САЩ и така са сложни, не са ни нужни допълнителни усложнения. Той просто си тръгна и изчезна", каза Путин. 

Той обясни, че първите контакти със Сноудън са били още в Китай, където той избяга от САЩ. 

"След това наистина ми казаха, че господин Сноудън е в самолет, който трябва да се приземи в Москва, откъдето трябва да се прекачи за Латинска Америка. Но се изясни, че страните, за които трябваше да лети, не го приемат съвсем, и второ - тази информация беше публикувана от медиите и стана ясно, че просто така вече няма да му позволят да лети за никъде", допълни руският президент. 

Така Сноудън пристигнал в Москва, в залата за транзитни пътници. След това ние му дадохме временно убежище, каза Путин. Той отказа да отговори на въпроса дали тогава е разговарял по телефона с бившия американски президент Барак Обама за Сноудън, като подчерта, че това са неща от конфиденциален характер. 

Русия и НАТО

За нас има две заплахи. Първата е разполагането на противоракетните установки в непосредствена близост до нашите граници, а втората - че пусковите установки могат за няколко часа да бъдат преоборудвани за ударни ракети. В момента Русия на практика е заобиколена от противоракетна отбрана. 

Това е още една груба стратегическа грешка от страна на нашите партньори, защото на всички тези действия Русия ще даде адекватен отговор и това ще означава нищо по-малко от още една надпревара по въоръжаване. При това нашият отговор ще бъде значително по-евтин. Техниката може да бъде по-груба, но ще бъде ефективна. И ние ще съхраним този т.нар. стратегически баланс. Балансът е много важно нещо, подчерта Путин. 

По въпроса за разширяването на НАТО Путин коментира, че вместо това може да се сключват договори за безопасност и взаимопомощ, ако дадена страна чувства, че не е в безопасност. 

След разпада на СССР и отказа на Иран от ядрените програми няма смисъл от ПРО и от разширяване на НАТО, смята Путин. 

"Независимо колко се опитват да демонизират Русия, тя е демократична страна. И суверенна. С това са свързани определени проблеми, но в това има и големи преимущества", подчерта Путин. 

Страните, които могат да използват своя суверенитет, се броят на пръсти. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Така те сами ограничават своя суверенитет, коментира руският президент. 

По думите му демократичното общество в Русия трябва да се развива постепенно. 

"Невъзможно е да си представим, че от днес за утре у нас ще дойдат такива порядки като тези в САЩ, Франция или Германия. Обществото и държавата, като всеки жив организъм, трябва да се развиват постепенно, поетапно. Това е нормален процес на развитие", каза той. 

Според него осигурената неотдавна възможност в Русия за свободна регистрация на партии и организации създава проблем, защото така избирателите са изправени пред огромен избор и така им е трудно да избират. 

Ситуацията в Украйна

"Философията на международната американска политика в този регион се заключава в това, че не трябва в никакъв случай да се допуска сближаване на Украйна и Русия, защото в това някой вижда заплаха. Смята, че в това се крие източника на ръста и могъществото на Русия, затова е нажно на всяка цена да се попречи на всяко сближаване на Русия и Украйна", коментира Владимир Путин. 

Според него и в САЩ, и в европейските страни има хора, които действат, изхождайки от съображения, различни от свободния избор на украинските граждани. 

"Подкрепата за радикалните елементи в Украйна, националистическите елементи, е печеливша от тази гледна точка. Така че който и да го прави, постигна целта си безупречно. Браво на него", заяви Путин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

2

Боже, търсих в целия текст ПОНЕ едно изречение да е истински вярно, а не пропагандни измишлъотини и не намерих...Не се изненадах изобщо..

25665

1

Victimized

14.06 2017 в 14:32

"Това е още една груба стратегическа грешка от страна на нашите партньори, защото на всички тези действия Русия ще даде адекватен отговор и това ще означава нищо по-малко от още една надпревара по въоръжаване. При това нашият отговор ще бъде значително по-евтин. Техниката може да бъде по-груба, но ще бъде ефективна. И ние ще съхраним този т.нар. стратегически баланс. Балансът е много важно нещо, подчерта Путин. "

.......

Групировката НАТО стеснява кръга и се надява да бъде атакувана. За това и сме ние и всички други меки "членове" да бъдем употребени , и да си мислим , че по този начин сме защитени. Влезеш ли в НАТО неутралитета в една евентуална трета световна война, ще е само мираж......
 
X

Да помогнем на украинските деца!