Путин: Бившият шеф на ФБР е действал като Сноудън, може и на него да дадем убежище

САЩ се месят навсякъде по света, но никой не иска да се кара с тях, заяви Путин

OFFNews 15 юни 2017 в 15:24 8615 25

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми е действал като Едуард Сноудън. Ако му трябва убежище, ще му предоставим. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на т.нар. "пряка линия", в която отговаря на въпроси на граждани. 

Коментарът на Путин дойде в отговор на въпрос за разследването за руска намеса на изборите в САЩ. 

"Ние имаме свое мнение, многократно сме го изразявали", каза Путин, като подчерта, че до момента не са показвани никакви доказателства за руска намеса. 

Много е странно, че бившият шеф на ФБР е записал разговора си с президента и след това чрез свой приятел го е предал на медиите. С какво се отличава от Сноудън? Тогава той е правозащитник, а не служител на ФБР, заяви Путин и допълни, че ако Коми има нужда от убежище, Русия ще му предостави. 

Продължавайки коментара за разследването за руска намеса на изборите в САЩ, Путин подчерта, че САЩ се месят навсякъде по света. 

"Където и да си поставите пръста върху глобуса, там ще има американски интереси, американска намеса. Ние имаме собствено мнение и открито го заявяваме, но не водим подривна дейност", каза той, като подчерта, че всички са наясно с намесата на САЩ по света, но никой не иска да се кара с американците. 

Отношенията със САЩ

Сред внимателно подбраните въпроси, които задават на Путин в ефир, беше и въпрос на американски гражданин, който обяви, че е русофил и попита руския президент как може да се пребори русофобията. 

"Това, че в САЩ има русофобия, се вижда. Смятаме, че това е в резултат преди всичко от изострянето на вътрешнополитическите борби в САЩ", подчерта той, като допълни, че по този въпрос няма какво да се направи. 

Путин заяви, че Русия има желание за подобряване на отношенията със САЩ и има теми, по които Москва трябва да работи заедно с Вашингтон. 

По думите му сред тези въпроси са контрола на разпространението на оръжията за масово унищожение, борбата с бедността, екологичните проблеми, борбата с тероризма. 

Путин подчерта, че въпреки изразеното мнение от страна на американския президент Доналд Тръмп по екологичните проблеми и желанието му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, той не е отказал да обсъжда въпроса. 

Като голям проблем Путин посочи борбата с бедността, като подчерта, че именно бедността е един от източниците на радикализъм и тероризъм. 

Със САЩ работихме заедно за иранската ядрена програма, значи можем да работим заедно, подчерта руският президент и допълни, че разчита на Вашингтон за съвместна работа за Близкия изток и Украйна. 

Основната част от "пряката линия" беше отделена за вътрешнополитически въпроси, като в повечето случаи президентът отговори на запитвания за частни случаи. 

Путин станал дядо за втори път

За първи път Путин коментира въпроси от личния си живот. Обикновено той старателно избягва такива въпроси, като дори има спекулации за имената на дъщерите му и това с какво се занимават, тъй като президентът отказва сам да изясни този въпрос. 

Твърди се, че едната му дъщеря ръководи доходен проект под егидата на Московския държавен университет за изграждане на технологична общност, подобна на Силициевата долина в САЩ. За другата му дъщеря пък се твърди, че живее в Холандия. 

По време на "пряката линия" обаче той обяви, че наскоро му се е родил втори внук, а първият вече ходи на детска градина. 

Путин все пак допълни, че иска да запази личността на дъщерите и внуците си в тайна, за да могат да водят нормален живот. Той обясни, че дъщерите му се занимават с наука и образование и живеят в Москва, а не в чужбина.

"Разбирате ли каква е работата? Не искам те да растат като някакви принцове по кръвна линия, а искам да израснат като нормални хора", коментира Путин и допълни, че иска внуците му да общуват нормално с други деца. 

При включване с въпрос на млада жена, болна от рак, която се оплака, че заради липса на добри специалисти в нейния край, е била диагностицирана твърде късно, Путин разказа, че подобно нещо се е случило и с баща му. Той обясни, че след правилното диагностициране и последвало лечение баща му в крайна сметка не е починал от рак, затова обеща на младата жена да ѝ помогне лично. 

Сирия

Новобранци от Волгоград попитаха Путин какви са поуките от операцията в Сирия.

На този въпрос той отговори, че тя е полезна за оценка на най-новите оръжейни системи на Русия, като "опитът от използването им е безценен".

По повод възможността за приключване на конфликта Путин посочи, че се работи за мирно уреждане на споровете между всички страни в него. Президентът допълни, че е необходимо повишаване на боеспособността на сирийската армия и повишаване на равнището на руската база в Сирия, за да може да се води от нея борба с терористичните организации. 

Протестите на опозицията

На въпрос за протестите на опозицията и готовността му за диалог с опозиционери Путин обяви, че е готов да говори с всички, които имат желание да подобрят ситуацията в страната, а не да използват трудностите, за да си правят политически пиар и повишаване на политическото напрежение. 

По време на „пряката линия“ на екран пред руския президент бяха прожектирани изпратени от зрители чрез SMS въпроси и коментари, част от които особено критични към Кремъл.

"Три президентски мандата, стига толкова!", "Кога ще престанете да нарушавате конституцията?", "Путин, наистина ли смяташ, е народът вярва на този цирк с тези изфабрикувани въпроси?", бяха част от коментарите, които се появиха на екрана.

В края на „пряката линия“, по време на своеобразен блиц контрол, водещите попитаха Путин дали въпросите действително са изфабрикувани, което той отхвърли.

На въпроса кого ще остави след себе си Путин обяви, че това ще изберат руснаците. Попитан дали ще има и следваща пряка линия или това е последната, той отговори, че ако има, със сигурност ще е пряка. 

Този път Путин реши да не задава въпроси, които сам е избрал, като посочи, че си е харесал, но те са по-скоро конкретни молби за помощ и ще се опита да разреши проблемите, без да ги споделя в ефир. 

15-ата "пряка линия" продължи 4 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

25

ELPIDA

16.06 2017 в 16:45

Уоу, вече има номерация на постовете.
Бавно и славно Йончев ще успее, и ще ни зарадва с още...

26179

24

ELPIDA

16.06 2017 в 16:42

"...Пробвах и с двете..." Хахахахахахааааааааааа
Финала на стар виц: " ... ами и трите дедо Попе..."
Ееее, малко зор ше има, ама нищо хубаво не става без напъни...
Успех въ кошмара !

63994

23

Red or Dead

16.06 2017 в 14:59

Пробвах и с двете,и с....ДРУГИ.....НЕ ДЕЙСТВА;-)ХАХААААА...
Въпроса е да се адаптираш,но сигурно и ти си минала през подобен кошмар....

26179

22

ELPIDA

16.06 2017 в 10:32


Red, за уикенда...the same to you.
За кошмара..., сещай се по-често за Шарапова или Захарова
Хе, хеее...чао.

63994

21

Red or Dead

16.06 2017 в 09:20

ELPIDA, баш ми е драго, за дизайна на сайта нямам какво да добавя, в съответната тема съм писал достатъчно, надявам се НАИСТИНА Йончев да вземе предвид забележките, ако наистина мнението на потребителя е важно;)
Има и анкета за случая, но тя едва ли е актуална.
За мен сайта е също толкова РАЗХВЪРЛЯН, както и за теб, надявам се да бъде върнат панела с АКТИВНИТЕ КОМЕНТИРАЩИ, или защо пък не и възможност за лични контакти м/у потребители като да е възможна опцията да търсиш потребител както е в много други Форуми.....както се казва, който ИСКА, търси начини, а другите търсят причини...
Относно рейтинга, докато съществуват МОШЕНИЦИ като 'педер@еЛенко' които съвсем безнаказано манипулират с цифрите, то същността на РЕЙТИНГОВАТА система е обезсмислена.....Йончев обеща да се “заеме с проблема“....
Пожелавам ти слънчев и приятен уикенд, аз съм в КОШМАРА на ........ремонтите......УЖАСЕН ужас:(((

42249

20

Denis Rizanov

16.06 2017 в 08:24

sottozero много елегатно е наврял на кучето в г@за трола от клуба на седераста. Това тъпите копелета, дето карат само по опорни точки и нямат грам идея от история понякога са много забавни. Почти съм готов да споделя, че точно този седерастки трол с женско име и онзи "жорето", за когото говори Ред са един и същи задник. оп-тата им се мотамо, в някои случаи копирани с грешно поставени или липсващи препинателни знаци. Вие как мислите?

26179

19

ELPIDA

15.06 2017 в 23:36

Путин винаги има мотивиран отговор на всеки въпрос.

Здравей , Red. Радвам се да те открия. Не мога да те уважа с вот / и не само теб/ защото "полагането " му пак е замразен като арктически айсберг. Виждам, че рейтинга ти е започнал да шава...Моят, не че е толкова важно ,все още е бетониран.
Най ме трови скролването ,нагоре-надолу,нагоре надолу, направо като асансьор в димящ небостъргач.Мисля, че сайтът е претоварен от информация,рубрики, подрубрийки, даже и доста жълтакави съобщенийца.Колкото и свободно да иска да "сърфира" човек и да избегне насрещния порив на вятъра, да стигне по-бързо до брега за да отсее златните зрънца на сериозната информация, накрая се озовава в джунгла. Може на Йончев да не му е приятно това, за което ти хортувам, но нека не се "разливат "в излишни повторения на дреболии и лайфстайлове, а да селектират квинтесенцията от сериозните събития.Битието ни е твърде динамично , за да губим време в търсене на стойностното.

63994

18

Red or Dead

15.06 2017 в 22:46

@Джоре/чесън/АлКин....и хиляди знайни и не знайни....искаш ли да издухаш на САКСА на 'слабоумния' Red or Dead.....“Катюша“......знам, че я знаеш наизуст........:)))))))

СЛАВА И ДЪЛЪГ ЖИВОТ НА ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ!!!