Принципът на 'Вагнер': Не прибирай ранените. За дезертьорство - разстрел!

OFFNews 24 януари 2023 в 16:01 14861 18

Пригожин

Снимка Стоп кадър

Евгений Пригожин

Бойците на ЧВК "Вагнер" са показали своята ефективност във войната в Украйна, особено при щурмуването на градски квартали, твърди CNN, като се позовава на публикуван през декември документ на украинското разузнаване, с който са се сдобили журналистите. Наемниците понасят тежки загуби, но тактиката им може да бъде възприета от части на редовната руска армия, се казва в документа, цитиран от "Важные истории".

По време на нападенията вагнеровци не броят загубите си, а за отстъплението се предвижда разстрел.

"Отстъплението без заповед или нараняване се наказва с екзекуция на място", пише в документа на разузнаването.

Предоставен е и препис на радиопрехващане. В него войник разказва как бойци от ЧВК "Вагнер" хващат свой колега, който се опитва да се предаде на ВСУ, и му отрязват гениталиите. Автентичността на разговора не е потвърдена, отбелязва CNN.

На наемниците е забранено да пренасят ранени от бойното поле - отрядът трябва да напредва, докато не изпълни задачата си. Поради тази причина ранените често остават на бойното поле с часове. Ако не успеят да изпълнят мисията, те могат да се оттеглят само през нощта.

"Смъртта на хиляди войници на "Вагнер" е без значение за руското общество", се казва в документа.

При щурмови операции частната армия на Евгений Пригожин използва отряди от около 10 души. Те са въоръжени с РПГ и получават информация в реално време чрез разузнавателни дронове. Безпилотниците са това, което украинското разузнаване нарича "ключов елемент". Войниците използват оборудване Motorola за комуникация.

Първите, които щурмуват, са наемниците, набирани от затворите. Загубите в техните редици достигат 80%. След тях се нареждат по-опитни и по-добре оборудвани бойци - те разполагат с термовизионни камери и устройства за нощно виждане.

Ако щурмоваците успеят да заемат позиция, се окопават с помощта на артилерията, но тези позиции могат да бъдат атакувани от вражеската артилерия. В документа се отбелязва, че наемниците често нямат координация с редовната армия. В друг публикуван радиоприхванат сигнал (автентичността му също не е потвърдена) руски военен описва как подразделението му е унищожило автомобил на вагнеровци.

Украинското разузнаване смята, че тактиката на ЧВК "Вагнер" е най-подходяща за повечето руски части с лошо обучени войници, привлечени чрез мобилизация. Възможно е руската армия да започне да използва тактиката, заключава разузванавето.

През септември м. г. стана ясно, че собственикът на ЧВК "Вагнер" набира затворници в няколко области. Според един от осъдените Пригожин предупредил, че дезертьорството се наказва с разстрел. "(Пригожин) ми каза, че има три гряха, за които могат да те разстрелят на място: дезертьорство, грабеж и сексуални отношения с цивилни, флора, фауна и животни", каза мъжът.

На 12 ноември свързаният с Пригожин телеграм канал "Сива зона" публикува видеоклип от екзекуцията на Евгений Нужин с чук. Той е вербуван от ЧВК "Вагнер" в наказателна колония в Рязанска област, след което се предава. В интервю за украинския журналист Юрий Бутусов Нужин казва, че първоначално е искал да дезертира в Украйна.

През декември бившият командир на ЧВК "Вагнер" Андрей Медведев заяви пред "Инсайдър", че знае за десет екзекуции на вагнерианци заради отказ да се бият. Според Медведев, един от чиито подчинени е бил Нужин, той лично е присъствал на няколко екзекуции. Бившият наемник е избягал от Русия и сега се намира в Норвегия, където търси политическо убежище.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че около 50 000 бойци, 40 000 от които са вербувани затворници, са били изпратени в Украйна от ЧВК "Вагнер". Според Олга Романова, ръководител на фонда "Седяща Русия", ЧВК е набрала около 50 000 осъдени, от които 40 000 са убити, ранени или дезертирали.

Бойците на ЧВК "Вагнер" участваха в щурма на Бахмут в Донецка област, който от юли е подложен на атака от руската армия. Руското министерство на отбраната отдавна не споменава частната армия на Пригожин в докладите си, но на 13 януари този принцип бе нарушен - тогава руските военни обявиха превземането на Соледар, малък град северно от Бахмут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

18

deyan_h

25.01 2023 в 00:34

Оффф
.. Прекалено дълго и много. Не ми се пише.
Кратката версия - офнюз прокарват теза.
Хората си имат рекламен хонорар.

-5840

17

Много народ се изнесе и от украйна. Има и едни момче в Перник, което само кату чу какво става със зеления наркоман избяга с 200 за България. Сега вече не може, обличат се като жени или се крият из багажниците само и само да се спасят от хохилит и сигурна смърт.
А относно статият, отдавна знаем, че CNN са фрйк нюз, не заслужава и коментар.

1220

16

хr4

24.01 2023 в 20:31

"Геройствата" и "човещината" на вагнеровци са известни отдавна-още от Сирия и Мали. Мисля не е тайна, че там са събрали садисти, социопати и откровени боклуци. Новото е, че
напълниха ЧВК-то с "месо" от най-долна проба. Тия заслужват същото отношение като СС.
ПП."Седяща Русия" според българския жаргон е правилно да се преведе като "лежаща"(от "лежи" в затвора).

1067

15

StinkingSonOf

24.01 2023 в 20:00

За дебила искам да напомня, че украинците защитават домовете и близките си. Имат повече доброволци от колкото оръжия и дезертирането не е нито проблем, нито е опция, защото руските нацисти иначе ще ти съборят къщата, ще ти прегазят кучето и ще ти откраднат тоалетната чиния.

345

14

Джендо Джедев

24.01 2023 в 20:00

Ордьовърчо,

Явно твоите орки повече ценят противника отколкото своите. :D

1067

13

StinkingSonOf

24.01 2023 в 19:55

"Своих убиваем" - Новият лозунг на русконацистката армия.

2051

12

Propaganda

24.01 2023 в 19:07

За разлика от ботоксния лилипут, Пирожката не разполага, НЯМА и да разполага, с милиони орки за жертване.

Градчето Соледар е първия успех, по всяка вероятност и последен на Вагнер.
Цялата касапница, освен за много, много, много милиони, лежащи в най-големите солни мини на континента, е и заради ЕГО.

Точно това трябва да бъде използвано от нашата Цивилизация срещу раССките терористи.
divide et impera - разделяй и владей.

Официалните ЕС институции трябва да се обръщат към Пирожката по въпроси касаещи примирие.
Това ще взриви егото на пути, козеебеца кадиров, шойги, по-ярко и от атомна бомба над Кремъл.

706

11

order

24.01 2023 в 19:07

Е това е човещина....
Руската частна военна компания „Вагнер“ е изпратила телата на украински войници, убити в Соледар ...
Четем във факти

2550

10

alfakentavur

24.01 2023 в 18:22

Гледах документален филм, който не помня с подробности. Но мисля, че се казваше че Адолф в израз на фенството си Вагнер ухажвал неговата дъщеря. А пък тя... Избягала в чужбина.
Не съм сигурен.
Но съм сигурен, че много народ преди и малко след началото на Втората световна се е изнесъл от Германия. После просто не е било позволено.
Я!
Още една прилика със СССРайха. Ти да видиш!

-480

9

Октим

24.01 2023 в 18:09

Само от казаното в заглавието си проличава, че това е една долнопробна сбирщина от изроди, които изобщо не могат да разчитат един на друг и всеки един може да предаде, убие, та даже и изяде другаря си по оръжие! Животни нямащи нищо общо с военното дело! Да не говорим вече за чест, доблест и достойнство - думи, които боклуците със сигурност не могат и да напишат ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!