Бягство от чука. Командирът на екзекутирания Нужин във ''Вагнер'' избяга в Норвегия

Андрей Медведев е готов да даде показания срещу олигарха Евгений Пригожин за убийства без съд и присъди

OFFNews 15 януари 2023 в 20:30 15597 6

Андрей Медведев

Снимка Gulagu.net

Андрей Медведев е бил командир на екзекутирания с чук за предателство Евгений Нужин и се е опасявал от същата съдба.

Бившият командир от Частната военна компания "Вагнер" Андрей Медведев е избягал от Русия в Норвегия и е поискал политическо убежище, съобщават в неделя норвежките медии. Беглецът е готов да даде показания срещу собственика на "Вагнер" - приближения до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, и да свидетелства за извършвани убийства без съд и присъда.

Случаят е станал в сряда срещу четвъртък към 2 през нощта в условията на полярна нощ, а бягството на Медведев от Русия не е било безпроблемно, описва сайтът The Barents Observer. Руснакът, в добре организирана акция по евакуирането му от Русия, е успял да премине загражденията с бодлива тел недалеч от град Никел в Мурманска област и да избяга през река Пасвик на безопасно място в Норвегия. Този район е добре охраняван и мъжът е бил засечен от граничната охрана, съставена от служители на ФСБ. Бягайки в преспите, успял да се прехвърли на норвежка страна, въпреки че служителите на ФСБ открили огън по него.

Вече зад граница бягащият, чиято самоличност сайтът Gulagu.net разкрива като Алексей Медведев, се обърнал към местните полицейски власти и поискал защита и политическо убежище. Незабавно със самолет от местното летище бил откаран в Осло при изключени мерки за сигурност и е бил настанен в център за нарушители на миграционния режим.

Андрей Медведев не е случаен човек, а командир в редиците на ЧВК „Вагнер“ - той е бил командир на екзекутирания от своите за предателство наемник Евгений Нужин и на цялото 1-во отделение на 4-ти взвод на щурмовия отряд на ЧВК „Вагнер“. За първи път от Русия в Европа от началото на войната в Украйна успява да избяга командир от подразделение на по същество терористичната организация „Вагнер“, който се е съгласил да даде показания и да разобличи олигарха и терорист Евгений Пригожин, считан за виновен за убийствата на хиляди украинци и руснаци.

Цялата „операция“ започва през декември м. г., когато към Gulagu.net се обръщат Андрей Медведев и негов прятел, които помолили за помощ да се спасят от разправа без съд и присъда и „фирмена екзекуция“ от страна на Пригожин, така, както се е случило с Нужин, с използването на каменоделски чук. Медведев, както обясняват от Gulagu.net напуснал бойните позиции на ЧВК „Вагнер“ веднага след изтичането на 4-месечния му договор, подписан на 6 юли 2022 година. През тези 4 месеца мъжът станал свидетел на много екзекуции саморазправи без съд и присъда от страна на службата за сигурност на Пригожин, които били извършвани по отношение на „отказниците“, хората, които се отказват да воюват срещу украинците и, които искат да напуснат редиците на „Вагнер“, представяна им преди това като доброволна организация.

След като Медведев си тръгнал, лично Пригожин и службата му за сигурност се опитали да заловят доскорошния наемник. Вагнеровци обаче не успели и командирът успял да им се изплъзне в Норвегия. В събота от Осло Андрей Медведев даде и първото си над 20-минутно интервю след бягството на свобода за YouTube канала на Gulagu.net, озаглавено „Бягство от чука“.

- Привет, още веднъж, Андрей. Ако можеш, повтори, моля, всичко, което ти ми каза, аз съм сложил на видео и, с твое разрешение, ще го напиша в канала Gulagu.net, предвид това, че е много важна новина, защото всеки ден ме питат – Къде е Андрей Медведев, какво става с него, много хора се тревожат за теб, особено след това, което разказа.

- Стигнах, стигнах спокойно до Мурманск, запознах се с много хубав човек, привет, огромно благодаря, той ще разбере в Мурманск, ако гледа това, огромно благодаря за помощта. Добрах се до границата до Никел, минах границата, влязох в Норвегия. Посрещнаха ме норвежката полиция и граничарите. В какъв смисъл посрещнаха – аз влязох, никого не видях, влязох в първата къща, която ми попадна пред очите, почуках, излезе жена, на развален английски й обясних, че имам нужда от помощ, да извика полиция. Тя – ОК, ОК. Затвори вратата, тръгнах по пътя и буквално след някакви три километра като си вървях по пътя ме застигна автомобил, норвежки граничари, дойде и норвежката полиция. Откараха ме в участъка, разпитаха ме, повдигнаха ми обвинение, за незаконно пресичане на границата, обясних им защо съм го направил. Още същата нощ ми казаха, че през деня ще бъда изпратен със самолет в Осло и сега се намирам в Осло, в Норвегия, в център за настаняване на чужденци, мигранти.

- На първо място те поздравявам, Андрей, за това, че успя да избягаш на територията на, във всеки случай, демократична страна, която спазва правата на човека. Разкажи как мина процесът на пресичане на границата и нямаше ли нещо от руска страна някаква агресия по време на бягството?

- Когато излязох от пътя и минах 10 метра, прескочих през две огради, бях облечен в бял халат, минах през тези две огради, минах през горичка и, когато вече излизах, имаше нещо залив или езеро, като стъпих върху леда чух лай на куче, обърнах се, гледам хора с фенерчета на около 150 метра бягаха към мен. Обърнах се, побягнах в обратна посока по края на гората, след това, първо исках направо през леда, но видях, че на места още има вода, не е замръзнала съвсем, казах си покрай гората нататък ще е по-здрав ледът. Чух два изстрела, куршумите буквално просвистяха наблизо, изхвърлих телефона си в гората и буквално през леда побегнах към светлината на къщите, на около 2 километра, 2 и половина. Бягах, бягах, бягах, тях явно ги достраша да бягат след мен, пуснаха кучето, то се замота в някакво заграждение с бодлива тел, бягах, бягах, бягах през леда, а те се страхуваха, защото ледът беше тънък, на места поддаваше леко, вода имаше и добягах до населеното място.

- Т.е. по теб стреляха и едва не те убиха руските граничари?

- Ами да, те имат право.

- А през бодливата тел как се оправи?

- Разкъса ми се целият халат, през тия огради като минавах. На места просто повдигах, едно парче тел го изтръгнах. Там просто има бодлива тел, разтварях, пропълзявах между тях, под втората ограда минах отдолу. Днес идва при мен следовател по особено важни въпроси, който разследва военни престъпления, но нямаше адвокат и предвид това, че съм уморен, едва снощи ме докараха, легнах да спя, не можах дори да се изкъпя, да се изпера. Днес се събудих, изкараха ме веднага сутринта и докато решаваха въпроси, докато търсеха адвокат ми казаха сигурно сте уморен, хайде да оставим за понеделник или вторник. А утре ще мине регистрацията за политическо убежище, ще дойде комисия.

- Този запис ще го видят хиляди или стотици хиляди, може и повече от милион души, това има огромно значение не само за твоя живот, но да целия свят, твоите показания и за разследването, кажи това, което искаш да кажеш сега на целия свят, защо напусна Русия, защо прескочи в Норвегия, кажи позицията си.

- За какво избягах от Русия – навярно вече е известно на всички. Мен ме преследваше бившият ми работодател, в кавички, компанията на Пригожин и неговата банда, включиха и ФСБ на Русия, криминалното издирване в МВР, имаше опасност да ме заловят и да ме убият. Да ме застрелят или още по-зле, да постъпят както с Нужин. Да ме екзекутират с каменарски чук. Много се радвам, че се оказах в Норвегия, видях отношението им, как се държат с мен, общуване, условия. Благодаря, че ми помогнаха много хора, повтарям се, много се надявам, че тези показания, които ще дам впоследствие, ще изиграят ключова роля в разследването срещу самата компания, за масовите разстрели. Много се надявам, че на много майки и сестри, братя, дъщери, деца, моите показания, които ще дам, ще им помогне да намерят своите мъже или да получат някакво възмездие по отношение на „Вагнер“ за смъртта на близки техни хора. Имам намерение да се обърна към властите на Норвегия за политическо убежище и да дам показания в някакви там мероприятия.

- Ако позволиш ще ти задам три кратки въпроса. Първият – готов ли си да сътрудничиш на международно разследване, на офиса на прокурора от Международния криминален съд в Хага, със следователите, които в Норвегия и Европа се занимават с разследването на военни престъпления и пресдтъпления срещу човечеството. Готов ли си да свидетелстваш по време на следствието и в съда за това какво знаеш за по същество терористичната организация ЧВК „Вагнер“ и престъпленията на самия Евгений Пригожин?

- Да, готов съм.

- Правилно ли разбирам, че със собствените си очи си виждал, когато са ставали по групови, по същество масови разстрели на онези, които откажат да участват във войната и на тези, които не изпълняват всички заповеди на командирите на ЧВК „Вагнер“?

- Да, да. Виждал съм. Работата е в това, че съм се старал да стоя надалеч от това, но виждах всичко прекрасно.

- И можеш с помощта на карти в Гугъл и други документи да помогнеш да бъдат намерени местата, на които са извършвани самите убийства, разстрелите и можеш да покажеш местата на погребенията на убитите руснаци.

- Всичко, което се изисква от мен и което е по силите ми, аз ще го покажа и ще окажа съдействие.

- И последен въпрос. Ти си бил командир на отделението в ЧВК „Вагнер“, в което е бил разпределен затворникът от Затвор номер 3 в Рязан Евгений Нужин?

- Да, казвах го вече. Позивната му беше „Кусок“ (кусок – парче, б. р.). Фамилията му разбрах по-късно след шумотевицата в интернет, защото ние там не знаем нито име, нито фамилия, само позивните.

- Когато служеше във „Вагнер“, с договора от 6 юли до 6 ноември 2022 година, на каква длъжност беше и каква беше позивната ти?

- Бях командир на отделение на 1 отделение в 4 взвод на 7 Щурмовия отряд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

6

Constanza

15.01 2023 в 22:12

Ще трябват свидетели за Хага.

8053

5

DARTH VADER

15.01 2023 в 21:22

ТОВА Е ЕДИН ОТ НАЧИНИТЕ ЗА ИНФИЛТРАЦИЯ,НО СЪМ СИГУРЕН,ЧЕ НОРВЕЖЦИТЕ СИ ЗНАЯТ ДОБРЕ РАБОТАТА...;)))

10298

4

AntiZ

15.01 2023 в 21:19

Няма да има дупка, в която да се скрият тези руски уроди. Ще бъдат преследвани, гонени, избивани до дупка. Никаква пощада за руснака! Както каза шимпанзето лавров, "добрия руснак е мъртвия руснак!" Каза го със сарказам и сам не разбра, колко е прав!

10298

3

AntiZ

15.01 2023 в 21:13

Винкел тъп, тук ще си плюя в пазвата и за първи път ще се съглася с теб! Всяка гнуска орка трябва да бъде трепана с чук, с дледо, с брадва, със сатър, с каквото докопаш! Тази гад е стрелял по невинни хора и си мисли, че като наклепа боса си, ще му се размине. Военен престъпник, див руснак, достоен да бъде заколен като прасе!Хахаха

2073

2

Johnny B Goode

15.01 2023 в 21:07

Надявам се и ти да си получуш своя винкел скоро и да ни отървеш от простотията си.

-5840

1

Я кажето за Бахмут, тоя ако е от Вагнер, рано или късно ще си получи и своя чук.