Politico: САЩ подготвят Украйна за контранастъпление през май

OFFNews 16 март 2023 в 09:14 4335 3

Снимка ВСУ

Според американците, от президента Володимир Зеленски зависи кога ВСУ ще премине в контранастъпление. Очакванията са това да се случи през май.

Вашингтон е все по-загрижен от намаляващите доставки на амуниции и противовъздушна отбрана в Украйна. Американските военни бързат да оборудват бойното поле и да тренират украинските сили с бърз темп, преди голямата офанзива, която се очаква да започне до края на пролетта. Това съобщава най-новият брой на Politico.

Изданието цитира думите на държавния секретар по отбраната на САЩ, Лойд Остин, който в сряда след виртуална среща на многонационалната контактна група по отбраната на Украйна заяви, че "Украйна няма време за губене".

„Трябва да изпълним бързо и изцяло поетите от нас ангажименти“, каза Остин. „Това включва предоставяне на нашия брониран капацитет на бойното поле и гарантиране, че украинските войници ще получат обучението, резервните части и поддръжката за техническо обслужване, от които се нуждаят, за да използват тези нови системи, възможно най-скоро.“

Публично висши служители казват, че изцяло от президента Володимир Зеленски зависи кога и къде да започне новата офанзива и дали да остане в Бахмут или да препозиционира силите си.

„Президентът Зеленски се бори в тази битка и той ще решии кое е важно и кое не“, каза Остин. Но той отбеляза, че: „Ние генерираме бойна мощ до степен, до която вярваме, че това ще им предостави възможности да променят динамиката на бойното поле, в някакъв момент напред, независимо какъв е той.“

С наближаването на пролетта официалните лица на САЩ са все по-загрижени за намаляващите доставки на Украйна от боеприпаси, противовъздушна отбрана и опитни войници. Москва и Киев продължават да хвърлят тела в битката за югоизточен град, който САЩ не смятат за стратегически важен. Но Пентагонът казва, че независимо от стратегията на Киев на бойното, САЩ искат украинските войници да имат оръжията, от които се нуждаят, за да продължат да се бият.

Русия прекара месеци, засипвайки Украйна с ракети, опитвайки се не само да причини унищожение, но и да изчерпи запасите от противовъздушната отбрана на Украйна. Украински войници говорят за остър недостиг на основни боеприпаси, включително минохвъргачки и артилерийски снаряди. Politico, с цитиране на американски източници, предполага, че в продължение на година са загинали повече от 100 хиляди украински войници, включително най-опитните.

Много от тези загуби, допълва изданието, се случват в Бахмут, където и двете страни понасят огромни жертви. Водена от войници от наемната група Вагнер, Русия обсажда югоизточния град в продължение на девет месеца, превръщайки го в руини. Украинските сили отказаха да се предадат, като президентът Володимир Зеленски настоя, че защитата на Бахмут е ключова за задържането на други източни градове.

„Руснаците очевидно искат да продължат напред към границите на Донецк чак на запад и за да направят това, те трябва да овладеят Бахмут и пътната мрежа, която минава покрай него“, казва Дара Масикот, старши политически изследовател в института RAND. Самият Остин каза наскоро пред репортери, че Бахмут има „по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна стойност “.

Американските служители са по-фокусирани върху подготовката на Украйна за голямата пролетна офанзива за връщане на територия, която те очакват да започне през май. Стотици западни танкове и бронирани превозни средства, включително за първи път осем бронирани превозни машини, които могат да издигат мостове и да позволяват на войските да пресичат реки , пътуват към Украйна за офанзивата. САЩ и европейските партньори изпращат също така огромни количества боеприпаси и 155-милиметрови снаряди, които Украйна определи като най-неотложната си нужда.

Пакетите с помощ от САЩ „отпреди четири или пет месеца са били насочени към това, от което Украйна се нуждае за тази контраофанзива“, каза американски служител. Американците внимават да не казват на Киев как да води войната, а високпоставени източници от Пентагона заявиха в сряда, че предоставените от Вашингтон оборудване и обучение ще позволят на Украйна да спечели войната - където и когато реши да го направи.

„Полагат се значителни текущи усилия за изграждане на украинската армия по отношение на оборудване, боеприпаси и обучение в различни страни, за да се даде възможност на Украйна да се защитава“, каза председателят на Обединения комитет на началниците ген. Марк Мили.

„Увеличеният украински капацитет ще позволи на украинското ръководство да разработи и изпълни различни варианти в бъдеще, за да постигне целите си и да доведе тази война до успешен край“, каза Мили.

Повече от 600 украинци през февруари завършиха петседмична програма за обучение в Германия, която включваше основни умения като стрелба, заедно с медицинско обучение и инструкции за маневри с комбинирани оръжия с произведени в САЩ бойни машини Bradley и бронетранспортьори Stryker. Тези сили вече са отново на бойното поле и втора група от стотици войници сега преминава през програмата.

При закрити врата американски служители оказват натиск върху Киев да запази артилерийските снаряди и да стреля по по-целенасочен начин. Това е особено тревожно в Бахмут, където и двете страни изразходват боеприпаси с бързи темпове.

„Някои в Пентагона смятат, че се изгарят боеприпаси твърде бързо“, казва пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на силите на американската армия в Европа. „Извинете ме, те са в масова битка за оцеляването на страната си срещу враг, който има огромни предимства в артилерийските боеприпаси и не се отказва.“

Киев все още не е определил стратегия за пролетната офанзива, но по същество има две възможности: да се придвижи на юг през Херсон към Крим или да се придвижи на изток от северната си позиция и след това на юг, прекъсвайки руския сухопътен мост, смятат американски военни.

Първият вариант не е реалистичен, казаха официални лица, тъй като Русия се е окопала за отбраната си от източната страна на река Днепър, а Украйна няма жива сила за успешна десантна операция срещу такъв вид сила. Вторият е по-вероятен, казват служители на Пентагона.

В допълнение към изпращането на оръжия и осигуряването на обучение, висши американски генерали бяха домакини на украински военни във Висбаден, Германия този месец за щабни учения на маса, за да помогнат на Киев да започне следващата фаза на войната.

Президентът Джо Байдън миналия месец изключи възможността за изпращане на изтребители F-16, а високопоставени американски служители многократно са казвали, че самолетите не влизат в плановете в момента. Но американците работят по други начини за укрепване на украинските военновъздушни сили, включително опити за монтиране на усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег на техните МиГ-29 от съветската епоха и оценка на уменията на украинските пилоти.

Двама украински пилоти наскоро завършиха оценка в база на Националната въздушна гвардия в Тусон, Аризона, за американски военни инструктори, за да се прецени от какво обучение се нуждаят, за да използват по-добре самолетите и възможностите, които Западът вече е предоставил, включително бомби, ракети и комплекти за насочване. Програмата включваше симулаторни полети, но пилотите не са летели в американски самолети, казаха служители.

Опитът за монтиране на AMRAAM на МиГ-овете, ако се окаже успешен, може също значително да увеличи способността на украинските изтребители да унищожават руски ракети, казаха официални лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

3

ob1

16.03 2023 в 13:52

Ми да, глупости пишат. Няма да е през май :)

-529

2

6екеr4о

16.03 2023 в 12:26

Все по симпатичен ми става този огромен мъж, явяващ се министър на войната на САЩ!
А дежурният форумен фатмак с неговите тъпотии да Оди да се пЕре!

-7195

1

vovchik

16.03 2023 в 11:40

"Политико пишат глупости".

Не съм го казал аз, само цитирам.
 
X

Подкастът на OFFNews