Първата дама на Украйна в Конгреса на САЩ: Искам оръжие!

Красимир Крумов 20 юли 2022 в 20:45 5083 2

Олена Зеленска произнесе обръщението си на фона на слайдшоу с историите на жертви на руската агресия

Снимка БТА/Jabin Botsford/The Washington Post via AP, Pool

Олена Зеленска произнесе обръщението си на фона на слайдшоу с историите на жертви на руската агресия

Първата дама на Украйна Олена Зеленска, която е на посещение в САЩ направи обръщение в американския Конгрес и призова членовете на Конгреса да предоставят военна помощ на украинските въоръжени сили, за да защитят страната от руска агресия. "Искам оръжие" - заяви пред американските депутати Зеленска.

Олена Зеленска поздрави конгресмените с "Добро утро!" на английски, след което произнесе емоционално обръщение на украински произнесе речта си на украински. Членовете на Конгреса я поздравиха с аплодисменти, а след първите й думи се смълчаха.

В началото първата дама на Украйна отбеляза, че това е първата реч на съпруга на чужд президент в Конгреса на САЩ.


„Искам да се обърна към вас като към политици и представители на своите парти, но и като пред бащи и майки, като пред баби и дядовци. Аз искам да говоря не като първа дама, а като жена и майка. Каквито и длъжности да имаме в своя живот, ние винаги оставаме деца на нашите родители и родители на нашите деца.“

След това съпругата на Володимир Зеленски разказа ежедневието на военна Украйна в снимки през съдбата на деца и възрастни, загинали в резултат на военната агресия на Русия срещу страната й.

Ето това е Лиза, срещнах се с това момиченце преди Коледа, когато отбелязвахме Рождество Христово с деца и я помня такава, като на тази снимка, весела и безгрижна. Второто видео го направи майката на Лиза, казва се Ирина, когато е взела дъщеря си и я завела на занятия. Майката пита – къде отиваме? А детето казва името на любимата си учителка. Момиченцето беше на 4 години. Вече я няма сред нас. Ето детската и количка. На 14 юли Лиза загина в центъра на Виница в резултат на ракетен удар по града. Майка й е в тежко състояние в болница и в продължение на няколко дни никой не искаше да й каже за смъртта на дъщеря й. Тези думички, „Къде отиваме, мамо?“ – звучат в главата ми

"Много сме благодарни, че Съединените щати стоят с нас в тази борба за нашите общи ценности, за нашия живот и независимост.

Това, което Русия убива, Америка го спасява.

И трябва да знаете, че сме благодарни. Но войната не е завършила. Терорът продължава. И аз ви призовавам, всички вас. В името на всички загинали. В името на всички, които са загубили ръце, крака, от името на тези, които са живи, но чакат членовете на техните семейства да се върнат от фронта.

Сега ви моля за това, за което никога не бих молила в друга ситуация.

Искам оръжие!

Не за да воювам на чужда територия, а за да защитим нашите домове, да запазим живота на нашите хора. Моля ви за системи за ПВО, които да унищожават ракетите, които летят над нашите деца и нашите домове. За да не избиват тези ракети цели семейства и да осакатяват нашите деца.“ – заяви с нотки на молба в тона си Олена Зеленска.

„Знам, че след броени дни Конгресът ще излезе в лятна ваканция и ще се върнете през септември на работа и сигурно календарът ви е пълен и за септември, това е нормално. Ние в Украйна сега нямаме нормален живот, не знам ще могат ли нашите деца да се върнат на училище наесен. Не зная моят син ще се върне ли на училище? Или моята дъщеря – ще може ли да продължи обучението си в университета. За какво да се готвят украинските учители? Да работят в училище, или да се крият в бомбоубежище. Ако имахме системи за ПВО, щяхме да имаме отговорите на тези въпроси. Отговорите на тези въпроси се намират тук, във Вашингтон. САЩ знаят от личен опит какво е тероризъм. Помогнете ни да спрем този терор срещу украинския народ. Това ще бъде наша обща победа в името на живота, свободата и щастието на всички хора, на всички семейства по целия свят. Ето за какво ви моля, за какво ви моли моят мъж. Ние не се обръщаме като ръководители на страната, ние се обръщаме като родители на своите деца. Искаме всяка майка, всеки баща да могат да кажат на своите деца:

„Спи спокойно, малчо! Повече няма да има ракети!""

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!