Опити за атаки и отстъпление. В 159-ия ден от войната руснаците без напредък по всички направления

OFFNews 01 август 2022 в 21:00 5296 2

Украинските сили са отблъснали всички атаки на противника

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Украинските сили са отблъснали всички атаки на противника, съобщава в 159-ия ден от войната ГЩ на ВСУ

Опитите на руската армия за напредък в посока на нашественици да настъпят в посока на село Маринка, което е само на 40 минути с кола от Донецк са били осуетени от Въоръжените сили на Украйна, още по две направления украинските бойци са отблъснали атаки на врага. Това съобщи в ежедневната си сводка в 159-ия ден от началото на войната в понеделник вечерта Генералният щаб на украинскатна армия.

Както отбелязват в Генералния щаб, по Харковско направление противникът е извършил артилерийски обстрел на районите на Харков, Прудянка, Нови и още 14 населени места. Разузнавателни групи на руснаците са се опитали да локализират огневите позиции на украинските части, но не са успели и противникът е отстъпил.

В същото време на Славянското направление с танкове и артилерия от различен калибър руските военни са обстрелвали районите на населените места Норцовка, Чепел, Грушеваха, Ридне, Вернополе, Гусаровка, Дибровное, Долина и Адамовка. „Близо до Мазановка Силите за отбрана разкриха и неутрализираха разузнавателна група на противника“, се казва в сводката на Генералния щаб.

В същото време в посока Краматорск, поради значителни загуби на жива сила, военна техника и ниско ниво на моралното и психологическото състояние на личния състав, противникът не провежда активни настъпателни действия. Окупационните войски са обстрелвали с танкове, оръдия и реактивна артилерия позициите на украинските войски и гражданската инфраструктура в районите на населените места Северск, Кривая Лука, Серебрянка, Ивано-Дариевка, Григоровка, Звановка, Верхнекаменское и Спирна. Противникът е нанесъл въздушни удари край Серебрянка и Григоровка.

В Бахмутското направление руската армия е използвала танкове и артилерия за обстрели край Берестовое, Соледар, Бахмут, Константиновка, Весела Долина, Зайцево, Вершина, Кодеми, Весело и Майское. Според Генералния щаб нашественикът цинично е нанесъл въздушни удари по населените места Покровское, Новолуганское, Соледар, Вершина, Яковлевка, Бахмут и Кодема.

"В района на Яковлевка врагът се опита да проведе разузнаване със силите на разузнавателната група. Нападателите бяха разкрити и претърпяха загуби. Оцелялата част от групата избяга. Противникът се опита да подобри тактическата обстановка в районите на Соледар, Вершина и Бахмут с щурмови действия, но без успех, отстъпиха“, се казва в доклада.

В посока Авдеевски руснаците са осъществили обстрел на районите около Новокалиново, Новобахмутовка, Песков и Красногоровка. Нанесен е въздушен удар близо до Ню Йорк (село в Донецка област бел. ред). Противникът води щурмови действия по направленията на Авдиевка и Пески, но не успя, боевете продължават.

В същото време противникът не води активни настъпателни действия в Новопавловското и Запорожското направление. Извършва системни атаки срещу гражданска и военна инфраструктура в районите на населените места Марьинка, Павловка, Новоселка, Новопил, Малиновка, Гуляйполе, Гуляйполское, Орехов и Каменское.

В Южнобугското направление основните усилия на противника са съсредоточени върху задържането на предварително заетите позиции и предотвратяването на настъплението на нашите части.

Отделно се казва, че ситуацията не е претърпяла съществени промени във Волинското и Полеското направление.

Също така в Северско направление противникът обстрелва с оръдия и реактивна артилерия гражданска инфраструктура в районите на Сенковка и Липковка в Черниговска област и в старата Гута, Павловка, Покровка и Белополие в Сумска област. Проведе въздушно разузнаване на БЛА близо до Гремяч и Глухов. За противодействие на техническите средства за разузнаване той използва комплекси за радиоелектронна борба.

С помощта на инженерни части противникът се опитва да възстанови разрушените и повредени мостове и мостови прелези през река Днепър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

2

EA Trash

02.08 2022 в 11:42

„Имаме определен план, който предполага, че колкото повече Русия напредва в Херсонското направление с персонал и техника, толкова по-добре.“ Арестович

210

1

Merc

01.08 2022 в 22:52

Херсонская область.

Российские военные ищут гражданскую одежду, транспорт, и бегут в оккупированный Крым. Особенно много сообщений о дезертирстве из района Каховки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!