''Окупаторите явно са в паника'': ВСУ се готвят да отвоюват цялата Луганска област (обновена)

Седем цивилни, сред които три деца, са загинали снощи при украински обстрел в Луганска област

OFFNews 20 септември 2022 в 08:13 10745 7

Снимка УНИАН

Украинските въоръжени сили са навлезли още по на изток в територията, напусната неотдавна от Русия, което подготвя почвата за евентуално нападение срещу окупационните сили на Москва в региона на Донбас, докато Киев търси повече западни оръжия, съобщи Ройтерс.

"Окупаторите явно са в паника", заяви украинският президент Володимир Зеленски в телевизионно обръщение в малките часове на 20 септември, като добави, че сега фокусът на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е върху "скоростта" в освободените райони: "Скоростта, с която се придвижват нашите войски. Скоростта при възстановяването на нормалния живот".

Зеленски намекна, че ще използва видеообръщението си към Общото събрание на ООН в сряда, за да призове страните да ускорят доставките на оръжия и помощи.

"Правим всичко възможно, за да гарантираме, че нуждите на Украйна ще бъдат посрещнати на всички нива - отбранително, финансово, икономическо, дипломатическо", заяви украинският президент.

ВСУ са възстановили пълния си контрол над село Билохоровка и се готвят да отвоюват цялата Луганска област от руските окупатори, заяви губернаторът на областта Серхий Гайдай. Селото се намира само на 10 км западно от Лисичанск, който падна под властта на руснаците след седмици на ожесточени сражения през юли. "Ще се води борба за всеки сантиметър. Врагът подготвя отбраната си. Така че няма просто да навлезем", написа Гайдай в Telegram.

Тезата на Кремъл е че основната цел на т.нар. "специална военна операция" в Украйна е да се завземат Луганск и съседната Донецка област, които съставляват индустриализирания източен регион Донбас. Украинските войски започнаха да навлизат в Луганск, след като прогониха руските сили от североизточната Харковска област в светкавична контраофанзива този месец.

В южната част на страната, където поредната украинска контраофанзива напредва по-бавно, въоръжените сили на Украйна обявиха, че са потопили баржа, превозваща руски войски и оборудване през река край Нова Каховка в Херсонска област.

"Опитите за изграждане на прехода не успяха да издържат на огъня на украинските сили и бяха спрени. Баржата се превърна в допълнение към подводните сили на окупаторите", се казва в изявление на военните във Фейсбук.

Снимка: УНИАН

Според информация на командването на операция "Юг" във Facebook ситуацията остава постоянно напрегната, но под контрол:

"Врагът продължава да съсредоточава усилията си върху организирането на отбраната и опитите да задържи завзетите територии, както и да се опитва да наруши активните действия на украинските отбранителни сили, като обстрелва позициите на нашите войски по линията на съприкосновение. Противникът прегрупира частите си в определени райони, въвежда резерви и засилва въздушното разузнаване."

"За да подобри тактическата обстановка, противникът се опита да проведе щурмова акция със сила до един мотострелкови взвод в посока Давидов брод - Белогорка. Той е открит навреме и спрян с артилерийски огън. Тя се оттегли със загуби", пише в доклада на командването на операция "Юг".

Седем цивилни, сред които три деца, са загинали снощи при украински обстрел в Луганска област

Това съобщиха представители на назначените от Русия местни власти, цитирани от Ройтерс.

Ударът е нанесен по село Краснореченское, което се намира на територия, контролирана от руските сили, съобщи представителят на самопровъзгласилата се Луганска народна република в Съвместния център за контрол и координация (СЦКК). "При украински артилерийски обстрел на село Краснореченское са загинали седем цивилни, сред които три деца", каза представителят.

Ройтерс отбелязва, че информацията не може да бъде проверена чрез независим източник.

СЦКК бе създаден като част от провалилите се Мински споразумения - поредица договорености, които бяха сключени за деескалиране на конфликта между Украйна и проруските сепаратисти, избухнал, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1780

7

След около година на геогравските карти няма да съществува Руската Федерация във вида в който я знаем сега. Ще има една малка и слаба Русия, орязана от всякъде и станала за смях, потънала в срам заради фашизма който изповядват сегашните и господари - едно лудо жуже-диктатор и крадливите му лакеи олигарси и пияни генерали, живеещи в един илюзорен свят, където човешкият живот, свободата и моралните ценности нямат никаква стойност.
Бог да прости жертвите на руския фашизъм и да накаже до крак всички руски нацисти.
А М И Н

22548

6

dolivo

20.09 2022 в 11:07

ВСУ натискат, че като се разкаля, никой няма да може да мръдне. Браво за стратегията и изпълнението и!

1000

5

Telerik

20.09 2022 в 11:05

След около година на географските карти на света ще дипсва название украина. Каквото и да говорят и недоклоуна фашист, и лицата от НАТО, украина с нейният фашистки режим ще изчезнат, ще са в прах. Руският мир ще бъде вьзтановен в исторические му граници до Полша и Дунав.

-240

4

редовно четящ

20.09 2022 в 09:32

Слава на Украйна! Слава на героите!

345

3

Джендо Джедев

20.09 2022 в 08:57

Ордьовър, гледахме го това с Киев и оная 60-километрова колона, да. И много се смяхме. Сега твоите "братушки" ни представят още богат материал за смях. Абе изобщо - хумор, сатира и забава!

810

2

Заказ4, прос руzzки трол, твоят коч няма камбани -евнух е.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки