Кол център се превръща в съдебна зала за супер процеса срещу калабрийската мафия

OFFNews 12 януари 2021 в 18:37 2498 0

Снимка pixabay

355 обвиняеми, включително политически лидери, полицаи и бизнесмени, 900 свидетели и 400 адвокати ще бъдат изслушани в кол център, специално обзаведен, за да приеме най-важния процес през последните 30 г. срещу мафията в сърцето на Калабрия, най-бедният от италианските региони.

58 свидетели на обвинението са се съгласили да нарушат омертата за мълчание, за да разкрият тайните на клана Манкузо и неговите сътрудници.

По време на неотдавнашно предварително изслушване бяха необходими три часа, за да се прочетат имената на обвиняемите, сред които е босът Луиджи Манкузо. Той вече прекара близо 20 г. зад решетките. Сред останалите бяха хора с псевдоними, достойни за холивудски екшън: „Вълкът“, „Малкия дебел“, „Русият“, „Малката коза“ и др.

Процесът се тълкува и като демонстрация на сила от страна на държавата в сърцето на територията на Ндрангета, която контролира потока на кокаин в цяла Европа.

В центъра на обсъждането ще бъде най-известният антимафиотски прокурор на полуострова Никола Гратери, който живее под полицейска охрана повече от 30 г.

62-годишният калабриец като дете играе футбол с много от онези, които след това праща зад решетките. Животът му е борба за унищожаването на „задушаващата Ндрангета“.

По своите мащаби този процес отстъпва само на първия супер процес от 1986-1987 г. в Палермо срещу сицилианската Коза Ностра, в края на който са осъдени 338 обвиняеми. Няколко години след процеса съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино са убити от мафията.

Новият, по-ограничен процес, е насочен само към едно от многото семейства на Ндрангета, чиито пипала се простират по целия свят. Въпреки това той е знаков заради големия брой членове на политическата класа, предприемачи и държавни служители - помагачи на мафията.

„Това показва, че освен криминалната организация има и част от обществото, която е съучастник и помага“, обяснява Фредерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет.

„Шокиращо е, че престъпната група е толкова утвърдена в региона, че стотици трябва да бъдат изправени на съд. Този съдебен процес показва колко дълбоко е вкоренена Ндрангета в обществото“.

Сред обвиняемите е бившият депутат Джанкарло Пители, известен адвокат и бивш сенатор на партията Форца Италия на Силвио Берлускони. Пители е подозиран в посредничество между Ндрангета и политици, финансисти и институции.

Повечето от обвиняемите бяха арестувани при полицейски акции през декември 2019 г. в Италия, Германия, Швейцария и България.

Обхватът на престъпленията, за които са обвинени, е широк: мафиотска организация, убийства и опити за убийства, трафик на наркотици, лихварство, злоупотреба с власт, укриване и пране на пари.

Особено шокиращо е убийството на Филипо Гангитано, погубен от собствения си братовчед, защото е хомосексуалист. Тялото на Гангитано е погребано на място, където по-късно е построен път.

„Този ​​тип поведение не може да съществува в рамките на Ндрангета", казват босовете на убиеца, който след това свидетелства срещу тях.

Според обвинението тези супер процеси са оправдани заради тясното преплитане на много дела, дори и адвокатите на защитата да смятат, че при тези условия е трудно да се осигури справедлив процес на всеки обвиняем.

За Никола Гратери залогът също е голям.

„Ако процесът не доведе до много присъди, това ще се счете за провал", смята Никола Ло Торто, един от защитниците на подсъдимите.

Но дори процесът да бъде успешен, Ндрангета няма да изчезне толкова лесно.

„Можете да хвърлите мафиотите в затвора, но ако не изтръгнете корените на тяхното съществуване, те просто ще се възпроизвеждат “, допълва Федерико Варезе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови