Мащабна полицейска акция в Плевенско заради италианския боклук на Ндрангета

OFFNews 02 януари 2020 в 17:57 7640 0

Снимка МВР - пресцентър

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР, и прокурор Ваня Савова

Мащабна полицейска операция е извършена у нас във връзка със стотиците тонове италиански боклук, предназначен за внос в България. Акцията е част от разследването срещу членовете на калабрийската мафия Ндрангета.

Операцията у нас е проведена в Плевенско, където е открита площадка с незаконни отпадъци. МВР съобщи за нея по следния начин: "Констатирани са нередности по съхранението и преработката на отпадъци в Плевен."

Уточнява се, че в съвместната акция участват екипи на ОДМВР, прокуратурата и ТД ДАНС. Разследването се води под прякото ръководство на окръжния прокурор Ваня Савова.

В съобщението не се посочва за кого е бил предназначен италианският боклук. Става ясно, че МВР ще пита италианските власти дали намерените отпадъци в Плевен имат връзка с разследването на Ндрангета.

Ето какви подробности дава още вътрешното министерство:

В навечерието на Нова година е постъпила информация за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен. Поради по-сложния предмет и обществения отзвук е сформиран екип от прокурори от Окръжна и Районна прокуратура - Плевен, служители на ОДМВР – Плевен, ТД ДАНС – Плевен. Създадена е добра организация и са предприети процесуално-следствени действия. Извършени са проверки за изясняване дали депонирани отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Разследването тече от близо два дни, образувано е досъдебно производство. Извършени са всички необходими и неотложни действия – огледи, разпити на хора, изземване на документация. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9000 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия. Предстои анализ на събраните доказателства и планиране на последващите действия.

Разследването се води за престъпление по чл. 353 „Б“ от НК – нарушаване на установения ред при управление и съхранение на отпадъци и с това създаване на опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. До момента са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората. Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море, допълват от МВР. Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследване в Италия, както и превод на фирмена документация. Работата по изясняване на факти и обстоятелства по случая продължава.

По информация на Нова телевизия в схемата е замесена фирмата, която беше складирала отпадъци в участък под АМ "Струма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови