Израел освобождава до 300 палестински тийнейджъри от затвора в замяна на заложници

Всеки 10 върнати у дома да носят 24 часа мир в Газа, предвижда споразумението между военния кабинет на Нетаняху и Хамас

Александра Маркарян 22 ноември 2023 в 10:47 1947 0

Жена снима плакат със снимки на заложниците в Газа под изображението на министър-председателя Бенямин Нетаняху, който призовава останалите израелски водачи да постигнат споразумение за връщането им у дома. Тел Авив, 21 ноември 2023 г.

Снимка БТА/АП

Жена снима плакат със снимки на заложниците в Газа под изображението на министър-председателя Бенямин Нетаняху, който призовава останалите израелски водачи да постигнат споразумение за връщането им у дома. Тел Авив, 21 ноември 2023 г.

Израел оповести списък с 300 палестински затворници и арестанти, които могат да бъдат пуснати на свобода като част от споразумението за освобождаване на пленници, отвлечени от терористи от "Хамас" при нападението им срещу Южен Израел на 7 октомври и държани от тях и други терористични групи в Газа. Те са общо приблизително 240 души - израелски и чуждестранни граждани.

Публикацията дава възможност на гражданите да възразят срещу освобождаването на конкретни затворници, уточнява The Times of Israel. Те имат 24 часа за целта. В този срок цялото споразумение може да се обжалва пред Върховния съд споразумението или да се оспори освобождаването на конкретни затворници.

"Хамас" твърди, че примирието ще започне в 10 ч утре, 23 ноември, и тогава ще започне и освобождаването на заложници.

Размяната става възможна благодарение на одобрено снощи от правителството на Израел споразумение с "Хамас" за временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Според него Израел ще освободи до 150 души в замяна на до 50 заложници през първите четири дни на затишие. Очаква се те да са жени и деца, израелски граждани, а не чужденци.

Още затворници ще бъдат пуснати при същото съотношение от списъка с 300-те имена при бъдещо освобождаване на израелски заложници.

287 от 300-те затворници са младежи на възраст под 18 г. Повечето от тях са били задържани заради бунтове и хвърляне на камъни в Западния бряг и Източен Йерусалим. Останалите 13 са възрастни жени, най-често с присъди за опити за терористични нападения с употребата на нож.

Какво предвижда споразумението

Публикуваното правителствено решение излага рамката на договореното и включва три приложения: препоръка на съветника по националната сигурност Цахи Ханегби; класифициран документ, който е бил представен на кабинета, но не е публикуван, и списъка с 300 палестински затворници.

Всички 300 палестински затворници ще бъдат освободени само при условие, че 100 живи заложници - израелски граждани или жители на Израел - бъдат освободени от Газа и върнати в Израел.

Освобождаването ще се осъществи на два етапа, всеки от които ще има няколко фази. На първия етап Израел ще освободи 150 палестински затворници, след като 50 заложници бъдат върнати в Израел. Това ще стане на четири етапа, като на всеки етап ще бъдат освобждавани най-малко по 10 заложници.

"Първата част ще продължи четири дни, през които ще има пауза в бойните действия", се казва в решението.

През втория етап Израел ще освободи "до" още 150 палестински затворници, ако "до" 50 допълнителни заложници бъдат върнати на Израел.

В решението се казва, че освобождаването ще продължи със същото съотношение между палестинските затворници и израелските заложници от първата част, като всеки допълнителен етап ще съдържа освобождаването на най-малко 10 заложници.

"За всяко допълнително освобождаване на 10 заложници ще има допълнителна пауза в бойните действия от 24 часа", се посочва в него.

И при втория етап затворниците ще бъдат освободени едва след като заложниците се върнат в Израел.

"Веднага след края на паузата в боевете, необходима за освобождаването на заложниците, боевете в Ивицата Газа ще бъдат възобновени, за да се унищожи военният и организационният потенциал на "Хамас" и "Палестински ислямски джихад" в Газа и да се създадат условия за връщането на всички заложници" - заявява израелското правителство.

Решението упълномощава военния кабинет на министър-председателя Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и министър Бени Ганц да вземе решение за самоличността на затворниците, които ще бъдат освободени във всяка фаза, взети от предоставения списък.

Те също така са упълномощени да определят времето за провеждане на всяка фаза.

Освен това те ще могат да решават за края на фазите, а цялата размяна и пауза в бойните действия се ограничава до максимум десет дни от края на първата фаза.

Всички палестински затворници от списъка, които не са били освободени до края на размяната, няма да бъдат освободени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки