4 дни пауза във войната в Газа заради освобождаването на десетки заложници

Хамас ще пусне най-малко 50 деца и жени, които са израелски граждани

OFFNews 22 ноември 2023 в 07:02 1595 0

Войната в Газа

Снимка jpost.com

Правителството на Израел одобри споразумение с радикалната групировка Хамас, според което ще бъдат освободени най-малко 50 заложници в рамките на 4 дни, през които огънят в Газа ще бъде прекратен. 

В изявление, разпространено от офиса на премиера Бенямин Нетаняху, се казва, че правителството е задължено да върне у дома всички заложници, и че първата фаза за постигането на тази цел е очертана - ще бъдат пуснати най-малко 50 жени и деца. 

Сред освободените заложници ще има само израелски граждани или хора с двойно гражданство, на този етап няма да бъдат включени чужденци. 

Ръководството на "Хамас" също одобри сделката, постигната основно с посредничеството на Катар и Египет. 

По време на прекратяването на огъня “Хамас” ще работи за намиране на още заложници, държани от други групи, включително “Ислямски джихад”, а Израел ще допусне вноса на гориво в Ивицата Газа и ще освободи около 150 палестински жени и непълнолетни от затворите, като никой от тях не е пряко замесен в терористични атаки с убийства.

В позицията се казва още, че освобождаването на всеки 10 души ще означава удължаване на временното примирие с ден.

Премиерът Нетаняху подчерта, че военните действия ще продължат до постигането на целите на Израел, сред които е пълното унищожаване на Хамас.

Междувременно Израел публикува списък с 300 палестински затворници, които могат да бъдат освободени като част от сделката за освобождаване на израелски заложници, държани от "Хамас" и други терористични групировки в Газа.

Съгласно споразумението Израел ще освободи "до 150 затворници" в замяна на "до 50 заложници" през първите 4 дни. Възможно е да бъдат освободени още затворници според същото съотношение, съобщи Times of Israel.

Огромното мнозинство, 287 от 300 затворници, планирани за евентуално освобождаване, са на възраст 18 години. Някои от тях са непълнолетни и са задържани за бунтове и хвърляне на камъни на Западния бряг или Източен Йерусалим.

Останалите 13 затворници са възрастни жени, повечето от тях осъдени за опити за терористични нападения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика