Хотят ли русские войны?* 55% в Русия искат мирни преговори, подкрепата за войната е спаднала наполовина

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2022 в 19:06 6028 23

Снимка

Руснаците усетиха войната, но не от разрушенията, които чувстват всеки ден украинците, а от повиквателните, получавани от близките им и "похоронките", съобщенията за смърт на фронта.

За преговори за мир с Украйна се обявяват 55 процента от жителите на Русия, за продължаването на войната едва 25 на сто. Това сочат резултатите от поръчано от Кремъл проучване на общественото мнение, с чиито данни разполага руското издание „Медуза“. Според тези данни за половин година привържениците на мира в руското общество са се удвоили.

Руските власти са констатирали отслабване на обществената подкрепа за войната в Украйна на фона на постоянни поражения на фронта и мобилизацията. На разположение на „Медуза“ са попаднали резултатите от последното закрито социологическо проучване, проведено от Федералната служба за охрана (ФСО). Такива изследвания се правят по поръчка на Кремъл и са само за вътрешно ползване. Според тези данни за мирни преговори с Украйна са 55%, а за продължаване на войната едва 25.

Числата, с които разполага Кремъл, съвпадат изцяло с резултатите от октомврийското изследване на „Левада Център“, единственият голям независим социологически център в Русия. В отчета от това проучване „за“ или „по-скоро за“ започване на мирни преговори с Украйна са 57% от анкетираните руснаци. Процентът на ястребите остава приблизително същият както в ноемврийските данни на ФСО – 27 на сто.

Ако се съди по закритите проучвания на ФСО, отношението на руското общество към войната рязко се е влошило именно в последно време. През юли 2022 година сондажите показваха, че за мир с Украйна са едва 30% от руснаците.

„Медуза“ цитира анонимно два източника, близки до администрацията на президента, според които заради резултатите от последните изследвания властите имат намерение да ограничат количеството на откритите проучвания на общественото мнение на тема отношението на руснаците към войната. Преди редовно ги правеше държавният ВЦИОМ.

Сега могат да сложат всекиго на мушката, по-добре да не се правят проучвания, подчертал източникът на „Медуза“ близо до Кремъл. Един от работещите с властта политтехнолози също казал, че е по-добре да не се дава динамиката на отношението на руснаците към войната.

Директорът на „Левада Център“ Денис Волков посочва в разговор за „Медуза“, че броят на руснаците, обявяващи се за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизация на 21 септември.

Това социолозите обясняват с нежеланието на гражданите лично да участват във военните действия. Тяхната подкрепа за бойните действия остава висока, но желанието лично да участват е доста ниско сред хората.

Освен това подкрепата от самото начало е била декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга - "животът продължава и дори се подобрява". Сега рисковете са нараснали и обществото иска преговорите да започнат. Едновременно с това „мирното“ мнозинство оставя решението в ръцете на властите, един вид „ние бихме искали мир, но те ще решат“.

Социологът Григорий Юдин в разговор с „Медуза" също свърза нарастването на броя на привържениците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаване на ежедневието и с чувство за опасност". Освен това руското общество „губи вяра в победата поради пораженията на фронта и изпитва липсата на убедителна теория за това как точно ще спечели Русия".

* Хотят ли русские войны (Искат ли руснаците война) - началните думи на популярната съветска песен по стихове на Евгений Евтушенко, изпълнена за първи път през 1961 година от Макс Берн. Песента се ражда като протест срещу войната и призив за мир след обиколка на Евтушенко из Западна Европа и САЩ, където нееднократно трябва да отговаря на един и същ въпрос: "Искат ли руснаците война?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

156

23

6екеr4о

01.12 2022 в 14:13

Еврак,
вече обижда всички на простак,
вчера прави се и на юнак,
голем Т@Ш@к,
ма сичкото му е: Пляк, Пляк!
На тъпоглавия Еврак...

820

22

Джендо Джедев

01.12 2022 в 10:27

Име,

Сори, виноват! Те мурзилките са тънкообидни. И лесно влизат в обяснителен режим. А за него копейки не плащат.

4345

21

Име на профила

01.12 2022 в 09:58

Джендо, недей така, че се засяга и ще плаче. Защо депресирваш местните русороби (y u do dis donal?) :-)

-1980

20

Jingibi

01.12 2022 в 00:37

Тяхната подкрепа за военните деиствия остава висока, но желанието за лично участие в тях е ниска.

Бахти тъпите копелета майна.

Няма по прост народ от рашистите, за вечни времена ще си останат крепостни селяни и това си е.

Прост народ, слаба държава.

Навремето Финландците им разкатаха фамилията за 105 дена, но сега са много по-богати, благодарение на Европа, която им плащаше за да ги изполвува като бензиностанция, и явно могат да водят война и 1 година, въпреки огромните загуби.

Държава в която човешкият живот не струва пукната пара е обречена завинаги!

6496

19

DARTH VADER

30.11 2022 в 22:20

КАКВОТО И ДА СИ ГОВОРИМ,НЯМА КАК НЕПОБЕДИМАЯ И ЛЕГЕНДАРНАЯ ДА НЕ ПОБЕДИ;)

6496

18

DARTH VADER

30.11 2022 в 22:19

https://t.me/volodymyrzolkin/5657

-8852

17

евроатлантик

30.11 2022 в 22:15

Щи ви бъда благодарен, ако не се занимавате с мен, а коментирате информациите. Но тъй като сте слабички с аргументите, предпочитате първото. Ваша воля. Явно сте решили да ми затворите устата, но номерът няма да мине! Фактът, че Говедарят ми брои постовете, нещо което аз не правя, ме кара да направя това обосновано предположение.
И не е кучка, а е мъжкар. Дай Боже, да ви запозная някой ден с него!

820

16

Джендо Джедев

30.11 2022 в 21:18

Джони,

Оная имагинерната (някаква овчарка май беше) или жена му?

1986

15

Johnny B Goode

30.11 2022 в 21:15

Не го подхранвайте този скучаещ пенсиониран нещастник като му отговаряте. Той заради едното внимание в този форум живее.
Сигурно и кучката му не му обръща внимание вече, затова праска по 50-60 постинга на ден.

820

14

Джендо Джедев

30.11 2022 в 21:05

Еврак,

Гледам, че си от мълчаливите, да... :D