Европейска агенция: Към България поемат нови тълпи мигранти

OFFNews 23 октомври 2015 в 21:17 5955 3

Бежанци

Снимка АП

Засега най-критични остават човешките струпвания на границата между Хърватия и Словения.

България трябва да се готви нова вълна мигранти да щурмува границата й откъм Турция, съобщи сайтът Клуб Z, който се позовава на документ на Европейската гранична агенция Фронтекс.

Напливът се очаквал, след като ЕС вземе мерки да ограничи сегашния основен поток през Западните Балкани.

Предупреждението на Фронтекс е в писмо до Европейската комисия, с копие от което Клуб Z разполага. Агенцията предлага и помощ за българската гранична полиция.

"След операция за засилване на изходния контрол от Гърция първият резултат ще е бежанците и мигрантите да се опитат да вземат на прицел други външни граници на ЕС", пише изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Лежери,

"Трябва да бъдат създадени адекватни възможности за прием на голям брой хора, които ще бъдат блокирани в Гърция и в България заради процедурите на граничен контрол и даване на убежище. Не трябва да се разрешава мигрантите в приемните центрове да се движат свободно", се казва още в писмото.

То ще е на вниманието на 10 държавни и правителствени ръководители от Балканите и Централна Европа, които председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер събира извънредно в неделя в Брюксел. Сред тях се очаква да бъде и Бойко Борисов.

Междувременно бежанската криза около „балканския коридор“ се изостря, сочат днешните съобщения от различни източници и посоки.

Около 48 000 мигранти и бежанци са пристигнали от Турция на гръцките острови само от началото на седмицата, според представителя на Международната организация по миграция Джоел Милман, цитиран от агенция „Фокус“.

Най-много са пристигнали в Гърция на 20 октомври – 10 994 души. Според Милман, това „е най-мощният миграционен поток от началото на тази година“.

Над 4000 души събориха оградата на граничния пункт Шентил на границата между Словения и Австрия и потеглиха пеша към австрийския град Грац,.

От тази сутрин на територията на Словения се намират над 40 000 мигранти по преценки на полицията там, съобщи БГНЕС . През нощта от Хърватия в Словения са пристигнали поне 6000 души, които веднага се пренасочват към приемни центрове.

Словенският премиер Миро Церар остро разкритикува поведението на Хърватия и обвини властите в Загреб „в неевропейско отношение по време на тази криза“. Според него Загреб организирано и умишлено изпраща хиляди мигранти.

Освен това притеснените власти в Словения обсъждат възможността да започнат строителство на стени по границата.

Ливански военен кораб, е спрял днес лодка, построена за 10 пътници, но превозваща към Турция 35 палестинци от Дамаск и от бежански лагер в самия Ливан, където са струпани над един милион сирийци. Това съобщи Ройтерс, добавяйки, че в Ливан сега има мир, но над една четвърт от населението живее под границата на бедността, а младежката безработица е много висока.

Германия започва депортирането на около 200 000 мигранти, които не отговарят на изискванията за получаване на убежище. За тази цел вече са организирани първите чартърни полети от различни летища на Германия. Първите полети се очакват още утре сутринта, въпреки че първо се планираше това да стане на 1 ноември, съобщи БГНЕС.

Шефът на кабинета на германския канцлер Петер Алтмайер е пояснил по телевизията: „Ние искаме, когато става въпрос за депортирането на тези, които нямат право на престой в Германия, да бъдем много експедитивни. Резултатите трябва да бъдат видими още тази година“.

В Берлин се обсъжда в депортирането да помагат и военни транспортни самолети. Досега обаче не са ясно съобщавани маршрутите на тези полети.

Във Франция полицията тази сутрин приключи прочистването на столицата от масови безконтролни струпвания на мигранти. Своеволно заселилите се в изоставено училище 1308 души, от които 40 жени, са откарани във временни лагери извън Париж, съобщи АФП.

Ускореното разтурване на този последени от трите големи незаконни лагера в града полицията мотивира с това, че от две седмици насам е имало „сериозни престъпления, влошаване на хигиенните условия и насилие“.

Според медици е нараснал и рискът от епидемични заболявания.

В сградата, чието завземане е започнало в края на юли т. г. са съжителствали хора от различни националности, включително от Судан, Афганистан и Еритрея.

Около 52 000 души са поискали убежище във Франция тази година, припомня АФП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!