Бежанци подпалиха лагера си в Словения, искат в Германия (видео)

OFFNews 21 октомври 2015 в 19:54 10322 14

Снимка RT

Горящият лагер.

Бежанци подпалиха лагер, в който са настанени в Брежица, Словения, с искания да бъдат пуснати да идат в Германия, предаде БГНЕС.

Мястото било обособено като зона за почивка на мигрантите, преди да се отправят към Германия.

Те обаче не били доволни от изчакването и за близо час подпалили голяма част от палатките, като намесата на пожарната предотвратила човешки жертви или по-сериозен пожар.

Според очевидци мигрантите палели огньове, за да се топлят, като е възможно някой от тях да е излязал извън контрол и да е причинил инцидента. Малко след потушаването на пламъците част от хората били изпратени с автобуси към Австрия, другите обаче продължили да се бунтуват.

Горящият лагер. Снимка: AP.
Междувременно днес словенският парламент прие закон, даващ на армията повече възможност да помага с охраната на границата. Той идва вследствие на затварянето границата между Унгария и Хърватия.

Заради огромния наплив от мигранти армията се включи в охраната на границата в понеделник. По протежението ѝ са били изпратени 140 воиници, които да помагат на полицията.

От събота насам повече от 20 хиляди бежанци са влезли в Словения, опитвайки се да стигнат до Австрия. Поне 6 хиляди са прекарали последната нощ в страната.

Горящият лагер. Снимка: AP.
Опозицията в страната настоява правителството да последва примера на Унгария и да издигне ограда на границата с Хърватия за да предотврати неконтролируемото навлизане на мигранти на територията й.

Опитът на Словения да задържи наплива от бежанци след като Унгария затвори границата си с Хърватия в петък предизвика верижна реакция на Балканите, оставяйки хиляди хора да чакат по границите.

В момента поне 12 хиляди мигранти се намират в Сърбия, а около 6 хиляди са влезли в Австрия от Словения вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки