Бежанци задръстват „балканския коридор“, Орбан зове да не бъдат пускани в ЕС

OFFNews 22 октомври 2015 в 13:06 3845 2

Мигранти

Снимка АП

Човешкият наплив към Словения става неудържим.

Десетки хиляди мигранти пресичат Европа, бягайки от война или търсещи по-добър живот, припомня АП, която започва вече да следи движението им час по час.

Междувременно унгарският премиер Орбан разкритикува политиката на ЕС спрямо мигрантите и прикани те да бъдат връщани обратно.

В сряда нови 12 616 души са навлезли в Словения, пресичайки хърватската граница, е съобщила местната полиция днес предиобяд. Предишните два дни прииждаха по около 10 000 души.

Така в малката страна от събота насам вече са струпани 34 хиляди мигранти, очакващи да продължат на север.

Миналата седмица словенските власти бяха предупредили, че не могат да се справят с транзита на повече от 2500 пришълци на ден. Те обвиниха Хърватия, че й праща прекалено много хора.

Словения стана етап в „балканския коридор“ за миграция, след Унгария затвори границите си, припомня АП.

Междувременно Любляна е поискала на помощ да дойдат полицейски сили от Европейския съюз, за да бъде овладян човешкият напор откъм Хърватия.

Това е съобщила късно в сряда по телевизията Весна Жнидар, министър на вътрешните работи на Словения.

Според Ройтерс днес с кризата ще се запознае на място еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството.

В Австрия над 1000 души, търсещи убежище – а вече и подслон, задръстват приемен пункт, след като полицията там е вдигнала бариерите, за да избегне възможно насилие.

Други няколко хиляди се тълпят от словенската страна на границата.

Представителят на германското правителство Щефен Зайберт – цитиран от РИА „Новости“, е казал вчера, че депортирането на онези мигранти, на които не бъде предоставен статут на бежанци, ще става и в бъдеще с граждански самолети. „Проверява се възможността да бъдат използвани самолети на Бундесвера“, е добавил обаче той.

Днес унгарският министър-председател Виктор Орбан призова лидерите от Европейския съюз да променят имиграционната си политика. Те нямаха никакви пълномощия да пускат без достатъчен контрол стотици хиляди мигранти на територията на ЕС, е подчертал по телевизията Орбан, цитиран от Ройтерс.

„Това дестабилизира европейските демокрации – е казал той. - Имаме нужда да започнем дискусия за за бъдещето на нашия континент честно, без маската на „политическа коректност“, без преструвки...“

Орбан е уточнил, че Унгария е издигнали стени по границите си, не за да отклони мигрантите през съседните страни, за да ги върне обратно, към бежанските лагери откъдето са започнали пътя си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!