Докараха Даря Трепова в Басманския съд в Москва за мярка за неотклонение

Обвинената за взиряването на Владлен Татарски може да не е занела за бомбата в гипсовата скулптура

OFFNews 04 април 2023 в 17:39 3370 6

Снимка МК

При усилени мерки за сигурност и повишен медиен интерес обвинената за смъртта на военния блогър и прокремълски агитатор Владлен Татарски (Максим Фомин) Даря Трепова беше докарана във вторник следобед в залата на Басманския съд в Москва за определяне на постоянна мярка за неотклонение. Заседанието започна в 17.37 часа българско време, съдия по делото е Валентина Левашова.

Следственият комитет на Руската федерация иска арест за срок от 2 месеца за Трепова, а снощи прокурорите от комитета промениха и квалификацията на деянието, в което е обвинена и вместо за криминално убийство сега Даря ще отговаря за извършването на терористичен акт. Максималната присъда по повдигнатите обвинения е 30 години затвор, въпреки че пропагандистката Маргарита Симонян заяви, че „този парцал жив от затвора няма да излезе“.

Владлен Татарски загина на 2 април вечерта по време на творческа среща в Санкт Петербург, след като гипсов бюст беше взривен дистанционно на една ръка разстояние от него, а 30 души получиха травми и наранявания от различна степен. В понеделник служители на ФСБ и полицията арестуваха заподозряната за убийството жена и започнаха веднага разпитите й.

Във вторник Даря Трепова беше конвоирана от Санкт Петербург в Москва и следобед кацна на летище „Домодедово“.

Междувременно излизат нови подробности от руската версия за покушението, което Кремъл приписва на украинските служби. Според новите детайли младата жена е получила взривоопасния бюст в Москва и го е пренесла до Санкт Петербург, преди да стигне до военния блогър в кафенето. Това пренасяне се квалифицира като придобиване, съхранение и прехвърляне или носене на взривни устройства и автоматично се свързва с член в НК за тероризъм, който предвижда от 10 до 15 години затвор дори да не е извършен взрив и да няма жертви.

Разследващите твърдят, че Трепова им е разказала как е била „вербувана“ да работи за украинците. Тя си живеела обикновен живот, четяла украински телеграм канали, докато не се запознала с някакъв активист, на когото разказала, че е задържана заради участие във антивоенни митинги. По секретен канал й предложили да се прехвърли в Киев и да работи като редактор в един от новинарските сайтове, но преди това трябвало да мине „стаж“ и да покаже, че умее да се бори с руската пропаганда.

Първата й задача била да попадне в книжарница „Листва“ в Москва на среща с Владлен Татарски и да извърши фотоотчет от пребиваването си там със снимка или селфи съвместно с блогъра. Точно по тази среща Владлен Татарски се сетил и за нея и за картичакта, която тя му дала.

Втори път извикали Даря в Москва, където трябвало да й предадат „секретен предмет“. След кореспонденция с поръчителя, Даря се срещнала с таксиметров шофьор, който и предал пратката. Според изданието „Фонтанка“ шофьорът не е имал представа какво предава и какво прави. Самоделното взривно устройство е било поръчано по Телеграм и предадено на шофьора.

Следващата задача била да отиде на творческата вечер на Татарски на 2 април. Не получила подробни указания, казали й само да даде бюста на Тартарски, да каже няколко думи за героизма на бойците от „Вагнер“, а останалото ще свършат „те“. Поръчителите купили на Даря билет от Пулково до Узбекистан, откъдето трябвало да я прехвърлят до Украйна. Даря не знаела за бомбата, но се досещала, че там има нещо лошо. Трепова не напуснала кафенето, въпреки различните слухове за това, нещо повече, седнала недалеч от Татарски, от което може да се направи извод, че може и да не е знаела за взрива в статуетката.

Гипсовата скулптура била взривена дистанционно, в нея е имало механизъм със сим карта. След излизането си от кафенето, вече разбрала, че е станало нещо, Даря Трепова започнала да пише СМС на поръчителя, но никой не й отговорил. Пропаднал и планът за евакуацията й през Пулково и се наложило да се крие в квартирата си, където била задържана на 3 април сутринта. При ареста й крещяла, че е натопена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

6

Едър Вредител

05.04 2023 в 07:50

Tакаа кафенето вкоето е станал взрива и собственост на Пригожин,оттук нататък всичко е ясно готвача го е отупал а жуже е заповядал

22548

5

dolivo

04.04 2023 в 20:30

Вони на ФСБ.

Блогъра е критикувал Кремъл за твърде мек подход към Украйна и някой провалили се апаратчици.

Хем удобно, хем полезно за Кремъл, да гръмне.

924

4

Diogen

04.04 2023 в 19:23

Режимът на Путлер е започнал да конфискува паспортите на висши апаратчици от администрацията. Гадът се страхува, че плъховете може да скочат от потъващия кораб. Диктаторът явно живее в кошмара на своите параноични видения. Край резиденциите му са инсталирани зенитни системи "Панцир', които да го пазят от украинските дронове. Тази стъпка е преприета, след като стана иззвестно, ч Киев разполага с дронове, които могат да прелитат на 3000 км. Москва попада в обсега им. Путлер може да се предпази от дроновете, но едва ли ще избегне мизерния си край. Може да му подхвърлят някоя статуетка на неговия кумир Сталин, пълна с взривно вещество.

4738

3

Того

04.04 2023 в 18:44

Атентата е чиста работа на руското ФСБ.

924

2

Diogen

04.04 2023 в 18:05

На рашистите може да се вярва толкова, колкото на гърмяща змия. Рейгън го бе казал малко по-различно, но сега това е актуално. Москалите лъжат, защото не могат да се примирят истината, че скапаната им държава потъва все по-дълбоко всеки ден.

1236

1

БотоксПутю

04.04 2023 в 17:59

"При ареста й крещяла, че е натопена."
Интересно от кого?