Британското разузнаване: С Герасимов Путин демонстрира промяна в подхода за водене на война

OFFNews 12 януари 2023 в 09:42 10098 17

Отровното трио

Снимка Getty Images

Назначението е горчивата чаша за Валерий Герасимов. Оттук нататък той може да се върне в Москва или със щит, или върху него.

„Ситуацията е сериозна. Назначавайки шефа на Генералния щаб на Руската федерация Валерий Герасимов за командващ групата на окупационните сили на РФ в Украйна, Путин демонстрира „съществена промяна“ в подхода за водене на война“, констатира Министерството на отбраната на Великобритания в сводка на събраната разузнавателна информация.

„Назначаването на началника на ГЩ за командващ войските в Украйна показва нарастващата сериозност на ситуацията, в която се намира Русия и явно признаване, че кампанията не отговаря на стратегическите цели на Русия“, анализират в разузнаването на Великобритания. Отбелязва се, че тази стъпка ще предизвика остро недоволство сред руските националисти и военните блогъри, които все по-често обвиняват Герасимов за лошо водене на войната.

По подобен начин оценява кадровите промени в руския боен щаб в Украйна и базираният в Лондон политолог и експерт по въпросите на транснационалната престъпност и руската сигурност, Марк Галеоти, който оглавява консултантската компания „Маяк Интелиджънс“.

„Решението на Путин да назначи началника на Генералния щаб Герасимов за нов главнокомандващ на Украйна е важно. Понижаване ли е за бившия командир Суровикин? Имплицитно, да, разбира се - дори и да бъде представяно в контекста на вдигане на ранга на командването“, пише Галеоти в профила си в Туитър.

„Какво е сгрешил Суровикин? – продължава политологът. Нищо, наистина (не става дума за морала му...). Да, имаше всякакви обрати, включително неотдавнашния удар в Макеевка, но има ограничения в това, което един нов командир може да направи за 3 месеца. Но не е задължително Путин да схваща това (запомнете, без военен опит и двор пълен с подлизурковци), нито пък го интересува.“

Марк Галеоти продължава с логиката за назначаването на Герасимов:

„За Герасимов (за когото се твърдеше, че е в немилост и пред уволнение... или който беше дясната ръка на Путин...) това е вид понижение или поне най-отровната чаша. Сега всичко е върху него и подозирам, че Путин отново има нереалистични очаквания. Съвсем ясно беше, че пролетна офанзива ще има - за това се държат нехвърлените в боя 150 000 мобилизирани. 150 хиляди свежи войници, с колкото и лошо качество да са, ще имат значение, но не мисля, че ще са му достатъчни на Путин. Може да има известен напредък, но нищо решаващо (и самите украинци ще очакват пролетната офанзива). В много отношения не мисля, че стратегията на Москва така или иначе зависи от победата на бойното поле - това е по-скоро политика“, смята Галеоти.

В продължение важният акцент на политолога в анализа му за кадровите рокади е, че те са насочени към това да демонстрират на Запада, че Русия е готова за дълга война и се надява Западът да загуби волята и единството си да продължава да подкрепя Киев, като в крайна сметка Галеоти мисли, че Путин ще бъде разочарован.

Сигналът, който изпраща Москва навън и към военните си и обществото е потвърждение, че от Герасимов има нужда, че ще има сериозни офанзиви и дори Путин признава, че лошата координация е проблем. Макар да е под въпрос би ли могъл Герасимов да командва Вагнер и Кадировци.

„Герасимов виси на косъм. Не мисля, че назначението има за цел да създаде претекст за уволнението му, тъй като войната е твърде важна и Путин може да уволни когото си поиска. Но той (Герасимов, б. р.) се нуждае от някаква победа или кариерата му ще завърши с позор. Това може да предполага някои видове ескалация“, заключава експертът и допълва: „И не, доктрина Герасимов не съществува!“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

17

alfakentavur

12.01 2023 в 17:43

Не ми трябва да съм убедителен. На путлеровите тролове за това ви плащат жълти копейки, нищо че не успявате.
Над 320 дни жалката азиатска армия варварски орки се излага както никоя армия в историята не се е излагала. Та на кой му трябва да е убедителен като размирисва нейната пропаганда?

2550

15

alfakentavur

12.01 2023 в 17:26

На рашистките подлоги мизерните жалки путлеристки/фашистки усти ще бъдат затворени скоро. СССР2/Империята на Злото 2 ще умре много по-бързо от номер 1.
И вие отивате на бунището на историята като "любимите" си орки.

2073

13

Johnny B Goode

12.01 2023 в 16:12

Гледам тук накои спорят с изкукуригалата скучаеща пенсия Еврото. Не му правете кефа, той затова живее.
Убийте простака с мълчание, а най-добре го блокирайте за да не го виждате.

2051

12

Propaganda

12.01 2023 в 15:55

САЩ още са на картата, рашко подлого. сесере не.
Край на дискусията!

Аз като и да пръдна, ти все ще го вдишаш, пиче.

2051

11

Propaganda

12.01 2023 в 14:16

Да, руССка подлого, йеврак:
"Много често войните започват неблагоприятно за Русия, но завършват по съвсем друг начин."

Некво небрежно се сещам за другия начин, кво беше...разпада на Империята на злото след афганистанската им авантюра.
Започна неблагоприятно, но за сметка на това завърши катастрофално, хахаххахахахахха, загубеняк рашистки.

А днес нашата Цивилизация седи от правилната страна задружно. Рашките нацисти получават Ленд Лийз само от сродни ислямо/азиатски джихади. Други нямат.

345

8

Джендо Джедев

12.01 2023 в 12:48

От Кухолей пак се лее безмерна мъдрост. Абе, Кухолейко, мурзилките така вещаехте и липса на газ, нефт и ток, срив на цялата западна икономика и какви ли не други катаклизми. Пък то какво стана... ;)

Какви Ялти бълнуваш, какво спасяване на кожата на Запад? Твоите рашисти с какво ще накарат Западът да им клекне? С мижавата си икономика ли? Или с жалката си голташка армия, която една нищо и никаква Украйна я направи за посмешище и на котките?

А с "Това е чуто по време на водените наскоро разговори между Ердоган и Вучич" накара лелките по опашките в магазините да умират от завист - такива "ЕЖК" новини даже и те не могат да измислят. :D