Бягство от смъртта. Мобилизиран избяга на мили от войната и се предаде в Следствения комитет в Русия

OFFNews 01 ноември 2022 в 17:30 7793 7

Кирил Березин и баба му

Снимка Настоящее время

Кирил Березин

Мобилизираният за война в Украйна 27-годишен дърводелец Кирил Березин мина мобилизация, съд и накрая бягство от казармата, за да се предаде лично в Следствения комитет на Руската федерация в Санкт Петербург с идеята да остане жив и да избегне саморазправата от страна на командирите, разказва руската редакция на ВВС.

28-годишният дърводелец от Санкт Петербург получил призовка на 24 септември. Явил се във военното окръжие и поискал да го изпратят на алтернативна служба. Вместо това, веднага щом влязъл в сградата на военкомата, вътре го пресрещнали полицаи и заключили зад гърба му вратата, не го пуснали да излезе. "Нямах време да си отворя устата, когато ми отнеха паспорта и военната книжка. Толкова", разказва мъжът.

След „мобилизацияа първо отвели Кирил във военно поделение в Каменка край Виборг, където му е заповядали да направи 30 изстрела с автомат „по посока на целта“, която той, обаче, не виждал без очила. Очилата по-късно ги донесла баба му - Березин няма други близки, а баба му е на негова издръжка. Необходимите принадлежности за отправяне на фронта му доставила неговата приятелка Марина Циганова.

На следващия етап Кирил Березин и други мобилизирани били изпратени във временен лагер в Хохлово в Белгородска област. На 2 октомври всички получили оръжие, Березин успя да стреля точно 10 пъти. „Има много малко такава специфична подготовка, за да продължим по-нататък (в Украйна, б. р.)", казва той. „Но момчетата буквално заминаха на следващия ден."

Кирил трябвало да бъде изпратен на фронта на 5 октомври, но сдал оръжието си. После го извикали при началника на щаба Анатолий Смердов, който го заплашил “да му избие зъбите“. „Защо нормалните момчета трябва да умират, но ти, мърша ***, трябва да живееш“, преразказва Березин разговора с началника на щаба в изявление пред следовател.

Военната комисия отказала на боеца алтернативна военна служба. При това положение обжалвал отказа пред съда. На 18 октомври Невският районен съд също му отказал. На 20 октомври Смердов, началникът на щаба, обещал на Берзов да го изпрати в зоната на бойните действия. Мобилизираният отговорил, че докато делото е висящо, не може да бъде пратен никъде. Тогава щабистът се заканил, че ще го удари с приклад в главата и безсъзнание ще го натика в някой КАМАЗ за фронта.

На 25 октомври всички мобилизирани от неговата част били уведомени, че частта тръгва, но не им съобщили накъде. Тогава Кирил Березин взел паспорта си и военната си книжка, намерил таксиметров шофьор и за 35 хиляди рубли след 22 часа път пристигнал в Санкт Петербург. Още същата вечер се явил в Следствения комитет и написал пълни самопризнания. В заявлението си той посочил, че е бил принуден да напусне военното поделение от страх за живота си след заплахите на командира Анатолий Смердов. Кирил настоял в сигнала си самият Смердов да бъде подведен под отговорност по три члена от Наказателния кодекс - за заплаха за убийство, злоупотреба с власт и превишаване на правомощия.

За срока на проверката следователите са изпратили Кирил Березин във военно поделение в Санкт Петербург. Разследването е разделило проверката на две: действията на Смердов и периода на „отклонението от военна служба“ на Березин. Според новата норма на член 337 от Наказателния кодекс, която влезе в сила на 24 септември, за бягство от поделение за повече от два дни по време на мобилизация или военно положение, се полага до пет години затвор.

Междувременно адвокатът на Березин се готви да обжалва делото му за отказ от алтернативна служба в съда. Той възнамерява да докаже, че Конституцията дава право на алтернативна служба на мобилизираните, а „Березин не отказва да служи, дори е готов да бъде готвач, писар в щаба, санитар в болница, само да не хваща оръжие, да не наранява други хора и особено да не убива никого."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

7

Propaganda

01.11 2022 в 20:27

"заради тези които отидоха на фронта, за да пролеят кръвта си за Матушка
русь !"


Ми хайде и ти на фронта, нерез антибългарски. Дори само менструалнта си кръв да пролееш пак е нещо! Убит рашист е добър рашист!!!

-1555

6

ob1

01.11 2022 в 20:17

Тия нещастници, дето са принудени да си проливат кръвта го правят не за матушката, а за кретенския кеф на диктаторчето си. Разни идиоти, фенове на жалкия джуджак не са в състояние да направят разликата.

2923

3

Cornucopia

01.11 2022 в 19:34

На “.. Матушка Русь !” Украинските киборги да и пръснат маточните жлези.