Завръщането на Борисов според пресслужбата на МС: Феноменален успех на куражлия човек

Юлиан Христов 05 май 2017 в 14:45 5324 3

Завръщането на Борисов според пресслужбата на МС: Феноменален успех на куражлия човек

Завръщането на Бойко Борисов на премиерския пост за трети път се превърна в основна тема за пресслужбата на Министерския съвет, която само за няколко часа разпространи поздравителните адреси от държавни ръководители в страни членки от ЕС. Стандартната практика за изпращане на писма и размяна на телефонни обаждания в подобни случаи в първия работен ден на правителството беше представена като основна тема за кабинета.

Още в четвъртък беше съобщено, че канцлерът Ангела Меркел е оценила като "феноменален успех" връщането на Борисов на "Дондуков" 1 за трети път, което било "показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек". Тя казала, че разчита предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС да бъде "конструктивно и полезно за Съюза". От своя страна Борисов я убедил, че страната ще продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Той запознал Меркел с приоритетите си и "изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите". Борисов казал също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво.

От своя страна Меркел поканила Борисов да посети Германия "в удобно за него време".

Тази сутрин е получен поздравителен адрес от сръбският премиер Александър Вучич. „Искрено Ви пожелавам много успех в изпълнението на тези нелеки задължения, които изискват усилена работа, ангажираност и търпение в справянето с трудни въпроси по пътя към просперитета и благополучието на страната и нейните граждани”, написал в поздравителния си адрес Вучич, който в края на месеца ще заеме президентския пост. От съобщението става ясно, че Вучич е уверил, че Сърбия ще остане "истински партньор" на България и ще „продължи да тачи ценностите добросъседство и сътрудничество в полза не само на нашите две страни, но и на региона като цяло”.

Третото съобщение от правителствената пресслужба от старта на третия мандат ни уведомява за писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В типичния си стил, той поздравява Борисов: „Уважаеми г-н министър-председател, cкъпи Бойко, приемете моите искрени поздравления по повод избирането Ви за министър-председател на България”, става ясно още от съобщението. В него се посочва, че Юнкер е изтъкнал "важния момент, в който правителството на Бойко Борисов встъпва в длъжност", като изразил надежда да продължи съвместната работа "за справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз, с общи институции и непоклатими ценности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие".

„Ние, лидерите на Европейския съюз, се договорихме през март в Рим, че искаме Европейски съюз, който да бъде безопасно, сигурно и благодатно място, да бъде конкурентоспособен, устойчив и социално отговорен, да има волята и способността да играе ключова роля в света”, подчертава Юнкер, цитиран от правителствената пресслужба. Според него акцент на предстоящото българско председателство ще бъде "засилването на защитата на външните граници, успешното и по-солидарно управление на общата политика за миграция и предоставяне на убежище, завършването на Единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на Енергийния съюз".

„Желая успех на Вас и Вашето правителство! Щастлив съм, че ще можем да продължим тясното ни партньорство и очаквам с нетърпение да Ви срещна отново скоро”, пише още Жан-Клод Юнкер.

В същото съобщение се цитира и писмо на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. "Като председател на ЕНП и като приятел, приех тази новина с голяма радост”, се посочва в писмото.

С последните две съобщения до обяд става ясно още за телефонен разговор на Борисов с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и за поздрав от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. 

По телефона Туск изразил "своите искрени поздравления", като изказал удовлетвореност от съвместната работа през годините. "В телефонен разговор Туск приветства отговорното отношение на правителството към подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и стремежа европейските теми да бъдат един от акцентите в работата на кабинета", съобщават от правителствената пресслужба, която допълва, че Туск изразил и надежда за конструктивна роля на страната ни "в справянето с предизвикателствата и отстояването на общоевропейските ценности". „Разчитам на теб и правителството ви като ключов партньор за стабилността на Балканите“, казал още Туск. Той също бил убеден от Борисов, че правителството ще е "защитник на евроатлантическата интеграция" и го е запознал с приоритетите, "по които ще се работи усилено през следващите четири години".

Тютюнопроизводителите пък поздравили Борисов за съставянето на правителство „в такъв труден и изпълнен с предизвикателства момент за развитието на страната“. „Вашият управленски опит и безспорен професионализъм във воденето на градивни политики вдъхват спокойствие и сигурност на членската маса на „Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“, пише в писмото си до премиера председателят на асоциацията Цветан Филев, президент на UNITAB – Европа. Той пожелал на Борисов здраве, мъдрост и упоритост за реализирането на успешен мандат на кабинета „Борисов 3“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

05.05 2017 в 15:20

Завръщането на Бойко Борисов на премиерския пост за трети път се превърна в основна тема...

Е.ах ти метана! Тоя да не е Леополд III бе?