За въздуха в София: БСП се обяви против поръчката за коминните филтри

OFFNews Последна промяна на 13 септември 2019 в 17:41 2259 2

Снимка darikradio.bg

БСП - София иска спешно анулиране на поръчката на Столична община за електростатичните филтри за комини, съобщиха от пресцентъра.

Тя е обявена със заповед на зам.-кмета на СО Йоанна Христова и е за доставка и монтаж на електростатични филтри за горивни инсталации с мощност до 50 kW на домакинства, разположени на територията на Столична община - до 2000 броя. Обществената поръчка е с индикативна обща стойност 6 600 000 лева без ДДС. Средствата за изпълнението на поръчката трябва да се поемат от бюджета на Столичната община. Крайният срок за подаването на документи за участие беше 17,30 часа на 9-ти септември.

Според БСП странното в поръчката е, че прогнозната стойност за първия период (2019-2021 г.) на изпълнението й е 3 300 000 лева. Не се предвижда намаляване на цената на договора, ако участниците оферират по-ниски единични цени, но се предвижда увеличаване на броя на монтираните филтри.

Предвидено е поръчката да има и втори период (2022-2023 г.), като и за него е прогнозирана "твърда" стойност от 3 300 000 лв. Как Столична община подписва договор на стойност 6 600 000 лева, без да има предвидени в бюджета средства за това, питат от столичната БСП.

Според чл. 102, т. 1 от Закона за публичните финанси първостепенните разпоредители с бюджет не могат да извършват разходи и да поемат задължения за разходи за текущата година, надхвърлящи общия размер на утвърдените разходи и задължения за разходи по бюджетите им. А т. 2, че наложените санкции и неустойки, както и неправомерно усвоеното безвъзмездно финансиране, са за сметка на утвърдения бюджет на първостепенните разпоредители с бюджет, доколкото със закон не е определено друго.

"Предвижда се в рамките на оферираната за един филтър цена да се включат СМР в случай на необходимост за доизграждане или корекция на коминното тяло в едно с доставката, монтажа и други технически дейности, касаещи електростатичните филтри“, посочва експертът на БСП в комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валентина Узунова.

Не ставало ясно до какъв обем и вид СМР са включени в това изискване. Тя коментира, че поставянето на електростатичните филтри е много специфична монтажна дейност. В техническото задание нямало задължение за изпълнителите – персоналът да има съответния опит и умения. Така поръчката би била рискова за гражданите, тъй като изпълнителите не можели да гарантират, че служителите им или наетият персонал ще са компетентни да извършат качествено монтажа на филтрите.

Според Узунова възникват редица въпроси, които са предпоставка за анулиране на поръчката и категорично публично искане на незабавни отговори.

1. Има ли достатъчно доказателства, че чрез подобна обществена поръчка Столична община ще изпълни изискването на Директива 2008/50/ЕО, намаляването на емисиите да се постига с иновативни и ефективни мерки от една страна и ще се запази здравето на гражданите от друга чрез осигуряването на чист въздух, като основно човешко право?

2. Има ли достатъчно надеждни доказателства и проведени тестове в Европа и света за ефикасността на електростатичните филтри при монтирането им на коминни тела свързани със стари печки (горивни системи) и с източници на горене: дърва с неконтролирана влажност и/или влажност над 20%; ПДЧ; горими остатъци от строителни обекти; картонени изрезки и отпадъчна хартия; опаковъчен материал, обработеното дърво (импрегнирано или боядисано), пластмаса или други битови отпадъци за изгаряне? При изброените източници на горене не се ли повишават ФПЧ в помещенията? Не се ли застрашава животът и здравето на гражданите, пребиваващи в помещения, в които има изгаряне на некачествена дървесина и горими отпадъци от друго естество, въпреки монтажа на електростатичните филтри?

3. Как Столична община ще контролира източниците на горене в обектите, на които са монтирани електростатичните филтри? Какъв ще е механизмът за проследяване работата на монтираните филтри – включване и изключване, замърсяване, подмяна на електродите? Гражданите запознати ли са с това, че ще трябва да заплащат електичеството, което консумират филтрите, макар и това да е в порядък на около 30-50 лв. на година?

4. Електростатичните филтри са в групата на вторичните технически решения за намаляването на ФПЧ и наночастиците във въздуха. Първичните мерки са свързани с подмяната на горивната система и/или гориво в домакинствата и/или в обществените обекти. Цената на един електростатичен филтър варира от 1500 до 3000 евро. Видно е, че замяната на отоплителния уред и/или вида гориво е по-устойчива първична мярка с оглед съотношение ефективност на снижаване на ФПЧ спрямо инвестицията, нужна за тази дейност. Подмяната на отоплителния уред е с незабавен ефект на поносима цена, която в някои случаи е по-ниска с около 2-3 пъти от тази на филтрите. Явява се първична задължителна мярка, предхождаща монтажа на филтри или други димоочистващи системи.

5. Столична община има ли изготвен анализ за това как икономически ще изглежда модела на инвестициите, които се предвижда да се направят по обявената обществена поръчка спрямо инвестиции, които биха могли да се направят в домакинствата на Столична община за въвеждането на първични мерки за снижаване нивото на ФПЧ, чрез подмяна на горивни системи и/или вид гориво?

6. Какво налага Столична община да изпълнява вторични мерки за над 6 600 000 лева, които категорично нямат доказан ефект и устойчивост, без изпълнението и анализа на първичните мерки? Това не е ли една предпоставка за разхищение на средства от общинския бюджет?

7. Отчита ли се фактът, че самите електростатични филтри се замърсяват екстремно и стават източник на ФПЧ и наночастици, ако се монтират в обекти, в които се изгарят некачествени твърди горива. Отчита ли се пряката зависимост между ефективността на процеса на изгоряне и ефективността на филтрите?

Според Валентина Узунова, друга група въпроси засяга отношенията между Столична община и домакинствата, в които ще бъдат монтирани електростатичните филтри. Тя твърди, че обществената поръчка на Столична община буди съмнения и притеснения, и пита дали зад инициативата за подобряване качеството на въздуха в София не се крие опит предизборно да се подобри финансовото състояние на някои заинтересовани лица.

От БСП са категорични в призива си кметът Фандъкова незабавно да спре поръчката, прокуратурата да се самосезира по случая, а зам.-кметът Йоана Христова да понесе съответната отговорност за това, че не е спазила Закона за публичните финанси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22089

2

Стефан

13.09 2019 в 22:27

:))))))))))))
Поръчката на общината е налудничава. Човек, който гори такива буклуци, очевидно го прави, щото няма пари за нормални дърва и въглища. Откъде ще има пари за тока на такъв филтър?
Очевидно - няма и акъл. Как ще го поддържа в нормално техническо състояние?
Протестът на БСП би бил смислен, ако аргументите им не бяха също толкова налудничаво-чиновнически. С комични елементи на академичност:)
И в цялата работа се намесват герботролове тип devdimi, които очевидно смятат за решаващ аргумент блъскането на удивителни в блеенето си. С което окончателно дискредитират идеята на общината.
Понеже, метеоролозите, например, НЕ смятат горенето на дърва и въглища за главен замърсител на София.

7913

1

devdimi

13.09 2019 в 18:30

Филтрите за комини са една от най-ефективните мерки.

За да се намали замърсяването с ФПЧ - или всички трябва да минат локално парно с газ или мазут или поне пелети
или да се сложат филитри. Горенето на дърва и въглища е замърсител N1 !

Печките също се сменят по общински програми, но няма общината да сложи локално парно във всяка къща. После кой ще плаща за поддръжка? Кой ще им купува гориво?

Филтрите дават възможност много сериозно да се подобри въздуха за милион и половина софииянци, БЕЗ общината да плаща за смяна на отоплението на всички.

Щом БСП протестира, значи общината е на прав път!