Ексклузивно Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов (обновена)

ВМРО подписа споразумение с 'антиджендърите' и им дава място в листите

Сдружение РОД е тясно свързано с Българската християнска баптистка църква и източник на фалшиви новини

Георги А. Ангелов Последна промяна на 11 февруари 2021 в 16:59 4681 0

Снимка ВМРО

Давид Александров (РОД) и Искрен Веселинов (ВМРО).

След раздялата с НФСБ ВМРО съобщи днес за нов предизборен съюз. Организацията "РОД Интернешънъл" дава подкрепата си за ВМРО на предстоящите избори, съобщи пресцентъра на партията. ВМРО и РОД са подписали споразумение за подкрепа за предстоящите избори, като представители на организацията ще бъдат включени като гражданска квота в листите на ВМРО.

Според сайта на Сдружението "РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" то е създадено от родители с цел да се бори срещу антисемейните промени в законите като новосъздадения Закон за социалните услуги и всички, свързани с него промени в други закони. Сдружението е деен организатор на протести срещу еднополовите бракове, "джендърите", Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и др. подобни. То беше създадено на основата на фейсбук групата “Национална група "Родители, обединени за децата” и впоследствие овладяно от представители на евангелски църкви с корени в САЩ.

Според Търговския регистър сдружението се представлява от трима души. Единият е адвокат Владимир Шейтанов, който участваше в защитата на българския лекар и медицинските сестри в Либия. Другите са Давид Александров Александров и Иван Иванович Вълков. Вълков е епископ на Българската християнска баптистка църква (БХБЦ) и председател на фондация „Светлина на Балканите“. На сайта на БХБЦ има създаден акаунт на Давид Александров, който публикува преводни религиозни статии.

До декември миналата година представляващ на сдружението е бил и адвокат Виктор Петров Костов. В личния му сайт той пише, че е "Доктор по философия в областта на междукултурните науки, (2009) от Фулър Теолоджикъл Семинари в Калифорния". 

В момента оригиналната фейсбук група на РОД е премахната, вероятно заради разпространението на фалшиви новини. Освен че се обявяват срещу каквато и да е намеса на държавата в семейния живот, в социалните мрежи от РОД използваха всякакви поводи за раздухване на недоволство, като отричане на пандемията от коронавирус и т.н.

През ноември 2019 г. слухът, че ще им вземат децата, накара стотици български роми да спрат наследниците си от училище. Две училища в Сливен бяха опразнени, а в по-малка степен засегнати бяха и учебни заведения в Карнобат, Сунгурларе, Ямбол, Асеновград и др. Просветният министър Красимир Вълчев каза тогава, че "в основата са групите, които се организираха срещу Стратегията за детето и става въпрос за злоупотреба със страхове". За целта са били използвани социалните мрежи. Тогава премиерът Бойко Борисов определи случая като поредната "Костинбродска афера" и съобщи, че е разпоредил ДАНС и МВР да проверят и установят виновните. "И ще ги хванат разни пастори в кавички, партийни, които отиват и просто лъжат хората. Дойдат ли избори, насаждат, има си такива стратегии, 100 души да повярват, хиляда да повярват все е плюс", каза Борисов.

Ето и част от клаузите, около които ВМРО и РОД са се обединили:

- укрепване на брака, семейство, традиционните български семейни и християнски ценности, отглеждането на физически и психически здрави деца, морални и нравствени личности, възпитани в български национален дух;

- сътрудничество и публична подкрепа в областта на просемейните политики, отстояване на традиционните български семейни ценности, закрила на децата и преди всичко – защита правото на децата да бъдат отглеждани, създавани и възпитавани в биологичното си семейство;

- да предприемат съвместни действия пред държавните институции, физически и юридически лица, за отстояване на ценностите на брака, семейството и традиционните български семейни ценности;

- активна съвместна работа на общинско и централно ниво, в т.ч. в създаването на просемейни общински програми, създаване и участие в общински обществени съвети по социална и семейна политика, програми за подпомагане на семействата и техните членове, в създаване на качествено нова благоприятна обществена среда за създаване, отглеждане, образоване и възпитаване на деца.

ВМРО ще включи в предизборната си програма за парламентарните избори през 2021 г. и няколко ключови тези, свързани със законодателството в областта на семейното право, а именно:

- ревизия на законодателството, свързано със закрила на децата при съобразяване с принципите на „Конвенцията за правата на детето“;

- съвместна работа по предложението за нов „Социален кодекс“;

- отмяна на „Закона за социалните услуги“;

- премахване на практиката за извеждане на деца от биологичното семейството;

- взаимодействие и сътрудничество за разработване на нова демографска политика в България и стимулиране на отговорното, многодетно родителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови