Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Властта обезглави НДК и го даде на ДПС

Вероника Шербанова 06 ноември 2013 в 10:43 12477 11

НДК. Снимка: БГНЕС
НДК. Снимка: БГНЕС

 

Министърът на културата Петър Стоянович уволни целия Съвет на директорите на Националния дворец на културата.

Заповедта за освобождаването на Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров е от 4 ноември, съобщи „24 часа“.

Всеки от тях ще получи обезщетение от три заплати. Прекратени са договорите, с които им се възлага управлението на държавното акционерно дружество, но все още никой от тях не е освободен от отговорност.

Решението ще влезе в сила след вписването на промените в Търговския регистър, като вече е подадено заявление за това и то се обработва.

Вече са избрани и новите членове на Съвета на директорите на НДК. Това са Антоанета Желязкова, зам.-министъра на културата и бивш пиар на ДПС Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова и Пени Раева, като Раева е и новият изпълнителен директор на НДК. Тя беше и зам.-шеф на Националния дворец на културата по времето на предишния директор Христо Друмев.

През годините в НДК има натрупване на сериозни и даже плашещи разходи, които поставиха и мен, и моето министерство, и българската държава пред доста сериозни проблеми от гледна точка на задълженията. Става въпрос за милиони левове, коментира министърът на културата Петър Стоянович пред БНР.

Това не са натрупвания от една-две години, това се натрупва през годините, допълни Стоянович.

Първата задача на новия борд е да направи пълна финансова ревизия. Ще се съобразя с мнението на тези органи в българската държава. След това трябва да се направи един много сериозен преглед на творческата дейност на НДК, посочи Стоянович.

Преди няколко дни стана ясно, че НДК и НАП водят спор за неплатени данъци в размер на 11 млн. лева, които са натрупани между 2005 и 2010 г.

Ревизии са установили, че натрупаният дълг е от неплатен данък върху доходи от наем. Според проверките в НДК са отдавани помещения под наем на цени, значително по-ниски от пазарните.

НДК оспорва акта, тъй като част от дълга трябва да се отпише по давност.

За останалата част НАП възнамерява да постави под запор банкови сметки и бъдещи вземания на НДК. Съществувал и вариант да се запорира и сградата, но той бил отхвърлен.

Заради размерa на дълговете спорът най-вероятно ще бъде разрешаван от министерствата на културата и на финансите.

Промените в управлението на НДК започнаха през 2011 г., когато бившият финансов министър Симеон Дянков преобразува комплекса в еднолично акционерно дружество, което замени неясния правен статут „творческо стопанско обединение“, с който НДК е бил повече от 20 години.

През март миналата година директор на НДК стана Ивайло Георгиев. Георгиев смени Христо Друмев, който беше директор 23 години. Интервюто, което Ивайло Георгиев даде за OFFNews, можете да прочетете тук.

Преди дни излезе вторият в историята на НДК публичен финансов отчет, който обхваща 2012 г. Първият публичен отчет е за период от 7,5 месеца след преобразуването на НДК в еднолично акционерно дружество.

Според отчета за миналата година в НДК е отчетен приход от 9,77 млн. лева и оперативна печалба от 1,08 млн. лева преди данъци, такси и амортизации. Това е с 2,98 млн. лева повече в сравнение с 2011 г., когато е отчетена оперативна загуба от 1 млн. лева.

Приходите на месечна база са се увеличили със 7,4% спрямо 2011 г., а оперативните разходи са намалени с 24%, обясниха от НДК.

Оперативните разходи за 2012 г. са 8,69 млн. лева. Отчетената счетоводна загуба е 6,05 млн. лева, която се обуславя от начислените амортизации от 6,65 млн. лева. Амортизациите за 2011 г. са 4,88 млн. лева, а преди това амортизации не са начислявани.

НДК завършва 2012 г. с резерв в размер на 4,9 млн. лева и без банкови и търговски кредити, допълниха от комплекса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews