В ЕП изслушват българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова

OFFNews 05 септември 2023 в 07:15 1046 0

Илиана Иванова

Снимка Архив

Илиана Иванова

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова ще бъде днес, 5 септември, от 10:30 ч до 13:30 ч българско време, съобщава Еврокопарламентът.

Иванова е кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя ще бъде изслушана от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). Те следва да оценят нейните компетенции и пригодност да стане комисар на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

Изслушването ще може да се проследи на живо в сайта на ЕП за уебстрийминг и по EbS+.

Към нея бяха отправени и писмени въпроси, чиито отговори може да намерите тук.

В началото на изслушването Иванова ще направи 15-минутно встъпително изказване, което ще бъде последвано от въпроси от страна на членовете на ЕП. Въпросите ще бъдат общо 25: по една минута на въпрос, последван от едноминутен отговор от кандидата и евентуален допълнителен въпрос от страна на евродепутата. Преди края на изслушването кандидатът ще може да направи петминутно изявление.

Веднага след изслушването ще се проведе заседание при закрити врата, на което председателите и представителите на политическите групи (координаторите) на двете комисии ще оценят дали Иванова е подходяща за поста. След това Съветът на председателите на комисиите ще оцени резултатите от изслушването и ще предаде заключенията си на Председателския съвет (състоящ се от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи). На 6 септември последният ще извърши окончателната оценка и ще реши дали да прекрати процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на септемврийската пленарна сесия (11-14 септември).

Биография

Илиана Иванова е родена през 1975 г. в Стара Загора. През 1998 г. придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни икономически отношения в същия университет. През 2004 г. придобива магистърска степен по международен мениджмънт в Университета "Тъндърбърд" в Аризона, САЩ.

Професионалният ѝ път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази длъжност до 2002 г.

В периода 2004-2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избрана от ГЕРБ.

В периода 2009-2012 г. е член на Европейския парламент, избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Илиана Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

Владее английски, френски, немски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика