Цветанов към президента: Да е жив и здрав!

OFFNews 04 юли 2016 в 08:33 5131 6

Цветанов към президента: Да е жив и здрав!

Снимка Нова тв

Отказът на Росен Плевнелиев да бъде кандидат на ГЕРБ за президент е негов личен избор. Нека той да даде отговор защо се отказа, защото иначе ще е некоректно да коментирам. Желая му преди всичко да бъде жив и здрав.

Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова тв отказът на държавния глава Росен Плевнелиев да се бори за втори президентски мандат. 

Това че партията ще обяви кандидатурата си в последния момент не е неуважение към избирателите, обясни Цветанов. По думите му това е практика, която се е наложила в последните години заради кампаниите по очерняне на кандидатите. 

"При положение, че още няма обявен кандидат и постоянно се задават тези въпроси, представете си какво щеше да бъде, ако бяхме обявили кандидата си сега", обясни Цветанов. Той отново беше пестелив по отношение на кандидатурата на ГЕРБ, като не поясни дали става въпрос за мъж или жена. 

"Знаете, че ако се върнем 2013 г., всичко, което се случваше в кампанийния период, беше използвано само за хулене на ГЕРБ и важни фигури в съответната партия", продължи да дава примери Цветанов.

Той отново заяви, че кандидатурата на ГЕРБ е силна партийна фигура "неразривно свързана с партията". Цветанов обясни, че бъдещият президент, независимо че е ревностен партиец, ще бъде независим президент и това, че е свързан с партията ще го направи по-отговорен.  

Цветанов обясни, че не може да се прави съпоставка между изборите в САЩ, където кандидатурите за президент са ясни, и в България. Той посочи пример с Германия, където президентът се избира от Бундестага и там няма кандидат-президентска кампания. 

В качеството си на председател на вътрешната комисия в парламента Цветанов коментира и стрелбата в Слънчев бряг. "Имаше въпроси, на които нямаше смислен отговор от ръководните органи. Отсъства привеждането в известност на този контингент", обясни Цветанов. Той каза, че директорът на ОДМВР-Бургас и шефът на ГДБОП не са могли да обяснят дали Божидар Кузманов - Божо Кравата е осъждан и дали има криминални регистрации.

"Когато се бориш срещу тежката организирана престъпност, първо трябва да си я привел в известност", каза Цветанов и каза, че Кравата е задържан през 2008 година в Пазарджик, където се е занимавал с разпространение на наркотици. По думите му в конкретния случай осъжданият за група за наркоразпространение Димитър Желязков-Очите наистина може да излезе жертва, независимо, че е нахълтал в заведението в Слънчев бряг с няколко въоръжени души от обкръжението му. "Ние не знаем какво точно се е случило. Ние разполагаме с това, което излиза информационно в медиите", обясни Цветанов, като допълни, че в случая не става въпрос за спор за паркомясто, както първоначално беше тиражирано от ръководството на МВР. 

Цветанов коментира и риска от терористичен акт у нас. Според него във всяка една държава в Еевропейския съюз има потенциален риск и зоните за сигурност се увеличават. Не трябва да бъдем въобще спокойни от това, което се случва в съседна Турция, в Белгия и Франция", каза Цветанов и обясни, че "към настоящия момент няма нещо конкретно, което да води до други мерки."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

5

Маргарит

04.07 2016 в 15:08

Професоре, този е толкова голям, че България му е малка.
Трябва да е дясна (или пък по-използваната) ръка на някой от Европските вождове, с положителна тендеция да го измести.
А ГЕРБ му е като локва, която ще прескочи, за да заплува в големия океан ;-)

17439

3

мнение от IP

04.07 2016 в 11:40

Изключих телевизора, като взе да обяснява, че няма да си кажат кандидата, за да не го очернили. Спестих си загуба на мозъчни клетки.

13709

2

Маргарит

04.07 2016 в 10:38

Ако има състезание по лицемерие, то ще се раздават само награди за второ и трето място, защото първото ще е доживотно за цв.цв!
А той самият ще е председател на журито като, първо, най-опитен лицемер, и второ като най-опитен в изборите.

29585

1

Izalina

04.07 2016 в 09:24

"Той посочи пример с Германия, където президентът се избира от Бундестага ..."

Добре, че не сме Германия
 
X

Да помогнем на украинските деца!