Плевнелиев: Няма да се кандидатирам за президент

OFFNews Последна промяна на 20 май 2016 в 12:03 16465 92

Няма да се кандидатирам за президент на предстоящите избори по лични причини. 

Това обяви в рамките на извънредно изявление президентът Росен Плевнелиев. Изявлението на Плевнелиев идва, след като ДСБ го призова да се кандидатира за втори мандат като независим кандидат. От партията обещаха да го подкрепят и призоваха и други десни партии да го направят. 

Това не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя партия или да се включа в съществуващите. Един път президент - винаги президент, подчерта Плевнелиев.  

С премиера Бойко Борисов и с партия ГЕРБ имаме възможност да отворим нова страница – премиерът, президентът и партията, която го е издигнала, да имат добри отношения в рамките на целия мандат, каза още президентът.

Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи, затова се изправям с открито лице и спокойна съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини. Считам, че постъпвам честно и коректно пред всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентските избори. Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще се кандидатирам за втори мандат през есента, или не, подчерта Росен Плевнелиев.

Не съм съгласен мислени реформи в държавата като съдебната реформа, антикорупционния закон да отстъпят място на тънки сметки за предстоящите избори, не мога да приема антидемократични действия да търсят политическа легитимация с удобното обяснение, че вече сме в кампания за президентските избори, допълни той.

Ето и цялото изявление на президента: 

Хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки. Моят опит е друг. От ден първи като президент аз отстоявам принципни позиции, постоянно и навсякъде. Така налагах вето – принципно и с ясни аргументи. Действам независимо и по съвест. Убеден съм, че когато човек вярва в правотата си и е готов да изтърпи хулите, признанието рано или късно ще дойде.

На този свят е важно не какво си взел, а какво си дал. Истински богати са хората , които са дали нещо на света. Вярвайки в това, се захванах с политиката, за да дам, за да работя за народа и за държавата си. Като мениджър създадох хиляди работни места, построих къщи и сгради, посадих не едно, а хиляди дървета. През 2009 г. реших, че е време да се работи за държавата, че е време да се дава. Обещах не на друг, а на себе си, че няма да се обогатя в политиката, че няма да се вкопча в стола и властта на президента, че ще действам принципно и по съвест. Обещах не на друг, а на себе си, защото лесно е да излъжеш другите, най-трудно е да излъжеш себе си. Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи.

Затова се изправям днес с открито лице и чиста съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини.

Считам, че постъпвам честно и коректно към всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентските избори. Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще се кандидатирам за втори мандат през есента или не. Не съм съгласен смислени реформи в държавата, като съдебната реформа и антикорупционният закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори. Не мога да приема антидемократични действия да търсят политическа легитимация чрез удобното обяснение, че вече сме в кампания за президентски избори.

Това, че няма да има втори мандат веднага след първия, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент – винаги президент. Ще действам независимо, принципно и надпартийно, както и досега. Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа. Ще бъда на страната на гражданите и демокрацията, със силен глас и посветеност за европейското развитие на България. Тепърва имам много с какво да допринеса за модерна и демократична България, в мирна, силна и обединена Европа.

Сега не е моментът за отчет на този безспорно много труден мандат във време на рекорден брой кризи и извънредна нестабилност. Има още много смислена работа за вършене в държавата в следващите месеци.

Днес България стои добре на фона на всички тези кризи. Гордея се със свършеното. Надявам се да бъде запазено и надградено. Така ще действам и до последния ден на този мандат – на пълни обороти. Ще продължавам да бъда близо до хората, да бъда посветен на обществото, на каузата за модерна и демократична България и на националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално отговорна, а не олигархична икономика.

Моят съвет към политиците за следващите месеци е: оставете тънките сметки за президентските избори за есента, подкрепете съдебната реформа, дайте път на силно антикорупционно законодателство и не изпускайте посоката на европейското развитие на България, която посока аз отстоявам неотклонно.

Информирах премиера вчера за това свое решение. Работим добре, постигнахме много заедно. Както с премиера Борисов, така и с Политическа партия ГЕРБ имаме шанс да отворим една нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическата партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат.

И като президент, и като министър, винаги съм искал да се свърши максимално много работа. Народът трябва да види резултати. Затова искам и с това свое действие да дам път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика. Искам всеки да си носи отговорността, включително политическите партии и Народното събрание.
В политиката трябва да има морал и принципи. Надявам се повече политици да действат така. Ще довърша мандата отговорно и с посветеност. До последния ден ще работя на пълни обороти, така както в целия нелек и изпълнен с предизвикателства мандат.

Благодаря на всички. Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране. Ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

99

El Commandante

22.05 2016 в 11:04

Ето виждаш ли-мистайпнал съм "който" и съм написал "които" тук и сега требва да седа, да се червя, да си гледам във върховете на обувките и да се потя от срам кога хората ми викат" у бе, овчар неграмотен .....е за тва възможността за редакция ми е на мене основната болка....

73928

98

El Commandante

22.05 2016 в 11:00

"НЕ оспорвамИНТЕЛИГЕНТНОСТА ти"

Благодаря.
Това е още едно доказателство за собствената ти такава. :):):)

Хаха scratching each other's backs му се вика на това в прекрасната държава Белиз, където се скъсват да твърдят че говорели английски.
Или известно още по българските етажи на властта- ти на мене,аз на тебе.
Гледайте и се учете мили деца...

Разбирам кво имаш предвид, но искам да забележиш че аз обикновено добавям неща просто защото не мога да редактирам първия си пост и да ги сложа там, което мен лично най-много ме дразни от ситуацията тука.
Или това или съм пропуснал да забележа некой нюанс в темата, които си заслужава също коментар.
Но обикновено за един коментар, 1000 знака са ми предостатъчно.

73928

97

El Commandante

22.05 2016 в 10:55

"Сетих се и че е леко нехигиенично да си дигаш палци на собствените постове."

Глупости.
Тва е се едно на изборите за премиер, Баце да гласува за Нинова, а не за себе си.
Освен това, ако постинга ти не ти харесва на тебе самата толкова че да го ъпвоутнеш, за кво изобщо го постваш?
Нали?

25545

95

Izalina

22.05 2016 в 01:45

Пак аз.
Сетих се и че е леко нехигиенично да си дигаш палци на собствените постове. Кат да си правиш ..., нали, и сам да се аплодираш ;)
Шефове, добър бета тестер съм, мога да споделям юзърски наблюдения за платформата за някои браузъри. Безплатно. Щот още ви харесвам.
Ама не в ефир.
Гуднайт!

П.п. Оффтопик, пардон.

25545

93

Izalina

22.05 2016 в 01:22

За протокола, този пост отчете кръгла нула, освен ако някъде в точно този момент не се е събудил некой пети левъл в несъгласие с мен ;)
 
X