Стефан Янев: Акцията на МВР с арестите цели отклоняване на вниманието от проблемите

Ако правителството реши да изпрати оръжие на Украйна, България ще бъде въвлечена във война, смята бившият служебен премиер

OFFNews 18 март 2022 в 16:20 73732 12

Акцията на МВР по задържане на бившия премиер Бойко Борисов, неговия финансов министър Владислав Горанов и пиара му Севделина Арнаудова цели да се отклони вниманието от наболели въпроси, обяви бившият служебен министър-председател Стефан Янев.

"Виждаме демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички. Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин се цели да се постигне ефект и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна криза", обяви Янев пред БНР.

Той коментира и конфликта между Украйна и Русия, който според него е "войната по вина и на Русия, и на Украйна, защото двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение".

Генералът посочи, че е запознат с ефекта на войната върху обикновените хора – всички те страдат. Но за да започне една война, има причина.

"Аз не съм путинофил или някакъв друг фил, аз съм българофил. Интересува ме как се развива България и какво е състоянието на българските граждани. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад гърба ни витае сянката на война, която е близо до нас", коментира той.

По думите му ако правителството реши да изпрати зенитни ракети на Украйна, това ще направи България участник във войната. И риторично запита дали имаме ясна стратегия какво може да се обърка и какво би било полезно за българските граждани. Освен това трябва да се прецени, влизайки във войната, какви са отношенията с тези държави.

Подобно мнение за въвличане на България във войната, ако реши да предостави оръжие на Украйна, изказа и президентът Румен Радев

Премиерът Кирил Петков обаче вече обяви, че никакви ракети няма да се дават на никого, а арестите на лидера на ГЕРБ и неговите приближени и връзката с войната в Украйна нарече "опорка".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всички пратки с оръжие, влизащи в Украйна от чужбина, ще бъдат идентифицирани от руската армия като "легитимни цели" за поразяване.

Стефан Янев подчерта, че докато е бил министър, от България не е искано да изпраща оръжия на Украйна. А сега е обезпокоително, че българското общество научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от страната ни във връзка с конфликта между Русия и бившата съветска република.

"Членството в НАТО, в ЕС, в какъвто и да е формат е членство, което България трябва да инструментализира по най-добрия начин в защита на националния си интерес. Но тези организации не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България. България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми", е категоричното мнение на бившия служебен премиер.

По повод политическия си проект генералът уточни, че в момента върви етапът на разговори с хора - съмишленици и подкрепящи идеята за достойна България, равнопоставен субект в международните отношения.

"Това са хора българофили, които вярват, че ако работим заедно, ще успяваме заедно. Българският народ има нужда от нормалност, от предсказуемост... Искаме да възстановим връзката между обществото и партиите", посочи още Стефан Янев.

Малко по-късно на фейсбук страницата си той опроверга информациите, че утре ще бъде създадена партията му. 

Ето какво написа Стефан Янев:

С оглед на тиражираната в публичното пространство информация, че утре, 19.03.2022 г., свиквам учредително събрание за формиране на нова политическа партия, моля да се има предвид, че това са абсолютни спекулации. Ако подобни стъпки бъдат предприети, ще го обявя лично и официално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

18

sashkvask

26.03 2022 в 23:42

Не е ласкъв към Лъжеца

-8580

17

Голяма битка ще има с Коцето Копейкин за гласовете на 16-те процента празноглави путинисти.

-240

16

редовно четящ

18.03 2022 в 19:48

Янев е на практика политически труп.

3714

13

GB

18.03 2022 в 18:00

"Така е, който не споделя неонацизма е конспиратор, антиваксер, комунист и всичко квото се сетиш... Още със сертификатчетата подготвиха почвата за Четвъртия Райх!

И в концлагерите навремето така са лекували - насила. Затова съгласието за лечение е залегнало в Хартата за правата на човека, но тя явно също вече няма стойност."

Прав сте. Такива са си в Русия, съпътствани от про-фашистките организации на Путин и подобната
на нацистка негова политика спрямо народа, правата и свободите на хората, бизнеса, медиите, опозицията! И външната му политика също - ламтеж и завладяване на територии!

1023

10

Niko2022

18.03 2022 в 17:14

А кога ви е удобно г-н Янев? Свършихте преди да сте почнали? Адио на политическата кариера