Станишев: БСП с лични разправии ли ще се занимава или с обществото?

Георги Савчев 10 декември 2015 в 21:37 3290 3

Георги Савчев, специален пратеник на OFFNews в Берлин

В БСП трябва да има политическа дискусия, а не лични разправии, грозни, политически безсъдържателни. Защото докато БСП се занимава с това, хората ще кажат: „Хайде, вие се оправете първо. После ще ми говорите какво можете да ми предложите", коментира пред български журналисти в Берлин президентът на ПЕС Сергей Станишев.

От 9 до 12 декември Германската социалдемократическа партия, най-голямата партия - член на ПЕС, провежда своя конгрес в Берлин.

ГСДП е ключова партия за нашето политическо семейство. Не само защото са близо 700 000 членове, не само защото управляват в две трети от провинциите на Германия, а и заради отношенията, които ГСДП е изградила в нашето политическо семейство. Исторически ГСДП е партията, която помогна на прехода в Испания и Португалия, помогна на левите сили там да се укрепят и да се развиват. Наред с това ГСДП има специален принос за партиите от Централна и Източна Европа, в това число и за БСП. Затова всички партии са тук, на конгреса на ГСДП, защото нашето единство сега е много важно за цялото семейство. Социалдемократите имаме слабостта да се самокритикуваме, да се самобичуваме понякога, вечно да търсим нашите слабости. За разлика от десните. Трябва да излъчваш повече самочувствие, да вярваш в своите каузи, които са истински, от които имат нужда хората в Европа, в Германия, в България, и да ги отстояваш, коментира Станишев.

Посланието към БСП от Берлин

След последните местни избори БСП трябва да си отговори на няколко ключови въпроса: БСП ще се занимава със себе си или с обществото? Защото една партия съществува, за да решава проблеми на обществото и да предлага на хората решения на тези проблеми. Защото ние се занимаваме прекалено много със себе си, с наши разправии, спорове, дискусии и всичко останало. Хората трябва да видят сила, която е консолидирана и знае какво иска, за да реши техните проблеми, каза президентът на ПЕС.

Вторият въпрос: след като БСП е опозиция - единствената де факто опозиция, без да броим „Атака”, която е извън европейското политическо пространство - уплътняваме ли тази функция достатъчно добре и ефективно, за да бъдем алтернатива на статуквото, което не харесваме? Аз съм убеден - и все повече българи не го харесват. Трето: ние сме партия, която иска да бъде крило на обществения живот, само да работи сред левите хора, или партия, която иска да промени страната и да спечели управлението, за да има инструментите да си реализира програмата? Това означава, че трябва да излезеш от своя кръг, от своите редици и да се насочиш към хората, които не са партийно ангажирани. Към това, което в България се нарича център, каквото и да означава това. Това са дребен и среден бизнес, учители, лекари, хора с активна позиция в обществото, които искат да видят сила, която е готова да решава проблеми, коментира Станишев.

БСП е партията, която вкара България в Европейския съюз. Повечето българи свързват своето бъдеще с ЕС. Според мен БСП трябва много по-категорично да надгражда върху тази основа и да използва този капитал - защото никоя друга партия в България няма, например, човек от своята партия, който да оглавява европейско политическо семейство, заяви Сергей Станишев.

В България има фасадна демокрация

Това, което се случва в момента в България, е една имитация на политически живот. Повечето партии, с изключение на БСП и "Атака", са около властта и във властта. Това е някаква фасадна демокрация, каза президентът на ПЕС.

Има имитация на спорове, дискусии, а всъщност всичко се решава зад кулисите чрез сделки, уточни Станишев.

Той е на мнение, че с оставката на министър Иванов не се вижда краят на това управление, защото "твърде много неща ги обединяват в стремежа да се държат във властта. Това е водещото, това ще надделее".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!