Срам за БГ медиите: Лавина от подигравки и възмущение след номинацията на Хекимян

Масовите коментари за номинацията на ГЕРБ са, че у нас няма независима журналистика

Ружа Райчева 25 септември 2023 в 12:21 7554 0

Антон Хекимян

Снимка БГНЕС

Антон Хекимян

Номинацията на напусналия в събота bTV Антон Хекимян за кмет на София от ГЕРБ отприщи лавина от реакции в социалните мрежи. Освен шеги като: “Хекимян. А можеше да е Бабикян. А най-добре — Кеворкян", много журналисти, граждански активисти и политици се възмутиха номинацията, като посочиха, че това е лош знак за независимостта на медиите.

По-рано тази сутрин от ГЕРБ най-накрая обявиха номинацията си за кмет на София - бившият шеф на новините в bTV Антон Хекимян. От bTV коментираха, чe новината дошла неочаквано и за самия Хекимян, като според няколко източника предложението му било отправено в сряда, 20 септември. Тогава Борисов го повикал и му обявил, че е решено той да е кандидатът за столицата.

Според журналистката Полина Паунова номинацията на Хекимян е срамна:

“Оставете смешките. Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на София от ГЕРБ е огромен публичен проблем. Това е проблемът за сливането на политическа власт и медии.
Това момче до онзи ден беше шеф на новините на най-голямата частна, национална телевизия (преди това години наред беше лансиран като топ водещ на сутрешната публицистика), а днес е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет.
Подобно действие осветява пряката (телефонна) връзка между бившия премиер, лидер на най-голямата партия в България и човекът, който отговаряше за начина на поднасяне на новините в национален ефир.
И който и каквото и да говори, че Хекимян бил гражданска номинация, че бил независим журналист - просто лъже. Прощавайте, на независим журналист не се поверява кандидат-кметска позиция - нито за София, нито за Калофер, нито за Студен кладенец. Независимата журналистика не се одобрява от партийните централи, нито от партийните агитки, тя не се харесва от партийните ядра. Харесват я само, когато са в опозиция, защото под нейните прожектори по условие са управляващите.
Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал. И поставя редица въпроси:
- Заради топлата си връзка с Хекимян ли Бойко Борисов даваше последните си интервюта в бТВ?
- Имало ли е ангажименти за въпроси (или за липса на въпроси) към Борисов?
- Имало ли е ангажименти за особено отразяване на ГЕРБ (които сега ще правят кампанията на бившия шеф на новините на бТВ)?
Всъщност, отсега е ясно какви ще са отговорите на тия питания. Отсега е ясно също, че много вероятно те да са лъжливи.
Но кандидатурата на Хекимян е и вид честност - признание за обвързаността, признание, че на оня познат от първия мандат “телефон с копчета”, за който говореше Борисов, има определени копчета и за медии, и за журналисти.
И не на последно място: подобен скандал е предупреждение към повечето партийни симпатизанти - не искайте от журналистите да бъдат конюнктурни, да си затварят очите за ония, които смятате, че е справедливо да не бъдат критикувани, не настоявайте “щом критикуват, те (журналистите) да кажат как да стане по-добре”, защото … за да казват как да стане по-добре трябва да влязат в ролята на Хекимян, а тя е … нелепа.
И накрая: голям срам, колеги. Голям срам.”

Георги Кадиев от БСП коментира: "Който го е сложил за шеф в bTV, сега го изтегля за кмет. И после ми говорете за "независима" журналистика. Ако имаме политици на място, трябва пълен бойкот на bTV. Да се научат, че така не се прави."

Появиха се и шеги за това как сега досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова сега ще стане шеф на новините в bTV: 

В страницата си за политически смешки Иван Червенков публикува следния колаж: 

Журналистът Явор Дачков на свой ред написа: "Антон Хекимян, който ръководеше новините и публицистиката в bTV, които бяха флагман на ПП-ДБ в последните две години и работиха съвсем целенасочено срещу Борисов и ГЕРБ, е избран за кандидат кмет на Бойко Борисов, за да изгуби. Този извод се налага от само себе си."

Гражданският активист Никола Филипов написа вчера, че ако Хекимян наистина е кандидатът на ГЕРБ, то сега очаква, че "Фейсбук суверенът ще започне да атакува истерично bTV".

"По време на протестите срещу ГЕРБ през последните години bTV бяха през цялото време на тях и хората отразяваха напълно акуратно всички събития. Така, че работещите там журналисти, както впрочем и самия Антон Хекимян едва ли могат да бъдат обявявани в каквито и да било политически пристрастия към ГЕРБ, а дори обратното. Поне това е моето искрено усещане към медията в последните години", написа той.

Два часа преди ГЕРБ да обявят номинацията на Хекимян журналистът Иван Бакалов написа: "Борисов вика, че избирал кандидат за кмет на София от 6-тима, всичките много хубави. Онзи ден каза, че кандидатът за кмет на София бил нестандартен, ще видим, да почакаме. Сега станаха 6. Изглежда новината за Хекимян кмет на София сам Борисов я е пуснал, да види реакциите. И сега ще мисли, защото беше посрещнато с присмех, а неговите са недоволни. Но при всички положения Хекимян беше осветен като агент на Борисов, обслужвал го дълго в bTV. Не че не беше видимо, но сега пред него има два пътя - кандидат на ГЕРБ, за депутат, политическо бъдеще или шеф в Нова тв, която, шега-майтап, се контролира от Борисов. Айде, Борисов да си събере и другите подлоги от медиите, които са го обслужвали и да "обнови" партия ГЕРБ."

“И все пак Хекимян е по-добрия избор, можеше да е Беновска или Ива Николова все пак”, коментира икономистът Турхан Апдула. Стигна се и до абсурдни публикации - писателят и сценарист Иво Сиромахов дори иронично се самообяви за зам.-кмет на Антон Хекимян: 

В общината ще отговарям за детските градини, сладкарниците и абитуриентските изпращания пред храма „Александър Невски“.
Познавате ме и сте наясно, че имам опита, експертизата и решителността да се справя.
Ето накратко моята управленска програма:
1. Как ще реша проблема с детските градини? Ще го реша, като построя мобилни детски градини. Те ще се движат по нова трамвайна линия, която ще построя от кръговото в Обеля (до блока на Силвето), оттам трамвая тръгва към Билата, минава по Северната тангента, хваща разклона за Чепинско шосе, оттам – по Резбарска през Враждебна, взема ляв завой на разклона с Христофор Колумб, спуска се под надлеза на Александър Малинов и излиза на Кръстова вада. По тая линия ще се движат денонощни трамваи, в които дечицата ще си играят, ще учат песнички, ще правят пакости малките непослушковци и изобщо няма да ви се пречкат в къщи, да се чудите кво да ги правите.
2. Столицата има нужда от повече култура. Затова ще превърна сладкарниците в поп-фолк клубове, където столичните младежи и най-вече хората от село да танцуват. Защото сладкото е вредно, а танците и културата са полезни.
3. Ще инвестирам в абитуриентските изпращания пред „Александър Невски“. В момента са твърде скромни, твърде тихи, твърде невзрачни и са само два месеца в годината. Смятам да ги направя целогодишни. За целта ще поканя абитуриенти от цялата страна (а защо не и от чужбина), както и ромски оркестри от Сърбия, Румъния, Северна Македония и Египет. Така ще постигнем една по-голяма масовост, една мащабност и столицата ще стане мултикултурна и изискана.
Скъпи столичани, вярвам, че ще ме подкрепите.
Заедно ще успеем!”

Бившият депутат от ДСБ Борис Станимиров написа следното: "Когато тръгна слухът за Хекимян бях искрено възмутен, че в щаба на Терзиев могат да са чак толкова цинични и да съчиняват толкова голяма партенка за да ударят ГЕРБ. Вярвах, че в черния ПР и лъжата трябва да има граници. Извинявам се на хората около Терзиев за несправедливото предположение. Извинявам се и че тръбях, че не е възможна по-невменяема кандидатура от вашата. Възможна е.”

Шефът на Свободна Европа за България Иван Бедров коментира новината така: "Водещият на сутрешното шоу стана лидер на партия и евродепутат. Водещият на вечерното шоу не само направи партия, но и спечели изборите, ама не поиска да е депутат. Шефът на новините е кандидат за най-голям кмет. Ало, спортните новини?! Издишате, приятели, издишате!"

Последва и реакция и на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, чиято политическа кариера също бе "изстреляна" от ефира на bTV.

"Всеки български гражданин, който отговаря на условията на закона, може да бъде кандидат за кмет. В този ред на мисли, Антон Хекимян явно отговаря на условията на закона. Но дали отговаря на условията на морала? Да приемем, че онзи ден Бойко Борисов му е предложил, вчера той си е подал оставката като шеф на новините на БТВ и днес се е кандидатирал за кмет на ГЕРБ. Всичко това е малко вероятно. По-вероятното е той да симпатизира на ГЕРБ отдавна и като шеф на новините на БТВ в последните години той е проправял пътя на ГЕРБ в медийното пространство. Разбира се, не знам дали е така, но така е най-логично. Не е незаконно, но е доказателство за целия този политически водевил в публичното пространство на България. Нали Бойко Борисов наричаше журналистите мисирки. Явно има и един мисир. Така че, между представителя на мисирките и представителя на лъжците, аз избирам Ивайло Вълчев. Той е ваш представител!", написа той на официалната си Фейсбук страница.

В социалните мрежи десетки потребители бяха категорични, че водещи като Гала, Натали Трифонова и Николаос Цитиридис имат далеч по-добри шансове от Хекимян.

Други пък припомнят, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на София не е нито от Левски, нито от ЦСКА, а е фен на Берое, Стара Загора.

"Днес светът е Берое. Изпратиха ми за добро утро потресаващата новина, че косачката на отбора е повредена и новите аржентинско-незнам си какви собственици нямат пари за ремонт. После пък видният фен на Берое Антон Хекимян беше издигнат за кмет на София - подчертано левскарски пост години наред благодарение на Софиянски, Борисов и Фандъкова. Мисля да ида утре да подишам въздуха на Аязмото, а вие очаквайте коефициенти от Йолобет дали Берое ще ни резне с косачката и дали Хекимян ще се пребори за балотажа с комшийката Ваня (Григорова, кандидат на БСП)", написа известният спортен журналист Ивайло Йолчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика