Споразумение за партньорство между ГЕРБ и АБВ

OFFNews 06 ноември 2014 в 18:20 3842 2

Снимка Ивайло Анев

Споразумение за партньорство между ГЕРБ и АБВ

Публикуваме пълния текст на споразумението за партньорство между ГЕРБ и АБВ:

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО

между ПП ГЕРБ и КП АБВ (Алтернатива за българско възраждане) за
стабилност и развитие на България, в рамките на 43-то Народно
събрание

Като оценяваме мащабите на дълбоката икономическа, социална, демографска, политическа и нравствена криза в България;

Като се съобразяваме с очакванията на българските граждани за национално съгласие и обединение на политиците в намиране на изход от кризата;

Като се съгласяваме, че необходимостта от съставяне на стабилно правителство налага поемане на политическа отговорност за намиране на национално съгласие между партии с различна идейна ориентация;

Като отчитаме тежката идейна и политическа фрагментация на българската политика, потвърдена на последните избори;

Като констатираме със съжаление, че национално съгласие на този етап е непостижимо, но днес повече от всякога е необходима широка консолидация на обществото и политическите сили за създаване на управление на максималното политическо съгласие, което да наложи необходимите в редица области дългосрочни политики и да отговори успешно на очакванията на гражданите;

ПП ГЕРБ и КП АБВ постигат настоящото споразумени, което определяме като „Партньорство за стабилност и развитие на България“:

1. КП АБВ приема приоритетите на Програмната декларация „Ключови приоритети за постигане на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание“ като основа за работа на новото правителство.

2. Двете страни отчитат, че Програмната декларация не изчерпва политическите приоритети и ангажиментите, поети от всяка от тях пред избирателите.

3. ПП ГЕРБ и КП АБВ ще работят за бързо и при максимално съгласие изработване и прилагане на дълготрайни стратегии и политики в областта на изборното законодателство, здравеопазването, образованието, съдебната реформа, енергетиката, демографската политика. Именно изработването на тези политики предполага обединяването на усилията на политическите сили с различна идейна ориентация.

4. В областта на изборното законодателство двете страни ще насърчат обществен дебат, в който да се обсъдят предложения като избор на половината народни представители в мажоритарни райони, национални партийни листи, задължително гласуване и т.н.

5. В областта на енергийната политика да се ускорят усилията за диверсификация на доставчиците на природен газ, развитие на ядрената енергетика в България при благоприятни за страната икономически условия. АБВ ще настоява за усилия и интензивни преговори с ЕК и Русия за възобновяване на строителството на „Южен поток“ при спазване на европейското право и най-благоприятни за България условия, създаване на енергийна борса, усилия за подобряване на енергийната ефективност.

6. В областта на пенсионната политика двете страни ще работят за изработване на максимално широк консенсус по изработването на дългосрочна пенсионна система, съобразена с продължителността на живота и социално-икономическите и демографски характеристика в България, увеличаване на максималния осигурителен доход и на таваните на пенсиите, системно увеличаване на пенсиите, отлагане на промените при пенсионирането на работещите първа и втора категория до приемане на решение за пенсионна реформа в рамките на 2005 г.

7. ПП ГЕРБ и КП АБВ отчитат важността на повишаването на качеството на живот на българските граждани и ще работят за изработване на дългосрочна демографска политика.

8. КП АБВ ще продължи да настоява за централизиране на обществените поръчки в една агенция с цел ограничаване на корупцията, въвеждане и развитие на прогресивната скала за облагане на личните доходи, минимални ставки по ДДС при лекарствата, осигуряване в пълен размер на лицата, чиито здравни вноски се заплащат от държавата, въвеждане на данък върху едрото наследство.

9. Двете страни запазват възможността парламентарните групи на ГЕРБ и АБВ да гласуват автономно и независимо по законодателните текстове, в съответствие с техните идейни различия, като полагат необходимите усилия за съгласуване на позициите по въпросите, залегнали в Програмната декларация и настоящето споразумение.

10. Двете страни ще провеждат редовни консултации на работно и при необходимост на най-високо равнище за съгласуване на становищата по въпроси на управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!