ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ подписаха споразумение за управление

Нели Чолашка 06 ноември 2014 в 16:41 5266 5

Снимка Ивайло Анев

Бойко Борисов и Георги Първанов

ГЕРБ, Реформаторския брок, патриотичният фронт и АБВ се подписаха под изготвяната близо месец управленска програма.

Това се случи днес в зала "Запад" и зала "Изток" на Нардоното събрание. На подписването присъстваха и новите министри.

Първоначално в зала "Запад" лидерът на ГЕРБ и лидерите на Реформаторския блок - Меглена Кунева, Радан кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Борислав Великов, Николай Ненчев подписаха коалиционно споразумение.

След това към тях се присъединиха съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Симеонов прочете декларация на ПФ, в която патриотите заявяват, че подкрепят правителството:

"Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата Родина, коалиция „Патриотичен фронт“ декларираме съгласието си за подкрепа на „Програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание“, както и правителство с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма.
Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим чрез обсъждане и консенсус в българския Парламент".

Толкова публични преговори не е имало досега, обобщи Борисов. Той благодари на Симеонов и другия съпредседател на Фронта Красимир Каракачанов за принципното отношение и за подкрепата.

"Винаги ще има хора, които ще критикуват, но зад нас са изборите и всички знаем какво ще се случи при тях", коментира още лидерът на ГЕРБ.

След това Бойко Борисов се премести в зала "Изток", където го очакваха представителите на АБВ, начело с лидера им Георги Първанов. Те също заявиха подкрепа с декларация. 

Борисов обяви, че не се е виждал от месеци на живо с Георги Първанов. "Казва го, за да няма спекулации за някакво задкулисие", уточни той.

Първанов заяви, че програмната декларация е една от най-добрите в последните 25 години на прехода и в нея са залегнали идеи на АБВ.

"Подписваме споразумение за партньорство, което отразява, че сме в различна позиция от ГЕРБ и Реформаторите. Запазваме правото си АБВ да отстоява своите различни позиции там, където не постигнахме съгласие като данъчното облагане, например. Всяка различна позиция ще бъде отстоявана, едва след като сме изчерпали възможностите на диалога", коментира Първанов.

От парламента лидерите на партиите, подписали коалиционно споразумение (ГЕРБ и РБ) отидоха при президента Росен Плевнелиев, за да му връчат състава на новото правителство начело с Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови