Социалистите в СОС: Без деца по площадките, 60% намаление на общинските наеми

OFFNews Последна промяна на 17 март 2020 в 17:42 7383 1

Съветниците от БСП-София настояват за спешни мерки за запазване на най-ценния капитал на общинското здравеопазване - медицинските кадри. 

Столичните социалисти са за приоритетно осигуряване на финансов ресурс от общинския бюджет за съхраняване на медицинския персонал на общинските лечебни заведения, за налагане на мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища за периода на извънредното положение, както и за миене и дезинфекциране на улиците и поне два пъти по-често събиране на боклука в София. 

В ситуацията на обявено извънредно положение в държавата основен прироритет на Столичен общински съвет и Столична община е съхраняването на общинското здравеопазване – общинските болници, ДКЦ и МЦ, чрез които се осигурява достъпна и качествена здравна помощ за столичани, в това число и за социално слабите. След обявеното извънредно положение и наложена карантина се създаде обективно ситуация на силно намален пациенто-поток, което поставя общинските лечебни заведения във финансов колапс. Същевременно е безспорно ясно, че общинските болници и ДКЦ задължително трябва да съхранят кадровия си състав, за да могат да гарантират навременната медицинска помощ на столичани в съответните райони и квартали не само по отношение на коронавируса, но и във всички останали случаи. Особено важно е това по отношенеие на хората с хронични заболявания, които имат нужда от регулярна помощ - прегледи, изписване на лечение и т.н. Не можем да си позмолим да загубим най-ценния капитал на общинското здравеопазване, какъвто безспорно е медицинският персонал.

Ето защо, общинските съветници от БСП в СОС категорично настояваме Столична Община, в качеството си на собственик, да обезпечи и гарантира заплащането на труда на заетите в общинското здравеопазване. За целта, предлагаме:

Столична община да гарантира и осигури изплащането на минимални възнаграждения за заетите по трудов договор лекари, медицински сестри и помощен персонал в общинските болници, ДКЦ-та и МЦ-та в месечен размер, както следва – по една и половина минимална работна заплата за страната за заетите по трудов договор лекари и една минимална работна заплата за сестрите и помощния персонал, като същите бъдат изплатени за сметка на общинския бюджет. Столична община може да възстанови сумите, както чрез договаряне на по-висока държавна субсидия, така и чрез предоставяне на средства от страна на държавата от парите, предвидени от Световната банка или ЕС.

Столична община да осигури и предостави безвъзмездно за срок мининум от един месец необходимите количества дезинфиктанти и предпазни средства за всяко лечебно заведение, които да гарантират безопасността, както на персонала, така и на пациентите.

Общинските съветници от групата на БСП оценяваме високо работата и професионализма на екипа в Националния кризисен щаб, начело с ген. Венцислав Мутафчийски, както и всеотдайността на лекарите и доброволците, които са на първа линия в борбата с вируса.

Общинските съветници от БСП считаме, че Столична община може да се включи още по-успешно в действията по предотвратяване на заразата и нейното разрастване сред гражданите чрез реализиране на допълнителни конкретни мерки:

Столичният кризисен щаб да направи прецизен график, който да осигури улиците в София да бъдат мити поне по веднъж в седмицата. Наред с миенето, същите трябва да бъдат и дезинфекцирани. Необходимо е Столична община да закупи пръскачки, с които да дезинфекцира, както улиците и тротоарите, така и въздуха. Това е една от най-ефективните мерки прилагани в Китай, а вече и в Италия и Испания. 

Задължително на входовете и изходите на магазините за хранителни стоки трябва да бъдат поставени дезинфектанти за ръце и всеки, който влиза или излиза, да ги използва, за да бъде предотвратена зараза.

В големите магазини от веригите за хранителни стоки на влизане в паркингите да бъдат дезинфекцирани автомобилите - чрез поставяне на тартанова настилка, напоена с препарат, или с пръскачки.

На територията на Столична община не бива да бъде допускано кофите и казаните за отпадъци да бъдат препълвани. Събирането на боклук трябва да става поне два пъти по често, отколкото досега.

Столичният кризисен щаб да изготви предписание за това какви противоепидемиологични мерки трябва да бъдат взети от етажните собствености и да изиска от районните кметове да следят за тяхното спазване. Тези предписания трябва да бъдат описани и разлепени на всеки вход, като в тях трябва да бъдат включени, освен задължителните мерки, и горещи телефони за връзка с компетентните органи.

По време на извънредното положение да бъде забранен достъпът на деца на площадките в парковете и междублоковите пространства. Да бъдат поставени ограничителни табели и при неспазване, да бъдат налагани глоби на нарушителите. 

Общинските съветници от БСП считаме, че Столична община трябва да предприеме икономически мерки в подкрепа на своите граждани, малкия и среден бизнес.

За периода на извънредното положение да бъде намален с 60% наемът на отдаваните под наем от общинските търговски дружества търговски обекти – сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на Столична община. По този начин ще подкрепим малкия и среден бизнес, който е парализиран от епидемията.

Да бъде наложен мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, които са пуснати принудително в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор в резултат от наложените мерки за справяне с епидемията по време на извънредното положение.

Всички заедно можем да се справим

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

17.03 2020 в 18:08

Защо ни натрапвате образа на поклонника на азиатския злодей Тимур (Тамерлан) и през XXI век? Това някакво натякване ли е, че каквото и да е общото мнение - ний пак сме тук?