Румен Радев за ПП: Аз бях първият излъган, но ще надживеем и тази шарлантания

OFFNews 05 декември 2022 в 18:21 7438 28

Румен Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

"Аз бях първият излъган, когато се доверих на тези хора (Продължаваме промяната, б. р.) и сега плащам цената за тази доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите на българите за промяна. Както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, цитиран от специалната пратеничка на БТА в албанската столица.

Радев направи коментара по повод на твърденията на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев за "много срещи пред подследните месеци" между президента и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Дали се срещам редовно с господин Борисов – разбира се, че не. Това не е първата лъжа на господин Асен Василев“, отговори президентът на журналистически въпрос.

Видео: Администрация на президента

От "Продължаваме промяната" отговориха на държавния глава светкавично с едно единствено изречение:

"Г-н Румен Радев е този, който каза: „Мутри, вън!", а след това върна мутрите в управлението на страната."

"Изборният кодекс постъпи в президентската институция, в момента се разглежда подробно от моя екип и ще бъде обсъден в най-големи детайли, тогава ще се произнеса", каза още Румен Радев и коментира, че на следващите избори трябва да има висока избирателна активност, за да може да бъде избрана легитимна власт. Не може с 39 процента избирателна активност да изискваме легитимност на управляващите, смята той.

Президентът коментира и номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Знаем, че професор Габровски е изключително успешен специалист в своята област и организатор, но това зависи изцяло от решението на българския парламент, каза държавният глава. Според него има прогрес в това, че хората и политиците постепенно осъзнават, че само с апатия и коментари отвън няма да можем да вървим напред. Трябва всеки да бъде ангажиран с проблемите и бъдещето на България. Не може с 39 процента активност ние да изискваме легитимност на управляващите. Аз отново призовавам – трябва ни избирателна активност много по-голяма и легитимни институции, допълни държавният глава.

България прави всичко възможно и е изпълнила всички технически критерии за Шенген, бе категоричен Румен Радев. "Двете проверки, които ние сами предизвикахме, показаха добри резултати. Имаме писмо и от председателя на Европейската комисия, работим на най-високо политическо ниво, аз съм повдигал тези въпроси на най-високо европейско политическо ниво - че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за нашите икономики, за нашата обща сигурност. Постигнал съм подкрепа на президента Макрон, на канцлера Шолц и на колебаещите се в началото държави Швеция и Дания, че България покрива всички критерии. Това, че една държава не изразява подкрепа, означава, че те имат субективни виждания – било то икономически или вътрешнополитически", коментира държавният глава заявеното намерение на Нидерландия да наложи вето на членството на страната ни в Шенген. Президентът Радев напомни, че е имал няколко разговора с премиера на Нидерландия Марк Рюте. България ще продължи да отстоява своите права и достойнство, категоричен бе президентът.

Това ще бъде втората ми среща с българската общност в Албания, каза държавният глава за визитата си в Тирана. По думите му България работи активно, така че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, за да бъдат признати за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна. Немалко е направено, но може още да се направи и очаквам да се направи в тази посока. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно. И ако на тези българи им се откаже от местните власти документ за произход, този съвет да може да установи, че те заслужават българско гражданство, допълни президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

28

dolivo

07.12 2022 в 09:32

съсипаха държавата, обраха народа

кой?

ПП за 7 месеца или бай Боко за 12 години

Или Русия за 50-60 години ни държи назад в средновековието?

1086

25

groznik

05.12 2022 в 23:02

Изказвания в стил Тиквата. Има определен етикет на поведение, когато си държавен глава. При липса на собствени възможности се наемат квалифицирани хора, които да пишат и подготвят публичната фигура. Последните месеци само глупости ръси.

-1555

24

ob1

05.12 2022 в 22:19

Противен си, Румене...

-795

23

Дедо МразИ

05.12 2022 в 22:11

Време и да видим Лъжеца и Крадец при бай Ставри

1236

22

БотоксПутю

05.12 2022 в 21:59

Подлец излезе зеленият чорап със свинските очички.

-795

21

Дедо МразИ

05.12 2022 в 21:52

Добро определение за Лъжеца и Крадеца - шарлатани.

10212

20

Човека

05.12 2022 в 21:26

В процеса на разбутване на тинята последната година май се оказа, че резидента има повече допирни точки с герб отколкото предполагахме. ПП явно са настъпили някои негови кръгове оплетени с банкянските като емблема на Ауди.

1915

19

Читателка

05.12 2022 в 21:26

"По думите МУ България работи активно, така че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, за да бъдат признати за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна. """ Леле !!!!!!!!! ПРезиденте, много ти е къса паментта. Албания призна БЪЛГАРСКО МАЛЦИНСТВО ОЩЕ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА!! МНОГО ТИ Е КЪСА ПАМЕТТА!! ТОВА Е НАПРАВО СКАНДАЛНО!!