Румен Петков поиска проверка на заема на БЕХ заради висока лихва

OFFNews Последна промяна на 08 август 2016 в 18:24 3098 1

Парламентарна анкетна комисия да провери условията по заема на БЕХ, с който се предвижда да бъдат погасени задълженията към американските централи, поиска зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Според него енергийното министерство е допуснало договорите с кредитните институции да се сключат при изключително лоши финансови условия.

„От документите, които бяха представени става ясно, че за първия период от 3 месеца, считано от датата на усвояване, лихвата е 3% годишно. За втория период от следващите три месеца е 3,5% годишно. За третия период от следващите три месеца е 4% годишно. След изтичане на предходния период от три месеца е 5% годишно, като приложимата надбавка за горепосочените периоди се увеличава с до 0,59% годишно в случай на намаляване или загуба на рейтинг по отношение на Българския енергиен холдинг. В документа е записано още, че поради неизпълнение по кредити на НЕК  агентът има право едностранно да увеличи надбавката на приложимия лихвен процент до 8,5% годишно. Това означава, че банките гледат на министъра на енергетиката на Република България, на ръководството на Министерство на енергетиката, като на една  купчина безбъдници, от която могат да очакват всякакви поражения върху енергийната система и затова са сложили такива унизителни, убийствени клаузи. Това е престъпление и ще бъде плащано от всички нас“, посочи Петков.

Той попита как дружество като „Енерго-про“, без държавни гаранции, успява да вземе заем с лихва от 1,3%, а БЕХ е принуден да приеме толкова тежки условия. 

Петков коментира и писмото на председателя на ЕК от преди няколко дни по повод строежа на АЕЦ "Белене".

От писмото става ясно, че Комисията никога и по никакъв повод не е възпрепятствала изграждането на АЕЦ „Белене“, посочи той и попита защо няколко поредни правителства спират процедурата по изграждане на централата, което доведе и до съдебно решение в ущърб на страната.

„Всеки месец всички ние ще плащаме по 5 млн. евро наказателна лихва по произнесената осъдителна присъда. Отсега нататък въпросът е какви мерки ще предприеме това правителство, за да може да се преодолеят щетите,които нанесоха на проекта предходните правителства. Премиерът трябва да направи веднага политически консултации за намирането на силно решение за проекта "Белене", което утре няма да бъде зависимо от идването на нечий секретар тук. Унизително е да се чете в „Уикилиикс“, че целта на посещението на Хилари Клинтън в София е постигната и българското правителство спира ”Белене“. Мисля още и че е очевидно за всички, че приказките за това, че ще продадем произведеното за централата оборудване са дотук. Това не е една щайга краставици, че да се юрнем да ги продаваме в арабския свят или другаде“, коментира Петков.

Малко по-късно от БЕХ излязоха с информация по повод изнесените данни на Петков.

През месец април 2016-та година Българският енергиен холдинг приключи преговори с инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране в размер на 535 млн. евро и последващо емитиране на облигационна емисия. Подписан бе договор между БЕХ ЕАД и консорциума Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities. 

Лихвения процент, договорен за мостовото финансиране през 2016 г. е в размер на 3% за първите три месеца и в размер на 3,5% за вторите три месеца (процентите се изчисляват на годишна база). Лихвата се изчислява до момента на погасяването на кредита. В края на месец юли тази година БЕХ ЕАД пласира успешно емисия еврооблигации на стойност 550 милиона евро на Ирландската фондова борса. С набраните средства енергийният холдинг погаси мостовото финансиране на 2-ри август 2016 г. По този начин БЕХ заплати лихва за второто тримесечие за 11 дни.

В допълнение бихме искали да отбележим, че опцията за повишаване на лихвения процент до ниво от 8,5% не е приложима автоматично и едностранно, а само при настъпването на определени обстоятелства. Тази възможност на практика не е приложена, предвид фактическото погасяване на мостовия заем, след пласирането на облигационната емисия от БЕХ ЕАД на 02.08.2016 г. Споразумението с банките предвиждаше мостовото финансиране да бъде погасено в рамките на 12 месечен период. Пласирането на облигацията само в рамките на три месеца, както и презаписването в размер на над 2 млрд. евро показва високата оценка на инвеститорите по отношение на осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл.

Подчертаваме, че условията за осигуреното от БЕХ ЕАД финансиране се различават съществено от посеченото от г-н Петков финансиране за Енерго-Про поради факта, че облигационният заем за енергийния холдинг е за срок от 5 години и необезпечен. В този смисъл изказаните твърдения, че кредитодателите биха могли да предявят претенции към активи на БЕХ ЕАД са необосновани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови