Нов заем от 535 млн. евро изтегли БЕХ, ще пълни дупките в НЕК

OFFNews Последна промяна на 25 април 2016 в 17:05 3923 1

Снимка БГНЕС

Теменужка Петкова

БЕХ е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро от консорциум от три международни банки, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи в комплекса "Марица-изток". До броени часове парите ще постъпят в сметките на НЕК.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. С тези пари държавната електрокомпания трябва да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица-изток", за да влязат в сила споразуменията за намаление на изкупните цени на тока от тях по дългосрочните и договори.

Параметрите по кредита са доста приемливи, според Петкова – без държавна гаранция и без обезпечение. В договора има и клауза, която забранява да се съобщават подробности, обаче уточни тя. Лихвите са под тези, които бяха по предишния чуждестранен кредит за БЕХ, стана ясно от думите й. Теменужка Петкова поясни, че сегашният заем отново е мостов, което значи, че в следващите 12 месеца БЕХ ще емитира облигации на международните финансови пазари.

„Това, че успяхме да получим още един кредит – това е кредит на доверието. Никоя банка няма да даде своя ресурс в система, която не работи добре. Банките, инвеститорите, повярваха в реформите, които правителството прави от една година в енергетиката", смята енергийният министър.

Теменужка Петкова коментира и добрите финансови резултати за ЕСО, като изтъкна, че те се дължат на минимизиране на разходите. По отношение на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и големите разходи, направени за емисии и довели до негативния финансов резултат на дружеството, тя обясни, че ще се търсят решение за излизане от тази ситуация.

От друга страна Петкова поясни и относно модела, по който ще се извърши либерализирането за битовите потребители, като заяви, че той е сложен и включва в себе си няколко основни елемента. На първо място в модела трябва да се разработи компенсаторният механизъм, който ще покрива дефицитите в системата, които в голяма степен сега се покриват от НЕК. Търси се възможност за защитата на уязвимите потребители в България, на второ място.

В следващите 2 до 3 седмици продължава работата със Световната банка по модела, след което се очаква да има повече яснота по него. „След като бъдат ясни параметрите на модела ще пристъпим към извършване на законодателни промени. При всички случаи ще има промяна със статута на НЕК, ще се въведе дефиниция на понятието договор за разлика“, каза още Теменужка Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови