Рокади в МО: Смениха шефа на една от най-сладките служби в отбраната

Юлиан Христов, Александра Марканян 11 септември 2014 в 14:57 10109 5

Комодор Валентин Гагашев

Военният министър Велизар Шаламанов направи спорно назначение в администрацията на Министерството на отбраната. Той е поставил временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на агенцията „Военни клубове и военнопочивно дело“, докато титулярът Сотир Ушев е в отпуск, съобщи в. "24 часа".

От Министерството на отбраната потвърдиха пред OFFNews за назначението. В момента Ушев е в отпуск, защото е на 25-ото неизбираемо място в листата на БСП във Варна. Водач на листата там пък е бившият военен министър Ангел Найденов, който назначи Ушев начело на агенцията преди около година.

Новият временен директор е комодор Валентин Гагашев и той най-вероятно ще остане титуляр на поста след връщането на Ушев от отпуск. В момента титулярът не може да бъде уволнен именно защото е в отпуск. Решението на военния министър е в унисон с политиката, която поведе премиерът Георги Близнашки с отстраняване на политически ангажирани чиновници. Затова и вчера беше направена поредната смяна 7 областни управители, които са ангажирани с участието си в партийни листи за предстоящите избори.

Новоназначеният на апетитния пост Валентин Гагашев беше една от кандидатурите на бившия военен министър Аню Ангелов за шеф на Военното разузнаване. Тогава министърът срещна отпора на президента Георги Първанов, който имаше своя кандидатура.

Гагашев е завършил корабоводене във висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна, както и Военноморската академия "Гречко" в Русия и военноморския колеж "Ню порт" в САЩ. Последната заемана от него длъжност е началник-щаб на НАТО "Скопие", като от тази длъжност беше освободен от президента Първанов на 6 май 2010 г. 

Сотир Ушев пък е човекът, поставил началото на обвързаността между плащането на пари за безработни и затворената на 20 юни заради риск от неплатежоспособност Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. На 6 март 2006 г. тогавашният председател на Агенцията по заетостта Ушев подписва първия договор между АЗ и КТБ. Той задължава преводът на парите за безработните по много от схемите за подкрепа да минават единствено през КТБ. Схемата действа 8 години. За този период през КТБ са прекарани възнагражденията на над 800 000 души както по мерки от Националния план за заетостта, така и по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Общата сума е близо 1 милиард лева.

Порочната практика съществува при няколко правителства. След Ушев, на 10 май 2010 г., договор с КТБ подписва и наслендничката му Росица Стелиянова. По време на правителството на ГЕРБ - в първата половина на мандата му, тя е ръководител на Агенцията по заетостта. В правителството на Пламен Орешарски вече под името Росица Янкова, тя е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика с ресор включващ именно Агенцията по заетостта.

Агенцията на Министерството на отбраната се грижи за почивните станции на военните. Тя стопанисва апетитни имоти на военното министерство, някои от които са по черноморските и планинските курорти. В последните няколко години нито един от директорите ѝ не се задържа за повече време заради чистки или за подозрения в злоупотреби, свързани със стопанисване на имотите. В администрацията на агенцията и във военните станции по места назначенията често стават "с връзки". 

През 2013 г. бившият шеф на агенцията Иван Иванов беше изправен пред съда по обвинения умишлена безстопанственост в особено големи размери. Няколко години преди него агенцията се прочу с друг свой директор - Стоян Стоянов-Стуци, който през 2009 година стана първият и единствен държавен служител с луксозен спортен автомобил "Ламборгини".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови