Реформаторите задавали най-много въпроси на министри, а ДПС най-малко

OFFNews 22 декември 2015 в 12:44 2715 2

За периода от 1 септември до 17 декември 2015 г. най-много въпроси и питания към министри са били внесени от депутати от РБ – 162 въпроса и 7 питания.

Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър, за дейността през четвъртата сесия на 43-ото Народно събрание.

Втори по активност са БСП със 158 въпроса и 8 питания. От АБВ са отправени 64 въпроса и 3 питания, а от ПФ – 30 въпроса и 14 питания. Депутатите от Атака пък са задали 25 въпроса, тези от ГЕРБ пък – 24 въпроса и 1 питане.

Въпросите от БДЦ са 19, а питания - 2. ДПС пък са задавали най-малко въпроси от партиите в парламента - 18. Те обаче имат 3 питания.

Петимата независими депутати пък са задали 16 въпроса или с два по-малко тези, които е задала групата на ДПС, в която членуват 36 депутати.

От септември до декември използваното време за осъществяването на парламентарен контрол е 31 часа и 21 минути. 25 часа и 21 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 6 часа – на блиц-контрол. Членовете на кабинета са отговорили на 344 въпроса и 14 питания.

Сред депутатите най-активни в задаването на въпроси са били: Петър Славов (РБ) – 81, Светослав Белемезов (АБВ) – 39, Мартин Димитров (РБ) – 37, Валентин Павлов (РБ) – 26, Светла Бъчварова (БСП) – 25 и Красимир Янков (БСП) – 20.

На най-много въпроси и питания пък е отговорил министърът на финансите Владислав Горанов – 60. След него са министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова – 45, вицепремиерът по коалиционна политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова – 40, министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 38, министърът на образованието и науката Тодор Танев – 23, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин – 18, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – 17 и министърът на отбраната Николай Ненчев – 16.

По време на блиц контрола са зададени общо 43 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите.

Депутатите са поставяли въпроси, свързани с ефектите от усвояването на европейските фондове, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, развитието и подготовката за българското председателство на Европейския съюз, политиката за справяне с бедността, ангажиментите на България за приемане на бежанци, кандидатурата за председател на ООН, намаляването на цената на горивата, бюджета на Република България за 2016 г., както и модернизацията на Българската армия.

От септември до декември използваното време за осъществяването на парламентарен контрол е 31 часа и 21 минути. Членовете на кабинета са отговорили на 344 въпроса и 14 питания.

През четвъртата си сесия Народно събрание е приело 55 закона, от които 9 са изцяло нови, приети са още 51 решения и една декларация.

Сред тях са Закон за предучилищното и училищното образование, Закон за Държавна агенция „Разузнаване”, Закон за военното разузнаване, Закон за счетоводството, Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, Кодекс за застраховането, както и законите за държавния бюджет и за бюджетите на НЗОК и ДОО за 2016 г.

Народното събрание прие през изминалата сесия промени в Конституцията на Република България, в Наказателния кодекс, в Закона за специалните разузнавателни средства, в Закона за лечебните заведения, в Закона за обществените поръчки, в Закона за убежището и бежанците и т.н. Парламентът гласува и Декларация във връзка с отправената покана към Черна гора за членство в НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!