Рашков: ДПС е заплашвало фрапиращо полицията в Разград

Министърът превърна полицията в политическа милиция, която работи срещу опонентите си, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Ружа Райчева 06 януари 2022 в 15:09 5242 6

Снимка БТА/Владимир Шоков

Огорчението на МВР е огромно - в регионалната дирекция на вътрешните работи в Разград са се явили ръководни представители на ДПС. Към регионалния директор на вътрешните работи са били отправени груби и фрапиращи заплахи, включително за това, че от ДПС ще предприемат действия - граждански арести на служители на МВР, за това, че си вършат работа. 

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушване в парламента.

Той обяви, че Разград държи рекорда по образувани досъдебни производства – там са извършени проверки по общо 188 случая, свързани с изборни нарушения. Най-много от тях са образувани не от МВР, а от прокуратурата там, изтъкна Рашков.

"В хода на проверките полицейски служители са се натъкнали на груби и фрапиращи нарушения – голяма част от гражданите, с които са говорили, е станало ясно, че множеството не са подали заявления за гласуване в подвижна секция. Също така подписите не съвпадат."

По думите на вътрешния министър на множество места в страната са били получени сигнали за нарушения. Образувани са стотици досъдебни производства както за изборите през юли и през ноември заради големия брой подвижни избирателни секции:

"Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи."

Бойко Рашков заяви, че няма как да бъде доволен и от органите на МВР, които не са действали в продължение на години, докато са се извършвали престъпления на високи нива в държавата: 

"Изчаквали, докато не дойде този унизителен момент, в който чужда държава ни казва кои са корумпирани и кои не според санкциите "Магнитски".

От ДПС обвиниха Рашков, че е взел на прицел най-слабите и уязвимите - хората със специални нужди. Според Движението за права и свободи подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица.

Джейхан Ибрямов попита министъра дали той е разпоредил да се влиза в домовете на хора с увреждания за проверка на документите им. Рашков му отвърна, че вътрешният министър не е политическо лице и няма право да дава подобни разпореждания.

"Имаме описани случаи при които не се касае за лице, което не може да отиде до секцията. Избирателят е бил на двора и си е цепил дървата, толкова му е било тежко състоянието", каза той. 

През това време лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ демонстративно напусна залата, след като многократно репликираше Рашков от мястото си. След напускането му министърът коментира: 

"Най-активните политически търговци са представителите на тази партия, която се ръководи от народния представител, който току-що напусна залата!"

След около десет минути Карадайъ се завърна в залата, приближи се до председателската банка и директно се обърна към водещия заседанието Кристиан Вигенин в опит да спре вътрешния министър да говори от трибуната. Въпреки това Вигенин остави Рашков да говори.

"В други моменти ДПС обвинява МВР, че едва ли не се старае да провокира етнически конфликт в България. Всички добре си дават сметка кой провокира и иска такъв конфликт - това не е МВР в никакъв случай", категоричен беше вътрешният министър. 

След това Карадйъ взе думата с желание да репликира Вигенин, който според лидера на ДПС неправилно е правил забележки на народни представители, които са питали на коя точка на дневния ред са.

"Предполагам искате да видите дали мога да чета? На такава молба не мога да откажа", иронизира го Вигенин и изчете дневния ред, като добави, че "една друга политическа сила се е държала по-умно по време на изслушването" (бел. ред. има предвид ГЕРБ, които не участваха активно с въпроси). 

Тома Биков от ГЕРБ взе отношение и заяви, че от ГЕРБ са се отказали да задават въпроси, защото нямало смисъл:

"Това изслушване го правим, защото няма внесени законопроекти, никой не знае какво да правим. Това сега се случва, за да имаме за какво да си говорим - Рашков е викнат тук да поиграе, да създаде сюжети и да разведри атмосферата. Слушаме безсъдържателни дискусии, колкото да изкараме до 14 ч., да не кажат медиите отвън, че не работим. Утре ще дойде вицепремиерът и супервицепремиерът и пак ще правим ненужни анализи."

Мустафа Карадайъ също пожела да направи декларация по отношение на казаното от вътрешния министър: 

"Можем да оценим днешното изслушване като активно мероприятие за оправдаване на някои беззакония, извършени на изборите през юли и ноември. Общините, където ДПС си свършиха работа и обърнаха внимание на хората в неравностойно положение, за да могат да гласуват, бяха подложени на репресии."

Според Карадайъ прокуратурата трябва да провери дали действията на МВР са били законни: 

"Милицията нахлуваше в домовете на хората и ги караше да клякат и какво ли не. Вашите действия са политически и превърнаха полицията в политическа милиция, която работи срещу опонентите си. В обслужващ персонал на близките до властта, за сметка на демокрацията, хуманността и правата на гражданите."

Мустафа Карадайъ добави, че поведението на Рашков не е по-различно от това на неговия предшественик Цветан Цветанов. След финалните си думи лидерът на ДПС отново напусна залата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

4

StinkingSonOf

07.01 2022 в 03:49

E, все едно не знаем всички, че ДПС коли и беси в Рязанград. Не само там. Силистра, Шумен, Бургас и Кърджали са си османски вилаети. ДПС кадруват в общини и полицейски управления. Ако се чудите защо всички турци гласуват за тях, просто нямат избор. Или гласуват или остават без поминък.

2210

2

fishcake1

06.01 2022 в 17:05

Колко са подли ДПС. Когато ги спипат, че притискат полицията, обвиняват в репресии тези, които са ги спипали.

И разбира се правят намеци за "милиция".

6145

1

kokoten

06.01 2022 в 15:45

Браво на Рашков....Резаните и престъпниците(ГЕРБ)трябва да се респектират и накрая да почнат да уважават законите на страната в която живеят....чакаме досъдебни производства за Мутрата и шайката около него и за крадците-чорбаджии от ДПС....
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков