Радев за шамара от САЩ: Съкрушителна оценка за правителството

OFFNews 05 март 2021 в 14:27 10282 1

Ако правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата, и заради които хората протестираха, засягащи и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар за публикуваната днес позиция на двама сенатори от Комисията по външна политика на Сената на САЩ по отношение на двустранните отношения между България и САЩ.

Държавният глава посъветва управляващите да не пренебрегват оценката и препоръките на стратегическите партньори на България.

Според Радев оценката на двамата американски сенатори отразява всички неща, за които той говори от началото на мандата си и заради които хората протестираха - касаещи корупцията в България, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система.

„Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, които последно дадох в много ясен вид, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор“, посочи той.

След като се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия, днес Румен Радев поздрави военнослужещите и цивилните служители във въоръжените сили за постигнатото през годината:

„Техните огромни усилия заслужават признание и благодарност, защото работят в изключително сложна обстановка – все още на недостиг на ресурси, остаряла техника, а и предизвикателствата с коронавируса. Но дори в тази обстановка военнослужещите изпълняват своите задължения, продължават да градят нови способности и участват активно в процеса на модернизация на въоръжените сили“.

Президентът призова на въоръжените сили да се отделя не по-малко внимание, отколкото на други сектори, тъй като от състоянието на националната сигурност зависи и устойчивото развитие на политиките в други области.

Президентът определи като позитивни стъпки промените протичащата модернизация на въоръжените сили, включително и с използването на големия потенциал на българската отбранителна индустрия чрез програми за индустриално сътрудничество, и отново призова за поставяне на военнослужещия във фокуса на развитието на въоръжените сили като екипировка, мотивация, социално положение и подготовка.

Държавният глава изрази очакване за по-бързото разрешаване на въпросите за намаления нальот на пилотите, които охраняват българското въздушно пространство, необходимостта от самолети за учебната авиация и закъснението в модернизацията на Сухопътни войски.

„Нальотът продължава да бъде опасно малък, аз очаквам енергични действия, така че този проблем да бъде решен в най-скоро време. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно. Има възможност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребителя. Закъснението е налице вече с бойните машини на пехотата и там очаквам да се развива сериозен прогрес и да се навакса, така че има още много работа“, заяви Радев.

Според него вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка с мотиви, които са изцяло политически, а не здравни. По думите му е очебиен контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отварянето на търговски обекти и ресторанти, в което няма никаква здравна логика.

„Крайно време е наистина здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво изпраща, за да няма този хаос, защото отмяната на официалната церемония е в резултат на писмо до Община Габрово“, заяви още президентът.

Радев подчерта, че единствено благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник, за което благодари на всички хора.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови