Радев към депутатите: Имате още една седмица, не създавайте фалшиви герои

OFFNews 19 януари 2017 в 10:18 25518 41

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Една седмица живот остава на 43-то Народно събрание. Новоизбраният президент Румен Радев се обърна към депутатите с репликата: "Имате още една седмица живот". Той заяви, че в парламента все още има политици, които водят "битки с миналото", което според него създавало фалшиви герои. 

Изказването му беше посрещнато с недоволство сред част от депутатите от Реформаторския блок, включително и Валери Симеонов от ПФ, които напуснаха пленарната зала. 

Погледът на европейските партньори и българските граждани виждат едно и също – шири се усещане за безнаказаност. Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание. 

Това каза в словото си пред народните представители Румен Радев, който положи клетва като петия президент на България. 

Ген. Румен Радев и Илияна Йотова в пленарната зала, минути преди полагането на клетвата.

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Засилването на конфронтацията между ЕС и НАТО и Русия, не е в полза на никого. Студената война е в миналото, а държавният глава трябва да способства за решаване на кризата, смята Радев като заяви, че вярва, че резултатите от изборите в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават възможност за скорошно възстановяване на диалога.

Новоизбраният президент каза, че 43-то Народно събрание има още една седмица живот и призова да се спре с войната с миналото, което раждало фалшиви герои. 

По думите му "несправедливостта е основната причина за емиграция".

Благодаря за доверието да бъда избран за държавен глава на народ с 1300-годишна история. Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, каза Радев.

Той каза, че държавността се гради с натрупване и изрази признателност за извършеното от неговите предшественици - президентите Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев.

Всяко поколение има своето изпитание, преходът се оказа нашият жребий, каза още Радев. По думите му "от панорамен поглед" страната е изпълнила своите стратегически цели, но от погледа на обикновения гражданин се вижда друго.

Той заяви, че в българската политика са се появили партии, зависими от бизнес кръгове, както са се появили и "чуждопоклоннически формации". 

Референдумът според него показал, че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии. Отговорност на народните представители е реформата на Изборния кодекс да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши, каза Радев. Според него парите за партиите трябва да се ограничат значително, но да има и съзнание, че партиите могат да изпаднат в зависимост от бизнес кръгове.

Ето и речта на президента:

Позволете ми най-напред да благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история. Да бъда държавен глава на многолик народ, в който от столетия съжителстват етноси и религии, но отказват да се смирят политическите страсти.

Мнозина днес казват, че времената са трудни. Но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси, от лоялността на политиците към народа, от морала им да надмогват личната корист и егото си в името на обществения интерес, от волята им да отстояват дори непримирими позиции в името на добруването на България. Такава е логиката на демокрацията.

Държавност се гради с натрупване. Затова бих желал да изразя своята признателност към постигнатото от моите предшественици – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Всяко поколение има своите изпитания. Преходът се оказа нашият жребий. Той донесе капитални обществени промени. Приета бе нова Конституция. Тя установи демократичните принципи, плурализма и разделението на властите. Икономическите реформи, макар и болезнени, доведоха до превръщането на плановата икономика в пазарна. България постигна важни стратегически цели: членството в ЕС и НАТО. От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход. Но панорамният поглед е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго. Свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят. Примирихме се с изборните злоупотреби.

Страница на статията : 0102030405
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

41

косата

25.01 2017 в 12:07

Фатмакът си остава фатмак ...

13350

40

torbalancho

20.01 2017 в 18:15

Радев, ако не ги разчистиш тея идиоти, не си моят президент...
Пък те нека си говорят!!!

77927

39

El Commandante

20.01 2017 в 12:18

Тва с "живот" как го измисли?

11739

37

muhlio

20.01 2017 в 00:31

Той Радев си няма много идея ...цял живот е бил военен,нямало е нужда да мисли...на държавна хранилка ...от 18 годишен държавата му е плащала храната,дрехите,спането....заплата и така до днес.

26179

36

ELPIDA

20.01 2017 в 00:15

As you like it...

63994

35

Red or Dead

19.01 2017 в 23:52

““““.....препарирани пауни.....“““““““

ХАХАХАХАХАААА......е, нееее.....с “препарираните пауни“ направо ме метна в оркестъра:))))....сега ме хвърли в дилема......дали да не менкам “бунадясалите мисирки“ с.....пауните......НО ....НЕ.....мъжкият паун е прекрасно изглеждаща птица, особено когато си е разперил ветрилото.....не бих го осквернил.....все пак засега ще остана на “бунадясалите мисирки“;)освен туй паунът е мъжки......

26179

34

ELPIDA

19.01 2017 в 23:25

Мдадаа,малко повече бяха емоциите,предизвикани от разни препарирани пауни.
Но по-важното е, че сред гъсталака от сенки успяват да се промъкнат приятни коментатори, ведри като зората , с бистро съзнание и да активират оптимизма ни...

63994

33

Red or Dead

19.01 2017 в 23:01

““““.....Умориха ли те бунадясалите мисирки?!.....““““““


ХАХАХАХХААААА......“Луд“ умора....НЯМА;)Тук съм, но съм малко на “друга вълна“, и все пак се “отчетах днес още от ранна сутрин, явно в днешния пребогат на събития ден си била прекалено раздвоена и си ме пропуснала, НО на теб ти е простено......ALWAYS;)

26179

32

ELPIDA

19.01 2017 в 21:06

Обаче липсва един приятел със страхотното си чувство за хумор.
Red, къде си бе, хайманичке ?
Умориха ли те бунадясалите мисирки?!