Радев: Българите имат право да знаят истинското състояние на страната (видео)

Стратегическият съвет на президента представи първа част на Националния стратегически документ

OFFNews Последна промяна на 06 август 2020 в 10:54 6367 1

Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица.

Това каза президентът Румен Радев при представянето днес в Резиденция "Бояна" на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят, каза президентът Радев. И вчера отново заяви, че в последните три години България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата, посочи Радев, като добави, че председателят на Стратегическия съвет проф.Александър Маринов ще запознае с нея. 

Днес Стратегическият съвет ще представи първия етап - анализ на ситуацията в страната. Ясна и детайлна картина на това състояние е необходима, защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук, да ги осъзнаем в дълбочина и едва тогава да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето, отбеляза президентът Румен Радев. Той коментира, че "наследството на катастрофиралата автокрация" е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция.

Президентът напомни, че още с обявяването на Стратегическия съвет е подчертал, че той е призван да изработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и идейния застой в страната. Резултатите от работата на Съвета съвпадат с исторически за страната ни момент, когато българите излязоха от апатията и от хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите, арогантността и грабежа на управлението. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията, когато единни заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят, не само у нас, но и в чужбина, са факт, заяви президентът Радев. По думите му българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза.

Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пи ар-а, на законността и обществения морал - от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки, коментира Радев.
Тази порочна система, по думите му, въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори.
Радев обясни, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа - анализ на състоянието на страната; идентифициране на причините за това състояние; формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи у нас, и в чужбина, техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, посочи президентът Румен Радев.

Резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент, когато българите излязоха от апатията, хипнозата и пропагандата, коментира Радев. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори, обобщи Радев. 

Председател на съвета е политологът Александър Маринов. България е на едно от първите места в света по брой стратегии на глава от населението - около 200, заяви той. 

Водещ стратегически документ в момента е Националната програма за развитие 20/20. Тя изтича тази година и би трябвало да е позната на хората. Направихме проучване, което показа, че 90% от хората не знаят за съществуването на документа, 95% не познават нейните цели, а 97 на са запознати с някаква форма на отчетност, каза още Маринов. 

Очаквайте подробности

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови