Проф. Минеков: Защо нямаше извънредно заседание, когато пред НС биеха деца и журналисти?

Десислава Атанасова поиска служебният министър да бъде санкциониран и призова "Минеков вън".

Йорданка Веселинова 08 декември 2021 в 10:31 6148 0

Велислав Минеков

Снимка БТА/Асен Тонев

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в парламента на изслушването му по повод запечатването на редакцията на в. "Труд" заради дългове.

Защо нямаше извънредно заседание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на протестите миналото лято", попита служебният министър на културата проф. Велислав Минеков от трибуната на Народното събрание, където днес беше изслушан за казуса с в. "Труд".

"Като министър на културата съм абсолютно съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание на НС. Но като гражданин и настоящ министър искам да попитам защо нямаше извънредно заседание на НС, когато спря сигналът на БНР, който не е спирал дори по времето на Втората световна война? Защо нямаше извънредно заседание, когато ГДБОП и МВР изземаха на живо сървъри и техника на фалиралата ТВ7? Защо нямаше извънредно заседание, когато опозиционно настроената телевизия BiT бе затворена и незаконно продадена на "неизвестен купувач"? Защо нямаше извънредно заседание, когато вашия коалиционен партньор Валери Симеонов от бившето НФСБ в ефир заплашваше журналисти, че ще им изядат хляба и ще им ритнат столчетата? Защо нямаше извънредно заседание, когато в рамките на часове бе свалено предаването на Милен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити дори и от Ютуб канала на НОВА ТВ? Защо нямаше, когато БНТ излъчи фалшива новина за бесилки и народен съд по време на протестите през 2020 г. Защо нямаше извънредно заседание, когато издания като "Прас-Прес" бяха поставени в ъгъла и спрени от разпространение..."

Предложението за изслушване на Минеков беше направено от Александър Николов от ГЕРБ-СДС и беше прието вчера на председателски съвет. Партията на Бойко Борисов активно влезе в ролята на бранител на свободата на словото и поиска още и извънредно заседание на НС заради вестника на Блъсков. Това предложение не беше подкрепено.

Любен Дилов от ГЕРБ определи проф. Минков като "когнитивен дисонанс", чиито действия определи като неправилни. 

"Виждал съм милиционери, но за първи път виждам културен министър, който се държи като милиционер", заяви още той.

"Този дисонанс вероятно ще трябва да бъде обясняван три дни на г-н Бойко Борисов, ще са нужни усилия", обърна се към Дилов служебният министър.

"Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен това е чест, за мен това е удоволствие", заяви още той.

За свободата на словото

В края на изказването си проф. Минеков упрекна предишните управляващи, които чрез договори по оперативни програми на ЕС са овладели българските медии, което е поставило страната на "гордото" 112 място по свобода на словото.

Той призова ГЕРБ да поиска извънредно заседание на НС, за да бъдат обяснени "безпрецедентните уволнения" на Ани Цолова, Милен Цветков, Мартин Карбовски,  Миролюба Бенатова, Сашо Диков, Веселин Дремджиев, Лили Маринкова, заплахите срещу Силвия Великова "и много други, които не са се оплакали".

Радослав Чолаков от ГЕРБ пък отговори на служебния министър, че по всички тези казуси в НС са създавани анкетни комисии. Оказа се, че изказването на проф. Минеков не се хареса на депутатите на Борисов и те поискаха той да бъде изгонен от зала, защото не уважавал парламента и не отговарял на въпроси.

"Труд"

Служебният министър заяви, че има изпратено предизвестие и няма никакви доказателства, които да са в подкрепа на искането на Блъсков да бъде спряно на предварителното производство за освобождаване на сградите. Проф. Минеков съобщи, че се очаква решение на съда през февруари.

Той беше категоричен, че министерството няма никакви отношения с в. "Труд", а с фирмата  „Южен кръст 2001“ ЕООД, с която има сключен договор за наем.

В понеделник полицията влезе в редакцията на "Труд". Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв. 

В серия от въпроси от ГЕРБ настояваха, че за отговори за действията на МК спрямо  в. "Труд", а Минеков отказа да отговаря, защото ведомството има отношения единствено с „Южен кръст 2001“.

От ДПС решиха, че няма да задават въпроси, защото се оскърбиха от поведението на културния министър. 

Георги Свиленски от БСП пък заяви, че е смешно именно ГЕРБ да са се загрижили за свободата на словото и попита дали преди Минеков е имало друг министър, който да поиска наема от Блъсков.

Той отговори, че е имало такива - Рашидов, който е искал наем от само 5,50 лв. на квадрат при близо един декар площ. Той беше категоричен, че няма друг такъв в района. Последният министър в МК Банов пък не е искал да си събира наема.

Проф. Минеков заяви още,  че се е натъкнал на "откраднат хотел на морския бряг, на открадната 7-етажна сграда в центъра на София, намерихме също открадната преди седем години кола, върнахме я".

"Ще върнем всичко откраднато там, където му е мястото. Ще пратим и вас там, където Ви е мястото. Но най-важното днес е, че ние си върнахме откраднатата държава, честито на всички", заяви още Минеков.

Това му изказване не се хареса на Тома Биков, който видя в думите му персонална заплаха. Десислава Атанасова пък поиска служебният министър да бъде санкциониран и призова "Минеков вън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови