Президентът: В неделя да гласуваме масово, референдумът не е осакатен

OFFNews 23 октомври 2015 в 20:12 4720 12

Президентът: В неделя да гласуваме масово, референдумът не е осакатен

Президентът Росен Плевнелиев призова за масово гласуване в неделя, когато паралелно ще се проведат местни избори и референдум.

В обръщение по националните радио и телевизия държавният глава заяви, че референдумът не е осакатен. Това твърдение било лансирано от хората, на които статуквото им харесва и по този начин опитват да обезсърчат хората. "Този път обаче е различно, защото референдум на 25 октомври ще има и всичко ще е в нашите ръце. Уверен съм в мъдростта на българския народ и в това, че няма да пропуснем този шанс да променим правилата за добро. Нека най-после дадем път на пряката демокрация в страната", каза президентът.

Държавният глава заяви още, че се надява този референдум да не остане единичен случай и допитването до народа да се използва все по-често.

Плевнелиев призова партиите да не използват манипулации и провокации в деня а размисъл. "Нека покажем, че сме научили уроците от близкото минало, когато скандали съпътстваха дори и деня за размисъл на българските граждани. Както стана ясно, от този подход губят всички, но преди всичко се губи доверието на хората, а то е най-ценният ресурс за всеки политик и всяка държава", каза той, визирайки аферата "Костинброд".

Плевнелиев подчерта, че пряката демокрация предоставя допълнителни възможности за обогатяване на демократичния модел в страната.

"Сега всичко зависи единствено от нас, милионите гласоподаватели – от нашата активност, от нашата отговорност и позиция за случващото се в държавата. Добра или лоша, активна или не, предизборната кампания е вече зад гърба ни. Остава един ден за размисъл и всичко идва в нашите ръце. В този ден нито един от нас няма да бъде обикновен избирател на лявото или дясното, надявам се и да не бъде пасивен гражданин, който с равнодушие и липса на позиция да се дистанцира от политическия модел в страната. Тази неделя всеки от нас може да гласува за добър стопанин на своето населено място. Тази неделя всеки от нас има в ръцете си още една много важна бюлетина, тази за референдума, с която да заяви недвусмислено желанието си да бъде част от решенията за България и да бъде чут. Нека използваме тази възможност като докажем, че българското гражданско общество е активно, разбира проблемите, дава решенията и изисква резултати", каза още президентът.

Държавният глава призова избирателите да направят своя информиран избор и да различават голите обещания и лозунги от реално работещите идеи. 

"На предстоящите избори ще видим добре познатите ни изборни практики от миналото, но на тези избори имаме големия шанс и да дадем път на новото, различното в политиката. Избираме между това да ни обещават предизборно всичко, след което да бъдем оставени в забвение до следващите избори или да имаме думата по всеки важен въпрос за страната. Това ни предлага пряката демокрация – да се чува и нашият глас, освен този на нашите представители. Нека дадем път на пряката демокрация и референдумите в България, като гласуваме масово в неделя. Нека всеки от нас даде своя глас „за“ или „против“ въвеждането на електронно гласуване. Без значение как гласуваме на референдума, нашият глас е важен, защото е глас за повече демокрация", каза още държавният глава.

По думите му всеки, който има критики за това как работят институциите, сега има шанс да промени това. "Наслушахме се на месии, на популисти с радикални решения, на политици, които отричат всичко постигнато и предлагат всеки път да почваме отначало, а всъщност разчитат на пасивността на гражданското общество", каза Плевнелиев.

Според него в с гласуването на изборите и референдума в неделя може да бъде опровергано твърдението, че българският избирател няма достатъчно опит и важните въпроси трябва да се решават само от ограничен кръг от хора. Именно към това е насочен и референдумът:

"За това ще гласуваме на референдума в неделя. Конкретният въпрос е ясен и сам по себе си изключително важен, защото е въпрос за това, как българският народ да излъчи своите представители. Но има и още един въпрос – ще има ли в България референдуми по принцип или отново ще дадем възможност на политическите сили да се състезават по популизъм, вместо да чуят народа", каза Плевнелиев и призова за активно гласуване и гласуване по съвест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!