Quantcast

Президентът: Да дадем път на младите и да забравим за зависимостите от комунистическия режим

Offnews Последна промяна на 29 октомври 2014 в 16:40 2158 3

Росен Плевнелиев

Младите са длъжни да отворят нова страница от историята на България отвъд зависимостите от комунистическите елити, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия, която се проведе във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в рамките на кампанията „25 години свободна България“.

В отговор на въпроси от студенти в аулата на учебното заведение държавният глава изрази увереност, че младите хора няма да допуснат комунизмът да се върне обратно, съобщават от прессекретариата на президента.

„Вие ще изберете силните институции и върховенството на закона“, обърна се президентът Плевнелиев към студентите. Той отбеляза, че за да отворим нова страница от историята ни след демократичния преход, е необходимо активно гражданско общество. „Вярвам, че през последните две години то вече е на сцената“, добави държавният глава.

„Искам да дадем път на младите и да забравим за зависимостите от комунистическия режим. Искам да видя младите хора, които желаят да създават фирми, но и да стават министри и да поемат отговорност за собствената си държава“, посочи държавният глава. Президентът приветства активната гражданска позиция на младежите по време на протестите, защото така те показват, че отстояват позициите си. „Но нека младите хора да бъдат в предната линия и на бизнеса, и на държавата“, призова президентът.

Държавният глава се съгласи с позиция на участник в дискусията, че „декомунизацията на България не е приключила“. „Крайно време е да „сложим“ комунизма в музея“, посочи Росен Плевнелиев. Според президента трябва да се покаже истината за историята ни преди 25 години и припомни примери, свързани с репресивните методи на комунистическия режим, необходимостта от изходни визи по това време, забранените за достъп зони в България, липсата на свобода на словото. „Тогава бяхме еднакво бедни, предприемачеството липсваше, свободата я нямаше“, заяви държавният глава.

Президентът Плевнелиев призова да се разкрият и решенията, взимани след демократичните промени. „Ние не сме толкова богати колкото Чехия, Словакия и другите страни заради първите десет години на прехода“, посочи президентът и добави, че през 90-те години на миналия век има много примери за непрозрачна и крайно неефективна приватизация.

Държавният глава отбеляза, че днес България има своя посока и визия - с националната програма до 2020 г., която е плод на пълен политически консенсус, както и споразумение за партньорство с ЕК, в което са посочени реформите и приоритетите ни. „Не сме добре в изпълнението им, а то минава през съзнателния избор на милиони българи да не поощряват корупцията, да спазват правилата и да работят за развитие на демократичната държава. Но преди всичко да имат позиция и да я изразяват, като гласуват“, заяви президентът.

Държавният глава заяви, че в България трябва да се стимулират хората, които работят активно в секторите на бъдещето, които спазват правилата и подхождат с креативност към таланта на българите. Президентът даде пример с информационните технологии, където България е регионален лидер в сектора и където са разкрити 30 000 работни места в последните години. „От друга страна виждаме как всяка година в енергетиката се погребват по 1 млрд. лева“, посочи държавният глава и добави, че е необходимо да дадем път на добрите практики у нас.

В отговор на въпрос кога ще бъде връчен мандат за съставяне на правителство, президентът посочи, че ще спазва конституционните разпоредби, а консултациите с парламентарните групи ще започнат на 31 октомври. Росен Плевнелиев изрази надежда още преди 10 ноември България да има проевропейско правителство. „Българите искат проевропейско и продемократично правителство - дано да имаме такова в следващите дни“, добави държавният глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2014 в 19:41

Аха, тя кръглата Талпа може да мине за млада ама с гооолямо комунистическо минало, иначе и за чистачка без връзки трудно би се уредила!!!

29.10 2014 в 19:40

Защо Миков се усмихвал самодоволно от трибуната на 43-тото НС при откриването му - ами с всички около него били от една партия. Та като е рекъл Президента барабар с него да си стягат куфарите и да си тръгват. Иначе да обяснят как бившия президент например е вложил 80 млн. в КТБ.

29.10 2014 в 19:37

Вече дори не е и СМЕШНО, тези непрекъснати неадекватности на това лице, назначено случайно на този пости, който не му е по мярка.

"Да дадем път на младите" беше един от НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ и най-популярни партийни ЛОЗУНГИ ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА. Оффшорлиев или не го знае, което е лошо, или просто си прави гавра с обществеността, което пък е ОЩЕ ПО-ЛОШО. Третата вероятност е да е КРАЙНО ТЪП, което не ми се вярва.

Изобщо тандема Плювналиев-Близашки като че ли възкреси най-баналното, безлично и забравено лице на комунизма от недалечното минало.

Като че ли бяхме вече позабравили, че един "демократ" също може да бъде пнагъл, прост и посредствен, като бившите КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЕЛМОЖИ. Сега на тяхно място дойдоха същите посредствености, обаче вместо към Москва, се надухиса към Вашингтон. Този е типичен пример на выскочка, медиокре изкуствено избутано нагоре по силата на случайни обстоятелства.