Президентът: Да дадем път на младите и да забравим за зависимостите от комунистическия режим

Offnews 29 октомври 2014 в 16:40 2665 3

Росен Плевнелиев

Младите са длъжни да отворят нова страница от историята на България отвъд зависимостите от комунистическите елити, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия, която се проведе във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в рамките на кампанията „25 години свободна България“.

В отговор на въпроси от студенти в аулата на учебното заведение държавният глава изрази увереност, че младите хора няма да допуснат комунизмът да се върне обратно, съобщават от прессекретариата на президента.

„Вие ще изберете силните институции и върховенството на закона“, обърна се президентът Плевнелиев към студентите. Той отбеляза, че за да отворим нова страница от историята ни след демократичния преход, е необходимо активно гражданско общество. „Вярвам, че през последните две години то вече е на сцената“, добави държавният глава.

„Искам да дадем път на младите и да забравим за зависимостите от комунистическия режим. Искам да видя младите хора, които желаят да създават фирми, но и да стават министри и да поемат отговорност за собствената си държава“, посочи държавният глава. Президентът приветства активната гражданска позиция на младежите по време на протестите, защото така те показват, че отстояват позициите си. „Но нека младите хора да бъдат в предната линия и на бизнеса, и на държавата“, призова президентът.

Държавният глава се съгласи с позиция на участник в дискусията, че „декомунизацията на България не е приключила“. „Крайно време е да „сложим“ комунизма в музея“, посочи Росен Плевнелиев. Според президента трябва да се покаже истината за историята ни преди 25 години и припомни примери, свързани с репресивните методи на комунистическия режим, необходимостта от изходни визи по това време, забранените за достъп зони в България, липсата на свобода на словото. „Тогава бяхме еднакво бедни, предприемачеството липсваше, свободата я нямаше“, заяви държавният глава.

Президентът Плевнелиев призова да се разкрият и решенията, взимани след демократичните промени. „Ние не сме толкова богати колкото Чехия, Словакия и другите страни заради първите десет години на прехода“, посочи президентът и добави, че през 90-те години на миналия век има много примери за непрозрачна и крайно неефективна приватизация.

Държавният глава отбеляза, че днес България има своя посока и визия - с националната програма до 2020 г., която е плод на пълен политически консенсус, както и споразумение за партньорство с ЕК, в което са посочени реформите и приоритетите ни. „Не сме добре в изпълнението им, а то минава през съзнателния избор на милиони българи да не поощряват корупцията, да спазват правилата и да работят за развитие на демократичната държава. Но преди всичко да имат позиция и да я изразяват, като гласуват“, заяви президентът.

Държавният глава заяви, че в България трябва да се стимулират хората, които работят активно в секторите на бъдещето, които спазват правилата и подхождат с креативност към таланта на българите. Президентът даде пример с информационните технологии, където България е регионален лидер в сектора и където са разкрити 30 000 работни места в последните години. „От друга страна виждаме как всяка година в енергетиката се погребват по 1 млрд. лева“, посочи държавният глава и добави, че е необходимо да дадем път на добрите практики у нас.

В отговор на въпрос кога ще бъде връчен мандат за съставяне на правителство, президентът посочи, че ще спазва конституционните разпоредби, а консултациите с парламентарните групи ще започнат на 31 октомври. Росен Плевнелиев изрази надежда още преди 10 ноември България да има проевропейско правителство. „Българите искат проевропейско и продемократично правителство - дано да имаме такова в следващите дни“, добави държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!