Премиерът и правосъдният министър скастриха съдебната власт

OFFNews 06 декември 2014 в 21:48 4663 5

Снимка Булфото

Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов настояват Висшият съдебен съвет (ВСС) да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС.

Това се посочва в заявление на премиера и правосъдния министър, разпространено от пресслужбата на кабинета.

Съвместното заявление идва след разговор на двамата във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция", както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд (СГС).

За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието, се посочва още в заявлението.

В заявлението се отбелязва, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. "Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия."

Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие, пише в заявлението.

А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност. В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори, и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт, се посочва още в заявлението.

Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Премиерът и правосъдният министър напомнят, че изпълнителната власт и Народното събрание са заявили недвусмисленото си намерение да положат сериозни усилия за реформа на съдебната система и институциите на вътрешния ред.

Тези мерки обаче няма да имат очакваното въздействие за повишаване на доверието към българското правосъдие, ако в конкретни случаи като този Висшият съдебен съвет и прокуратурата не реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност, се посочва в заявлението.

Казусът с „Домейн Менада“ и „Белведере Дистрибуция“

„Има генерален проблем в съдебната система, навсякъде има гнили ябълки. Това е задкулисие и не се знае с какви групировки, партии и дружества има връзки”, заяви в петък френският посланик Ксавие Ларен дьо Кабан пред bTV.

Посланикът коментира случай с френска фирма, при който компанията е преминала в ръцете на синдика Панайот Велков.

Според дипломата съдийката по делото е отсъдила неправомерно решение за фирмата „Белведере”, която има оборот във Франция от порядъка на 800-900 милиона евро. 

Посланик Дьо Кабан заяви, че вече се е срещал с министъра на правосъдието по този повод, като е информирал и премиера Бойко Борисов, главния прокурор, Висшия съдебен съвет и двамата вицепремиери - Меглена Кунева и Томислав Дончев.

От "Белведере Кепитъл Мениджмънт“ твърдят, че "синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова е назначавала и друг път в корпоративни спорове. Например - при делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков направи иск за несъстоятелност срещу телевизията, случайно, за съдия бе избрана Ченалова. Тогава Панайот Велков отново бе избран за синдик".

„Това, което се случва с нас, е по същия сценарий, по който е направено и с телевизионния канал ТВ7, но това не е и единственият случай – конкретно той е просто публичен. Има и други подобни казуси, за които не искам да споменавам, за да не говоря от името на други компании, но подобни неща се случват и на други инвеститори в България”, категоричен е Николаос Смирноф, управителят на френската компания, инвестирала у нас.

Радан Кънев: Има сериозни съмнения, че българският съд работи за мафията

Не знам защо беше нужно един посланик да бие камбаната, ние от РБ я бием много отдавна. Има много тежки съмнения, че съществена част от българската съдебна система работи по поръчка, заяви днес във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Нашата по-категорична позиция ще бъде изразена с всички материали в началото на другата седмица. Още в понеденик ще има обща позиция на РБ, която ще обявим. Очакваме и ще съгласуваме позицията си с министъра на правосъдието, с вицепремиера Меглена Кунева, с ръководителите на българското правителство, допълни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови