Преизчислението на пенсиите мина на първо четене, БСП се опита да го прокара на второ със скандал

Ружа Райчева 05 май 2021 в 17:57 4904 0

След ожесточени дебати законопроектът на БСП предлагащ преизчисление на пенсиите бе приет на първо четене от пленарна зала. След това Корнелия Нинова поиска той да бъде разгледан веднага на второ четене.

Това предизвика скандали, депутатите от БСП окупираха трибуната на парламента и беше обявена извънредна почивка. 

От 128 гласували народни представители, 127 бяха за, 1 против. Нямаше въздържали се.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018г.

По думите на Георги Гьоков от БСП, основната функция на пенсионната система, е да осигурява защита на доходите на възрастните хора след оттеглянето им от пазара на труда, да ги защитава от изпадане в бедност, и да им гарантира приемливо ниво на дохода.

Георги Ганев от "Демократична България", председател на Бюджетната комисия, заяви, че този законопроект няма да промени пенсията. И подчерта, че животът на този парламент ще е толкова кратък, че няма как да се вземе това решение.

"Няма пари за такова нещо. С чужда пита помен правим" каза Ганев.

Димитър Главчев от ГЕРБ коментира, че предложението е ярък пример за лицемерие и популизъм. Според него се изисква актуализация на бюджета, а служебния кабинет не може да направи това.

Доайенът на НС, Мика Зайкова от "Има такъв народ" също се изказа:

"Донесохте от девет дерета вода, за да си запазите милиончетата за партийна субсидия, а за пенсионерите няма пари, така ли? Не ви ли е неудобно? Идват нови цени и е нужно спешно преизчисление на пенсиите" заяви тя.

„Очаквах повече професионализъм по темата от вас. Преизчисляването минава през актуализация на бюджета" репликира Димитър Главчев.

Хасан Адемов от ДПС смята, че ако депутатите приемат предложението на БСП, ще завещаят празен чек на следващото Народно събрание. По думите му това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година.

"Това, което се предлага в момента, струва 1 милиард и 110 милиона до края на годината. Тези пари ги няма. Няма ги и 50-те лева, които се дават с постановление на Министерски съвет за месец април и месец май" категоричен беше Адемов.

Според Радаман Аталай от ДПС предложението на БСП е див популизъм.

Напрежението в зала възникна след като лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи законопроекта, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене.

"Правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене", заяви Корнелия Нинова.

"В този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Айде поне от този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен", възрази Тома Биков от ГЕРБ.

Георги Свиленски от БСП призова да се спазва правилника, където ясно се разпорежда, без нито едно предложение за гласуване между първо и второ четене, да може да се гласува законопроектът на второ четене.

"Апелът ми е към всички народни представители да довършим доброто дело докрай", заяви още Свиленски.

"Д-р Хасан Адемов от ДПС заяви, че тази процедура е допустима, когато няма заявени предложения. "Ние искаме да направим предложения между първо и второ четене", каза още д-р Адемов.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с правилника. Това й изказване предизвика недоволството на депутатите от "БСП за България", които поискаха процедури по начина на водене и окупираха трибуната на парламента.

Димитър Главчев от ГЕРБ предложи прекратяване на заседанието, но до гласуване на предложението му не се стигна. След това бе поискана почивка от 15 минути.

След почивката Митева отказа да подложи закона на второ четене. Депутатите от БСП останаха пред парламентарната трибуна и настояваяха за второ четене без обсъждания. От ДСП настояха, че имат предложения. Последва предложение от Йордан Цонев (ДПС) да се прекрати заседанието, тъй като не може да се установи ред в залата.

Ива Митева сложи край на заседанието с удряне на звънеца и си тръгна от залата придружена от викове и освирквания от страна на БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови