''Позицията на Радев е позорна.'' ПП се обяви за оръжие за Украйна

Няма да подават оставка, ако президентът свали доверието си в кабинета

Йорданка Веселинова 27 април 2022 в 16:01 13068 32

Снимка Архив - БТА

Когато войната дойде на нашия праг, ще посрещнем и ще отблъснем агресора... България ще помогне на Украйна, която ще победи в тази война... Позицията на президента Радев е позорна.

Така вицепремиерът Асен Василев обобщи позицията на кабинета на пресконференция в БТА, в която участваха премиерът, вицепремиерите и министри на „Продължаваме промяната“.

Коментарът бе направен малко след острото изказване на президента Румен Радев по адрес на правителството и неговата политика за войната в Украйна.

"В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора, това трябва да е ясно", отсече Василев по време на пресконференцията.
"България не е и няма да бъде васален придатък на Русия, заяви той. -Инициативата е първо Украйна, а след това и Източна Европа да станат васални придатъци на Русия. Ние това няма да го допуснем."

Кирил Петков заяви, че парламентарната група на "Продължаваме промяната" е решила да подкрепи предложението за военна помощ за Украйна следващата седмица.

"Не е нещо ново или учудващо" - с тези думи Василев коментира износа на оръжия, които, макар и през посредник, стигат до Украйна.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор не работи... Когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и отблъснем."

Кирил Петков допълни, че не очаква разпад на коалицията заради изпращането на оръжия за Украйна. От седмици от БСП заплашват, че ще напуснат коалицията ако "патрон или калашник заминат за Украйна".

Разрив с президента

Вицепремиерът коментира и изказването на Румен Радев, който се обяви против изпращането на военна помощ, защото така се удължавала войната: "Позицията, която г-н Радев изрази, е позорна, защото в нея имплицитно стои посланието, че Русия ще победи в този конфликт и е добре Русия да победи."
Василев заяви, че дори и Радев да свали доверието си от правителството, то кабинетът няма да подава оставка.

Вицепремиерът заяви, че различията в позициите на президента и правителството по казуса за оръжията не са разлив в отношенията им, а "начало на дискусия". По думите му такава трябва да започне и в обществото.

Руският газ

Асен Василев коментира, че Русия е некоректна страна и нарушава договора си с България. Той заяви, че правителството е очаквало такъв ход и се е готвило за подобен сценарий от февруари насам.

Той заяви, че без интерконектора страната може да внася до 20 млрд. кубически метра газ през Гърция и Турция, а потреблението на България е около 3 млрд. куб. м. Остатъкът може да се доставя и за други европейски държави. Вицепремиерът съобщи, че са резервирани количества LNG (втечнен природен газ - б.р.) и заради това няма да има недостиг на газ. По думите му няма проблем с физическите доставки, както и няма проблем с инфраструктурата.
Вицепремиерът упрекна предните управляващи, които не са се възползвали от тези възможности.

Той коментира и уволнението на Николай Павлов. Василев заяви, че той се е отказал от доставките на азерския газ през алтернативни маршрути чрез анекс към договора от есента на 2021 г.

Той заяви, че заради този анекс щетите за България са между 500 хил. лв. и 1 милион лева на ден и допълни, че от януари до момента прокуратурата не е предприела нито едно действие по този сигнал.

Асен Василев съобщи, че на ниво ЕС се водят преговори за общи покупки на газ, които биха намалили цената дори под тази на руския газ. Той заяви, че вече са водени разговори с Гърция и Италия, а утре има и среща в Брюксел.

"Най-лошият вариант е да купуваме газ индивидуално, тогава цените биха били 20% по-високи от тези на руския газ. В момента водим преговори с Азербайджан, откъдето ще купуваме на цена по-ниска от пазарната."

Вицепремиерът съобщи, че към момента България няма да спира Турски поток, по който тече руски газ към Сърбия.

"Не сме го спрели към момента, продължават доставките. Предстои да има решение на ЕС за ответните мерки… ако вземем такова решение ще бъдете уведомени."

"ПП ще защитава изцяло българския интерес. Българският интерес означава свободна и независима България. За съжаление, в продължение на десетилетия Русия ни е третирала като пета колона, а в България има политически и икономически кръгове, защитаващи интересите на Русия", допълни Кирил Петков.
Петков смята, че тези политически и икономически кръгове стоят зад Турски поток, забавеният строеж на интерконектора, както и зад проекта за парогазова централа, заложен в предходната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Той включи в този списък и Северна Македония.

Премиерът беше категоричен, че всички тези групи ще бъдат изгонени от страната.

Протестите

Асен Василев коментира и днешните протести на транспортния бранш.

"Камионите искат да не плащат ТОЛ такси - ще плащат" - лаконичен бе той.

По повод летния туризъм и очаквания отлив на руски туристи той заяви, че това е пряк резултат от решението на Москва да сложи страната в списъка с неприятелски държави.

"Няма да имаме руски туристи - ще имаме украински" - обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

31

Разумен

28.04 2022 в 07:47

До зимата народите пт ЕС сами ще изритат продажните си управници, зависими от САЩ.

1215

30

Lyubo

28.04 2022 в 00:14

За такива случаи като изказването на Кокорчо се казва "Храни куче да те лае".

-60

29

офф бее

28.04 2022 в 00:11

Путин успя да сплоати ЕС и да разшири НАТО така, както никой не си бе и помислял!! Сигурно ще го отчете като успех на 9-ти... :-)

3767

28

Име на профила

27.04 2022 в 23:23

Русия вече загуби. А НАТО не само, че няма да се свие, ами ще се разшири.

Което впрочем нямаше да стане сега ако не бяхте започнали тази тъпа война на първо място - и на кучетата им беше ясно, че Украйна няма да я приемат. Преди, нямаше да я приемат.

10298

25

AntiZ

27.04 2022 в 22:36

Чакай за лека нощ и за спокоен сън да му кажа нещо на Льотчика: Лётчик пойди на**й, пожалуиста!

9347

24

Анализи

27.04 2022 в 22:06

Малодушен президент.Жалко, и той ни поздрави на 6-ти септември за съединението което е извършено от смели българи, независимо забраната на Русия.

6126

23

Нестинарка

27.04 2022 в 22:05

Ако подадат оставка, колкото и да не ми харесват, идва на власт Румен Радев! Служебно правителство!!!! Резиденто ще управлава! Сега ни клатят с газта не случайно!!! За дойде Радев.!